Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγγραφή στο Ροή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ενημερώθηκε: πριν από 9 ώρες 49 λεπτά

Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση | Ημερίδα

Παρ, 19/01/2018 - 12:21

Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση - Η αναγκαιότητα δημιουργίας χώρων εργασίας με ισότητα και πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειας όλων είναι ο τίτλος του σεμιναρίου που διοργανώνει η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ μόνον για το προσωπικό του ΑΠΘ (όλων των κατηγοριών) την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 9:00 στον Πύργο της Παιδαγωγικής.

Η πρωτοβουλία μας αυτή στοχεύει στη συνέχιση ενός δημιουργικού και γόνιμου διαλόγου καθώς και πλαισίου ευαισθητοποίησης για τα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εργασίας και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Το σεμινάριο αυτό στο ΑΠΘ είναι συνέχεια προηγούμενων εκδηλώσεων ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Διοργάνωση: Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ                                                                                     

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 4/2/2018 στο: isotita-comm@auth.gr

  Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Επιτροπή Φύλου και Ισότητας Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος, 2018 - 09:00 Χώρος:  Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ Συνημμένα αρχεία:  Πρόγραμμα Ημερίδας Αφίσα Εκδήλωσης Ενημερωτικό Σημείωμα

Tιμητική Eκδήλωση για τους Kαθηγητές που έλαβαν τον τίτλο του Oμοτίμου κατά το έτος 2017 και κοπή βασιλόπιτας του ΑΠΘ

Παρ, 19/01/2018 - 10:33

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Kαθηγητής Περικλής Α. Μήτκας,
σας προσκαλεί
σε τιμητική εκδήλωση για τους καθηγητές
που έλαβαν τον τίτλο του ομοτίμου κατά το έτος 2017,
την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018,
στις 12:00,
στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολουθεί η κοπή της βασιλόπιτας του Πανεπιστημίου.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΣΤΑ ΟΜΟΤΙΜΩΝ Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Πέμπτη, 25 Ιανουάριος, 2018 - 12:00 Χώρος:  Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Παπαδάκη Χρυσή, Administrative Staff (Public Relations Department) pr@auth.gr URL:  http://auth.gr Τ:  2310991313 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΣΤΑ ΟΜΟΤΙΜΩΝ

Έκθεση για τις Σπουδές στη Γαλλία με τίτλο "Journée des Talents 2018 "

Παρ, 19/01/2018 - 09:29

Η Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Campus France και την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν, στις 26 Φεβρουαρίου 2018, 10.30-17.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ) την Έκθεση Γαλλικών Πανεπιστημίων και Ανώτατων Σχολών, υπό τον τίτλο «Journée des Talents 2018 ».

Εκπρόσωποι 21 γαλλικών Ιδρυμάτων, διεθνούς κύρους, τα οποία προσφέρουν μερικά από τα πιο αξιόλογα και καινοτόμα προγράμματα σπουδών, άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας, θα είναι στη διάθεση του κοινού για να παρέχουν σχετικές πληροφορίες και να ενημερώνουν κάθε ενδιαφερόμενο για τις προοπτικές σπουδών στη Γαλλία.

Ο κατάλογος των Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην Έκθεση  περιλαμβάνει δημόσια πανεπιστήμια, Grandes Ecoles, Σχολές Μηχανικών και Business schools καθώς και το εξειδικευμένο Ινστιτούτο Ξενοδοχειακών επαγγελμάτων Institut Paul Bocuse.

Επιπλέον, εκπρόσωποι του Γαλλικού Ινστιτούτου θα ενημερώνουν γενικότερα για σπουδές αλλά και για τη ζωή στη Γαλλία.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης, από τις 13.30 έως τις 14.30, παρουσίαση σχετικά με τις σπουδές Master (επιλογή προγράμματος σπουδών, διαδικασία εγγραφής, κόστος ζωής και διαμονή)  με τη συμμετοχή φοιτητών, οι οποίοι θα μοιραστούν με το κοινό τις δικές τους εμπειρίες.

Ο κατάλογος των Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην Έκθεση είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου:

http://www.ift.gr/el/spoudes_gallia/ekthesi_gallikon_panepistimion

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Παρασκευή, 19 Ιανουάριος, 2018 - 09:15 Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Ροκάκη Μαλβίνα, Διοικητικό Προσωπικό (Γραφείο Διασύνδεσης) Τ:  2310997350 Συμπληρωματικά στοιχεία επικοινωνίας: 

Ilham Belhabib
superieur@ift.gr
2310 821 231

Μπίρα στην προϊστορική Ελλάδα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος PLANTCULT (ERC)

Πέμ, 18/01/2018 - 12:21

Τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος PLANTCULT (ERC) δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε άρθρο της Σουλτάνας-Μαρίας Βαλαμώτη, Αν. Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και επικεφαλής του προγράμματος που υλοποιείται στο ΑΠΘ από τον Απρίλιο του 2016.

Το ερευνητικό πρόγραμμα PLANTCULT (ERC) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Horizon 2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, Consolidator Grant, GA 682529.

Τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο άρθρο της κυρίας Βαλαμώτη με τίτλο “Brewing beer in wine country? First arcaeobotanical indications for beer making in Early and Middle Bronze Age Greece”, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Vegetation History and Archaeobotany”, στις 30 Δεκεμβρίου 2017, και αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για την παρασκευή και κατανάλωση μπίρας στην προϊστορική Ελλάδα. Ακολουθεί η σύνοψη του άρθρου:

«Η παραγωγή και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τις προϊστορικές κοινωνίες έχουν αποτελέσει σημαντικά θέματα αρχαιολογικής και ανθρωπολογικής διερεύνησης και έχουν συχνά συνδεθεί με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Για την Εποχή του Χαλκού υπάρχουν άφθονα δεδομένα για την παρασκευή και την κατανάλωση του κρασιού στον χώρο του Αιγαίου, ενώ οι πρωιμότερες ενδείξεις οινοποίησης στην Ευρώπη εντοπίζονται ήδη από τη Νεότερη Νεολιθική, στον οικισμό του Ντικιλί Τας, στον νομό Καβάλας, μέσα από τη μελέτη αρχαιοβοτανικών δεδομένων και τις χημικές αναλύσεις καταλοίπων κεραμικής.

Τα νέα δεδομένα, που παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της προϊστορικής Ελλάδας, εκτός από κρασί, παρασκεύαζαν και κατανάλωναν και μπίρα. Πρόκειται για αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα φυτρωμένων σπόρων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων δημητριακών από δύο οικισμούς της Εποχής του Χαλκού: το Αρχοντικό, στη Μακεδονία, και την Άργισσα, στη Θεσσαλία. Τα ευρήματα είναι περίπου σύγχρονα και χρονολογούνται στο τέλος της 3ης-αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Στην περίπτωση του Αρχοντικού, μαζί με πλούσια κατάλοιπα δημητριακών, εντοπίστηκε μία συγκέντρωση φυτρωμένων σπόρων δημητριακών, συγκεντρώσεις από μάζες αλεσμένων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων δημητριακών μαζί με μικρές μάζες, τα οποία προέρχονται από το εσωτερικό δύο σπιτιών. Τα φυτρωμένα δημητριακά φαίνονται εύθραυστα και χαρακτηρίζονται από κακή κατάσταση διατήρησης, πιθανότατα λόγω της βυνοποίησης και των συνθηκών απανθράκωσης. Τα θραύσματα και οι μάζες δημητριακών, που έχουν βρεθεί και σε άλλα κτίρια του οικισμού, είχαν ερμηνευθεί ως πιθανά κατάλοιπα επεξεργασμένων τροφών, όπως ο τραχανάς, που είναι ευρέως διαδεδομένα στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Τα νέα αυτά ευρήματα καθιστούν πιθανή την ερμηνεία των επεξεργασμένων δημητριακών ως καταλοίπων ζυθοποίησης.

Τα ευρήματα από την Άργισσα αντιστοιχούν σε μια πλούσια συγκέντρωση φυτρωμένων σπόρων σιταριού κυρίως, και κριθαριού. Αντίθετα από το Αρχοντικό, οι σπόροι από την Άργισσα είναι διατηρημένοι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Οι φυτρωμένοι σπόροι από το Αρχοντικό και την Άργισσα θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε προετοιμασία βύνης, όπως έχει προταθεί για παρόμοια ευρήματα από τη Σερβία της Μέσης Εποχής Χαλκού. Οι μάζες και τα θραύσματα δημητριακών από το Αρχοντικό πιθανότατα αντιπροσωπεύουν πιο προχωρημένα στάδια από τη διαδικασία της ζυθοποίησης: θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν αλεσμένη βύνη πριν ή μετά από την ανάμειξη με νερό, ενώ τα αλεσμένα δημητριακά θα προστίθεντο πριν από τη διαδικασία της ζύμωσης, ως επιπλέον πηγή αμύλου, αντίστοιχα με τη διαδικασία που ακολουθούσαν στην Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο κατά την αρχαιότητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος ERC PlantCult, η μελέτη των ευρημάτων από το Αρχοντικό σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή μιας σειράς πειραμάτων για τη δημιουργία υλικού αναφοράς, και την εξέτασή τους με το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης, έχει σκοπό να διερευνήσει τις πιθανές διαδικασίες σχηματισμού του υλικού.

Η πρακτική της ζυθοποίησης θα μπορούσε να έχει φτάσει στην περιοχή του Αιγαίου μέσω των επαφών με την ανατολική Μεσόγειο, όπου ήταν ευρέως διαδεδομένη. Η διαδικασία υιοθέτησης της ζυθοποίησης και το πολιτισμικό πλαίσιο παρασκευής και κατανάλωσης της μπίρας από τους κατοίκους του προϊστορικού Αιγαίου είναι ένα θέμα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, και η αρχαιοβοτανική μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, σε συνδυασμό με τη μελέτη των πιθανών εγκαταστάσεων, κατασκευών και αγγείων πόσης που μπορεί να σχετίζονται με αυτές τις πρακτικές».

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου

Η «Μεγάλη Συμφωνία» του Σούμπερτ | Συναυλία ΚΟΘ

Τετ, 17/01/2018 - 14:03

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την «Μεγάλη Συμφωνία» του Σούμπερτ, ένα μεγαλειώδες έργο που ο δημιουργός του εμπνεύστηκε από την «Ενάτη» του Μπετόβεν, του συνθέτη που αποτελούσε το ίνδαλμά του και καθόρισε όσο κανείς άλλος τη συνθετική του πορεία. Το έργο αποτελεί πρόκληση για κάθε συμφωνική ορχήστρα λόγω των υψηλών δεξιοτεχνικών του απαιτήσεων και των εξαιρετικά εκτεταμένων μερών και των εγχόρδων και των πνευστών.

Ο Μπετόβεν ήταν αυτός που καθόρισε και τη συνθετική πορεία του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, όμως μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Η συμπάθεια που έτρεφε για τη μουσική του Βέμπερ δεν έβρισκε, παραδόξως, καμία ανταπόκριση από το νεαρό ακόμη συνθέτη, που προσπαθούσε να γράφει ο,τιδήποτε δεν 

Διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Τσελίκας

Φαγκότο: Γεώργιος Φαρούγγιας

Πρόγραμμα:

Καρλ Μαρία φον Βέμπερ (1786-1826): Εισαγωγή από την όπερα «Ευρυάνθη»

Καρλ Μαρία φον Βέμπερ (1786-1826): Κοντσέρτο για φαγκότο σε φα μείζονα, έργο 75

Φραντς Σούμπερτ (1797-1828): Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα, D.944 (Μεγάλη Συμφωνία)

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία 15 €

Εξώστης 10 €

Μειωμένο 5 €

Ισχύει έκπτωση 20% στους κατόχους της IANOS CLUB CARD

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,

τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00) και από το www.tsso.gr

  • Η είσοδος για όλους τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους φοιτητές του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι δωρεάν.
  • Διατίθενται 30 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους.

 

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Παρασκευή, 19 Ιανουάριος, 2018 - 20:30 Χώρος:  Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

4ο Σεμινάριο Σημειωτικής

Τετ, 17/01/2018 - 00:12

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

4ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος»

“Ο ευ-αγγελικός λόγος συναντά τη Θεωρία του λόγου”

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργανώνει το 4ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος», το οποίο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της. Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 12-13-14-15-16 Φεβρουαρίου 2018 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και θα διδάξει ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, υποψήφιος διδάκτορας στη Σημειωτική Ανάλυση της Αγίας Γραφής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και ερευνητής του Κέντρου Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών. Ειδική εισήγηση θα γίνει από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. κ. Λία Γυιόκα, με θέμα: «Σημειωτικές ερμηνείες στην Ιστορία της Τέχνης».

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος, 2018 (All day) εώς Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος, 2018 (All day) Χώρος:  Θεολογική Σχολή Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Παπαδημητρίου Κυριακούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας) kyp@past.auth.gr Ανακοίνωση και πρόγραμμα Αφίσα Αίτηση συμμετοχής

Ένας νέος κοσμικός επιταχυντής ανακαλύφθηκε από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ

Τρί, 16/01/2018 - 11:34

Σε μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη προέβη η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που ασχολείται με την αστροφυσική πλάσματος και υψηλών ενεργειών, αποτελούμενη από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Λουκά Βλάχο, τον ερευνητή Δρ Heinz Isliker και τον υποψήφιο διδάκτορα Θεόφιλο Πισόκα.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψε ότι η θέρμανση και η επιτάχυνση των σωματιδίων που συνήθως συνδέονται με εκρηκτικά φαινόμενα ή αστροφυσικές ροές σε διαστημικά αντικείμενα οφείλονται στην αλληλεπίδρασή τους με τα τυρβώδη μαγνητικά και ηλεκτρικά πεδία που προκαλούν τα εκρηκτικά φαινόμενα ή αστροφυσικές ροές μεγάλης κλίμακας.

Το Σύμπαν είναι ένας πολύ αποτελεσματικός επιταχυντής φορτισμένων σωματιδίων. Τα περισσότερα εκρηκτικά φαινόμενα στο διάστημα (υπερκαινοφανείς, εκλάμψεις κ. ά.) είναι συγχρόνως και πολύ καλοί επιταχυντές σωματιδίων υψηλής ενέργειας. Τα φωτόνια υψηλής ενέργειας (ακτίνες Χ και γ), οι κοσμικές ακτίνες και μετρήσεις από δορυφόρους που διασχίζουν την Ηλιόσφαιρα είναι μερικές από τις παρατηρήσεις που μαρτυρούν την παρουσία των κοσμικών επιταχυντών. Ένας νέος μηχανισμός για την επιτάχυνση των σωματιδίων έχει προταθεί από την ομάδα του ΑΠΘ, που στηρίζεται στην απότομη απελευθέρωση μαγνητικής ενέργειας που συναντάται στο ασταθές ιονισμένο αέριο (πλάσμα) και δημιουργείται από τα εκρηκτικά φαινόμενα ή τις αστροφυσικές ροές στο διαστημικό πλάσμα.

Ο νέος μηχανισμός συνδυάζει μαγνητικές διαταραχές μεγάλου πλάτους και ισχυρά ηλεκτρικά πεδία, συγκεντρωμένα σε μικρές δομές μέσα στο ιονισμένο αέριο. Οι μαγνητικές διαταραχές αλληλεπιδρούν με τα φορτισμένα σωματίδια και τα θερμαίνουν, ενώ με τα ισχυρά ηλεκτρικά πεδία επιταχύνουν τα ηλεκτρικά φορτία, συμβάλλοντας κυρίως στον σχηματισμό μιας ουράς υψηλής ενέργειας στην κατανομή της ενέργειας. Η συνέργεια της στοχαστικής και συστηματικής επιτάχυνσης που προκαλείται από το μείγμα των μαγνητικών διαταραχών και των ηλεκτρικών πεδίων τα επιταχύνει.

Η τελική κατανομή ενέργειας των επιταχυνόμενων σωματιδίων μέσα στο περιβάλλον των τυρβωδών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι σε συμφωνία με τις παρατηρήσεις. Ο Καθηγητής Λουκάς Βλάχος υποστήριξε ότι «τα τυρβώδη ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι μια πολύ κοινή κατάσταση στο διάστημα, που οδηγείται από αστροφυσικές εκρήξεις ή ροές και συνδυάζει δύο μηχανισμούς επιτάχυνσης φορτίων που προτάθηκαν αρχικά από τον διακεκριμένο Ιταλό Αστροφυσικό Enrico Fermi στις αρχές του 1950. Πιστεύουμε ότι η τύρβη είναι ένας νέος και πολύ αποτελεσματικός μηχανισμός επιτάχυνσης και θέρμανσης του διαστημικού ιονισμένου αερίου. Ένα ενδιαφέρον μέρος αυτής της μελέτης είναι ότι η συνέργεια της στοχαστικής και συστηματικής επιτάχυνσης στα τυρβώδη ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχει πολλές ομοιότητες με τον πιο γνωστό κοσμικό επιταχυντή που είναι τα κρουστικά κύματα, δεδομένου ότι οι μαγνητικές διαταραχές μεγάλου πλάτους παγιδεύουν και εξαναγκάζουν ένα ποσοστό των σωματιδίων να επιστρέψει στα ισχυρά ηλεκτρικά πεδία, τα οποία κατανέμονται τυχαία μέσα στο ασταθές περιβάλλον της αστροφυσικής έκρηξης ή της ροής, με αποτέλεσμα να επιταχύνονται συστηματικά σε πολύ μεγάλες ενέργειες».

Η επιστημονική ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στην τελευταία έκδοση του έγκριτου διεθνούς περιοδικού «The Astrophysical Journal» (https://doi.org/10.3847/1538-4357/aaa1e0).

 

Εικόνα 1: H δημιουργία ισχυρών τοπικών ηλεκτρικών πεδίων μέσα σε τυρβώδες πλάσμα επιταχύνει τα φορτία που κινούνται μέσα στο τυρβώδες περιβάλλον [Isliker, Vlahos and Constantineskou, Physical Review Letters, 119, 51011, (2017)]

Εικόνα 2: Υπολείμματα από την έκρηξη υπερκαινοφανούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές στο εξωτερικό του κέλυφος υπάρχει ένας γιγάντιος κοσμικός επιταχυντής φορτισμένων σωματιδίων [NASA/CXC/Chinese Academy of Sciences/F. Lu et al]

Εικόνα 3: Ηλιακές εκλάμψεις, ένας κοσμικός επιταχυντής στη γειτονιά μας. Οι απότομες αστάθειες και εκρήξεις είναι πίσω από τον ισχυρό κοσμικό επιταχυντή στον Ήλιο [Solar Dynamic Observatory]

Εικόνα 4: Η κινητική ενέργεια ηλεκτρονίων ως συνάρτηση του χρόνου μέσα σε ισχυρό τυρβώδες πλάσμα. Η στοχαστική ενεργοποίηση αναμειγνύεται με το συστηματικό ενεργειακό κέρδος από τα ισχυρά ηλεκτρικά πεδία και επιταχύνει τα φορτία [Pisokas, Vlahos and Isliker., The Astrophysical Journal, 852, 64, (2018)]

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Press Release Eικόνες

Συγκρότηση Επιτροπής

Δευ, 15/01/2018 - 13:43

Tην Πέμπτη 18-01-2018 και ώρα 10:00 π.μ. στο Τμήμα Διοίκησης θα πραγματοποιηθεί διαδικασία κλήρωσης μεταξύ των τεχνικών υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης, για τη συγκρότηση επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου:

«Ολοκλήρωση Α΄ φάσης κτιρίου φυτικής παραγωγής στο αγρόκτημα του ΑΠΘ». Αρ.Σύμβασης 08/11. ΚΑΕ 2001ΣΕ04600018ΠΔΕ.         

                                                        ΑΠΟ  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α.Π.Θ. 

Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμό | Πρόσκληση 2018-19

Δευ, 15/01/2018 - 13:38

Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμό

Πρόσκληση για αίτηση συμμετοχής στο Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019

 

Το Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμό (European Masters in Human Rights and Democratisation-Ε.ΜΑ) διευθύνεται από το ομώνυμο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο (European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation - EIUC) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης στα δικαιώματα του ανθρώπου, σε επίπεδο θεωρίας και πράξης, με σπουδές που διεξάγονται στη Βενετία και σε ένα –κατ’ επιλογήν– από τα 41 συμμετέχοντα Πανεπιστήμια από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Α.Π.Θ. είναι, διά της Έδρας UNESCO του Α.Π.Θ., ένα από τα 15 ιδρυτικά Α.Ε.Ι. και το συντονίζον Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα αυτό εγκαινιάστηκε το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998. Είναι ένα εντατικό ετήσιο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, το οποίο εκπαιδεύει κάθε χρόνο  περίπου 100 πτυχιούχους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εκδημοκρατισμού και παρέχει στους αποφοίτους εμπειρία πρακτικής εργασίας. Είναι ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα που αντανακλά τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ανάπτυξης. Τα αντικείμενα διδασκαλίας προέρχονται από τα επιστημονικά πεδία των διεθνών σχέσεων, του δικαίου, της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας, της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας.

Αυτό το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα είναι η βάση για μια επιτυχή σταδιοδρομία, σε οργανισμούς εθνικούς και διεθνείς, κυβερνητικούς, διακυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς, καθώς και σε ακαδημαϊκά πλαίσια που ειδικεύονται στα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό.

Κάθε χρόνο επιλέγονται περί τους 100 πτυχιούχους από όλο τον κόσμο για να φοιτήσουν στο Πρόγραμμα και να υπηρετήσουν, στη συνέχεια, τα δικαιώματα του ανθρώπου ως επαγγελματίες.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να διδαχθούν από κορυφαίους πανεπιστημιακούς δασκάλους, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ο.Η.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κ.ά. 

Πρόσκληση Συμμετοχής 2018-19

«Τεχνητή Νοημοσύνη: Tο μέλλον τώρα;»

Δευ, 15/01/2018 - 13:21

Aυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, Amazon Alexa, image search (αναζήτηση στο google με βάση την εικόνα)… η ζωή των ανθρώπων εμπλουτίζεται συνεχώς με «έξυπνους αλγόριθμους». Οι αλγόριθμοι γίνονται ολοένα εξυπνότεροι: καταλαβαίνουν τι λέμε, μαθαίνουν πράγματα για εμάς, μαθαίνουν ξένες γλώσσες, μαθαίνουν να ζωγραφίζουν και, γενικώς, μαθαίνουν. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτούς και τι πάει να πει «μαθαίνουν»;

Τα παραπάνω θέματα θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της διάλεξης, με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Tο μέλλον τώρα;», που θα δώσει ο Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστώνης, Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, αύριο, Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο διακεκριμένος ομιλητής θα αναφερθεί στην πρόσφατη έκρηξη στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στις επιστημονικές, ηθικές και φιλοσοφικές προκλήσεις που έχουν προκύψει.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τα Τμήματα Πληροφορικής και Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Σύντομο βιογραφικό ομιλητή

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι 37 ετών και είναι Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστώνης. Το όνομά του έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν, στη διδακτορική του διατριβή, έλυσε τον γρίφο του Nash, που απασχολούσε τους επιστήμονες για περίπου εξήντα χρόνια. Για το επίτευγμα αυτό, του απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον Διεθνή Οργανισμό Επιστήμης των Υπολογιστών ACM, το 2008.

Η Ισορροπία του Νash ήταν το κατεξοχήν εργαλείο που χρησιμοποιούσαν οι οικονομολόγοι από τη δεκαετία του ’50, για να προβλέψουν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ ατόμων σ’ ένα οικονομικό περιβάλλον. Ο Nash, το 1951, απέδειξε ότι πάντα υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας σε παίγνια, και για τη συνεισφορά του αυτή τιμήθηκε, το 1994, με το βραβείο Νόμπελ για τις οικονομικές επιστήμες. Η απόδειξή του είναι, όμως, μη εφαρμόσιμη και βασίζεται στο, επίσης μη κατασκευαστικό, μαθηματικό θεώρημα ύπαρξης σταθερού σημείου του Βrower.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης απέδειξε ότι, αν το περιβάλλον είναι πολύπλοκο, οι προβλέψεις είναι ουτοπικές, αφού δεν υπάρχει αλγόριθμος που να υπολογίζει ισορροπίες.

O Κωνσταντίνος Δασκαλάκης με τον Χρίστο Παπαδημητρίου και τον Paul Goldberg ανακάλυψαν την πολυπλοκότητα της Iσορροπίας Nash και διαφώτισαν τους οικονομολόγους για τα υπολογιστικά εμπόδια, τα οποία υπάρχουν στην εφαρμοσιμότητα και την ικανότητα πρόβλεψης που έχει η Iσορροπία Nash.

Ο ομιλητής έχει, επίσης, τιμηθεί με το βραβείο Kalai, από τη Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων, με το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης, από τη Διεθνή Ένωση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών SIAM, με το Career Award, από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, με το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, με την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και με το βραβείο Έρευνας από το Ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού.

Η ομιλία είναι ανοιχτή για το κοινό και δεν προϋποθέτει τεχνικές γνώσεις για την παρακολούθησή της.

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου

Διεθνής Διάκριση της Ερευνητικής Ομάδας του ΑΠΘ στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δορυφορικής Πλοήγησης

Δευ, 15/01/2018 - 13:12

 

Διάκριση στον ετήσιο διαγωνισμό «European Satellite Navigation Competition-Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Δορυφορικής Πλοήγησης» απέσπασε η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «LARA - LBS Augmented Reality Assistive System for Utilities Infrastructure Management through Galileo and EGNOS».

Στην ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που διακρίθηκε συμμετέχουν οι:

Πέτρος Πατιάς, Καθηγητής, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ομάδας Έργου

Βασίλειος Τσιούκας, Καθηγητής, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Χρήστος Πικριδάς, Καθηγητής, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Χαράλαμπος Γεωργιάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Φώτιος Πατώνης, ΕΔΙΠ, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, που αποτέλεσε τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στα φετινά βραβεία, τιμήθηκε με το βραβείο «Regional Winner Madrid/Spain» του ιδρύματος madri+d Foundation, το οποίο έχει υποστηρίξει, από το 2002, 460 startups, που συνεισέφεραν σε περισσότερες από 2.800 νέες θέσεις εργασίας.

O ετήσιος διαγωνισμός «European Satellite Navigation Competition-Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Δορυφορικής Πλοήγησης» βραβεύει κάθε χρόνο τα καλύτερα ερευνητικά έργα σε θέματα χρήσης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πλοήγησης Galileo/EGNOS και του προγράμματος Δορυφορικής  Παρατήρησης Copernicus, και στη διοργάνωσή του συμμετέχουν σημαντικοί οργανισμοί, όπως οι: European GNSS Agency, European Space Agency, Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, Airbus, DLR, Fraunhofer κ.ά.

 

Στον φετινό διαγωνισμό βραβεύτηκαν 27 από τα συνολικά 321 έργα που υποβλήθηκαν προς κρίση από 50 χώρες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2017, στο Ταλίν της Εσθονίας.

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Φωτογραφία Βραβείο

«Τρανς άνθρωποι-Το πλαίσιο για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ισοτιμία» Ημερίδα της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ

Δευ, 15/01/2018 - 12:30

 

Με αφορμή την ψήφιση του νόμου 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των τρανς ανθρώπων, η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ διοργανώνει Hμερίδα, με θέμα «Τρανς άνθρωποι-Το πλαίσιο για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ισοτιμία».

Η Hμερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 17:00, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ (10ος όροφος).

Σύμφωνα με την Επιτρoπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα γίνει αναφορά «στην πορεία από τον ορισμό της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής μέχρι και την ψήφιση του ν. 4491/2017, θα παρουσιασθούν οι βασικές ρυθμίσεις του και θα επισημανθούν τα θετικά σημεία αλλά και οι περιοριστικές προϋποθέσεις και τα κενά του, καθώς και η δικαστηριακή πρακτική της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου σε ειρηνοδικεία της πρωτεύουσας αλλά και της περιφέρειας. Επίσης, θα παρουσιασθεί η πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου υπέρ της νομικής καταχώρισης “τρίτου φύλου”».

Επίσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα επισημανθεί ότι «άλλο είναι η διαδικασία φυλομετάβασης και άλλο η διαδικασία μεταβολής των στοιχείων ταυτότητας, ότι η τρανς κατάσταση δεν είναι από τη φύση της παθολογική, ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό», ενώ θα γίνει αναφορά «στην αποστολή της ψυχιατρικής και στον ρόλο των ψυχιάτρων στην παρούσα φάση σε σχέση με τη διεμφυλικότητα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου, υποστηρίζει ότι «η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ήταν η κορυφαία διεκδίκηση της τρανς κοινότητας, καθώς η αναντιστοιχία μεταξύ των εγγράφων ταυτοποίησης και της ταυτότητας φύλου που βιώνουν οι τρανς άνθρωποι δημιουργούσε προσκόμματα στην απόλαυση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ήταν από τις κύριες αιτίες αποκλεισμού σε πολλούς τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Ο πρόσφατος νόμος 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό, αν και ελλιπές, πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αξίας για όλους τους ανθρώπους  και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας ανεξαρτήτως της ταυτότητας φύλου. Χρειάζεται ακόμα πολλά να γίνουν στο μέλλον για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων».

Επίσης, η κα Κογκίδου επισημαίνει ότι «είναι δύσκολο να απεγκλωβιστούμε από το κυρίαρχο δίπολο των φύλων αγόρι-κορίτσι/άνδρας-γυναίκα με το οποίο μεγαλώσαμε. Ως κοινωνία δεν έχουμε ακόμα εξοικειωθεί με το γεγονός ότι η ταυτότητα και η έκφραση φύλου υπάρχουν ως φάσμα και κατά συνέπεια με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν καλά με το φύλο που τους δόθηκε κατά τη γέννηση ή γενικότερα με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν το δυαδικό μοντέλο και τοποθετούν τον εαυτό τους σε ένα ευρύτερο φάσμα που εμπεριέχει και άλλες κατηγορίες. Το θέμα, όμως, είναι η προσκόλλησή μας στο δυαδικό μοντέλο να μη γίνεται τροχοπέδη στον αυτοπροσδιορισμό ορισμένων ανθρώπων –και ειδικά των νέων– και στο δικαίωμά τους να ζουν ως ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας και με αξιοπρέπεια».

Η είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

Επισυνάπτονται το πρόγραμμα, η αφίσα και οι περιλήψεις της Ημερίδας.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιστοσελίδα: https://www.auth.gr/committee/1073

Facebook: Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο Α.Π.Θ.

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα Ημερίδας Περίληψη Ημερίδας

Α΄ Διεθνές Συνέδριο «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία-Ιστορία-Πολιτισμός»

Δευ, 15/01/2018 - 12:17

Α΄  Δ ι ε θ ν έ ς  Σ υ ν έ δ ρ ι ο

Ελληνισμός και Οικουμένη
«Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία-Ιστορία-Πολιτισμός»

Πέμπτη18 Ιανουαρίου - Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ διοργανώνουν το Α΄ Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία-Ιστορία-Πολιτισμός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι εργασίες του συνεδρίου εκκινούν την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018. Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί το πρώτο της σειράς διεθνών συνεδρίων υπό τον γενικό τίτλο Ελληνισμός και Οικουμένη, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του θεσμού των ΕΥΓΕΝΙΩΝ, που εγκαινίασε προ τριετίας η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Σκοπός των εν λόγω συνεδρίων είναι η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας, της εκκλησιαστικής παράδοσης και του πολιτισμού περιοχών εκτός της σημερινής ελληνικής επικράτειας. Πρώτο σταθμό αποτελεί η περιοχή του Πόντου και ειδικότερα το πρόσωπο του προστάτη της Τραπεζούντας μεγαλομάρτυρος αγίου Ευγενίου. Προς τούτο έχουν προσκληθεί στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία-Ιστορία-Πολιτισμός» ειδικοί επιστήμονες από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. 

Η εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 7.00μμ στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα πλαισιωθεί με συναυλία του εμβληματικού έργου των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη «ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», στην οποία συμμετέχουν ο γνωστός τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης, ο βαρύτονος ψάλτης Άγγελος Χονδρογιάννης, ο ηθοποιός ΚΘΒΕ Χρίστος Στυλιανού, και οι Χορωδίες, Νεανική και Μικτή, της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Οι εργασίες του συνεδρίου κατά τις ημέρες Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν στο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στην οδό Καραμαούνα 29, Καλαμαριά.

Ακολουθούν συνημμένα το Πρόγραμμα και οι Αφίσες του Συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήσατε με τη Γραμματεία του Συνεδρίου: synedria.eugenion@imkal.gr  Τηλέφωνα: 2310 481 810 και 2310 487 292.

 

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Πέμπτη, 18 Ιανουάριος, 2018 (All day) εώς Σάββατο, 20 Ιανουάριος, 2018 (All day) afisa_enarxis_075.pdf afisa_synedrioy_075.pdf programma_synedrioy.pdf

"Η ανάπτυξη νέας Τεχνολογίας Επιταχυντών στο CERN μετά την Μποζονίου Higgs εποχή" | Διάλεξη του Δρ. Ε. Γαζή

Δευ, 15/01/2018 - 10:04

Το εργαστήριο Ηλεκτρονικής και το εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας

του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχ. Υπολογιστών ΑΠΘ

σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα

Κυκλωμάτων και Συστημάτων (CAS) και Κυκλωμάτων Στερεάς κατάστασης (SSC)

του διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ)

σας προσκαλούν στη διάλεξη του:

Δρ. Ευάγγελου Γαζή

Καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής ΕΜΠ

Διευθυντή Εργ. Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και Τεχνολογίας Μετρήσεων ΕΜΠ

με θέμα:

Η ανάπτυξη νέας Τεχνολογίας Επιταχυντών στο CERN, την μετά του Μποζονίου Higgs εποχή, αποτελούν τις Μηχανές του Μέλλοντος που συνδυάζουν τη συνέργεια όλων των Τεχνολογικών Επιστημών

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕΔΕΑ

την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, στις 18:00.                          

Περίληψη: Η ανακάλυψη του Μποζονίου Higgs στο CERN το 2012, αποτέλεσε το επιστέγασμα ερευνητικών προσπαθειών της Σωματιδιακής Φυσικής επί δεκαετίες. Η συνέχεια στην έρευνα προοιωνίζεται πιο δύσκολη και πιο ενδιαφέρουσα προκειμένου να απαντηθούν πολλά αναπάντητα και άλυτα προβλήματα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των μελλοντικών επιταχυντικών συστημάτων που θα συνεχίσουν την ερευνητική διαδικασία. Παράλληλα το CERN για να καλύψει τις απαιτήσεις των σύγχρονων πειραμάτων έχει αποβεί σημαντικός στρατηγικός εταίρος στην συνέργεια όλων των τεχνολογικών επιστημών με τεράστιες εφαρμογές στη πληροφορική, εκπαίδευση, βιομηχανία, ιατρική, κλπ.

Bio: Evangelos N. Gazis, Professor of Experimental Particle Physics, Director of the High Energy Physics & Instrumentation Technology Lab., National Technical University of Athens (NTUA).

Email: egazis@central.ntua.gr,   http://www.physics.ntua.gr/~egazis/

Positions: Team Leader of the HEP-NTUA Research group (2000-Today)

Director of the High Energy Physics & Instrumentation Technology NTUA Laboratory (2005-Today)

Greek Delegate at CERN Council (2005-2012)

Greek Industry Liaison Officer - ILO Head Office at CERN (2007-Today)

Greek National Contact Physicist ATLAS Collaboration (2005-Today)

Greek National Contact Physicist CAST, CLIC, HL-LHC Collaborations (2007-Today)

Greek National Contact Physicist - NCP for Education at CERN

Deputy Director of the University Institute of Accelerating Systems & Applications –IASA (2006 - Today)

Officier dans l’Ordre des Palmes Academiques, French Republic, 2014

Author of 1170 publications in international journals with about 97000 citations.

Publication list:  http://inspirehep.net/search?ln=en&p=f+a+gazis&of=hb&action_search=Search

Citations list: http://inspirehep.net/search?ln=en&p=f+a+GAZIS&of=hcs&action_search=Sear...

 

Πληροφορίες:  Καθηγητής Άλκης Χατζόπουλος, τηλ. 2310-996305, e-mail: alkis@eng.auth.gr

  Καθηγητής Αλέκος Κλούβας, τηλ. 2310-996353, e-mail: clouvas@eng.auth.gr

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Πέμπτη, 18 Ιανουάριος, 2018 - 18:00 Χώρος:  Αμφιθέατρο Ι, ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ

«Τεχνητή Νοημοσύνη: Tο μέλλον τώρα;»

Παρ, 12/01/2018 - 14:43

Aυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, Amazon Alexa, image search… η ζωή των ανθρώπων εμπλουτίζεται συνεχώς με «έξυπνους αλγόριθμους». Οι αλγόριθμοι γίνονται ολοένα εξυπνότεροι: καταλαβαίνουν τι λέμε, μαθαίνουν πράγματα για εμάς, μαθαίνουν ξένες γλώσσες, μαθαίνουν να ζωγραφίζουν και, γενικώς, μαθαίνουν. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτούς και τι πάει να πει «μαθαίνουν»;

Τα παραπάνω θέματα θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της διάλεξης, με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Tο μέλλον τώρα;», που θα δώσει ο Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο διακεκριμένος ομιλητής θα αναφερθεί στην πρόσφατη έκρηξη στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στις επιστημονικές, ηθικές και φιλοσοφικές προκλήσεις που έχουν προκύψει.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τα Τμήματα Πληροφορικής και Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Σύντομο βιογραφικό ομιλητή

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π., έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη θεωρητική πληροφορική και τη διεπαφή της με τα Οικονομικά, τη Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον Διεθνή Οργανισμό Επιστήμης των Υπολογιστών ACM, με το βραβείο Kalai από τη Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από τη Διεθνή Ένωση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών SIAM, το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το βραβείο έρευνας από το Ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού.

Η ομιλία είναι ανοιχτή για το κοινό και δεν προϋποθέτει τεχνικές γνώσεις για την παρακολούθησή της.

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου

ΤΡΑΝΣ Ανθρωποι. Το πλαισιο για μια ζωη με αξιοπρέπεια και ισοτιμία

Τετ, 10/01/2018 - 13:19
Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Κογκίδου Δήμητρα, Καθηγήτρια (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης) Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Τετάρτη, 17 Ιανουάριος, 2018 - 16:30 εώς 22:00 Χώρος:  10ος όροφος του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ Συνημμένα αρχεία:  Προγραμμα της Ημερίδας

ΤΡΑΝΣ Ανθρωποι. Το πλαισιο για μια ζωη με αξιοπρέπεια και ισοτιμία

Τετ, 10/01/2018 - 13:18
Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Κογκίδου Δήμητρα, Καθηγήτρια (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης) Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Τετάρτη, 17 Ιανουάριος, 2018 - 16:30 εώς 22:00 Χώρος:  10ος όροφος του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ Συνημμένα αρχεία:  Προγραμμα της Ημερίδας

"Κύκλος Μπετόβεν" | Συναυλία ΚΟΘ

Τετ, 10/01/2018 - 12:32

Ο ΄Κύκλος Μπετόβεν’ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με την ‘Τέταρτη Συμφωνία’ του σπουδαίου συνθέτη, ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και χάρης που προσθέτει έναν ξεχωριστό κρίκο στην αλυσίδα των συμφωνιών του.

Ο Μπετόβεν έγραψε μουσική και για το θεατρικό έργο του August von Kotzebue ‘Ερείπια των Αθηνών’. Η ουβερτούρα μας εισάγει στο κλίμα της υπόθεσης που εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα και εμπεριέχει όλη τη λαμπρότητα ενός έργου που γράφτηκε για την ανύψωση του πατριωτικού αισθήματος του λαού και την εξύμνηση του αυτοκράτορα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το γεμάτο νεανικό σφρίγος και εκφραστικότητα ‘Κοντσέρτο για βιολί αρ.1’ του Μότσαρτ, που ερμηνεύει ένας έμπειρος βιολονίστας από το δυναμικό της Κ.Ο.Θ., ο Ευάγγελος Παπαδημήτρης. Διευθύνει ο ταλαντούχος μαέστρος Έκτορας Ταρτανής, πρώτος Kapellmeister και αναπληρωτής γενικός μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Bremerhaven.

Διεύθυνση ορχήστρας: Έκτορας Ταρτανής

Βιολί: Ευάγγελος Παπαδημήτρης

 

Πρόγραμμα:

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Εισαγωγή από ‘Ερείπια των Αθηνών, έργο 113’

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Κοντσέρτο για βιολί αρ.1 σε σι ύφεση μείζονα, K.207

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Συμφωνία αρ.4 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 60

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία 15 €

Εξώστης 10 €

Μειωμένο 5 €

 

Ισχύει έκπτωση 20% στους κατόχους της IANOS CLUB CARD

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

 

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73, τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00) και από το www.tsso.gr

  • Η είσοδος για όλους τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους φοιτητές του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι δωρεάν.
  • Διατίθενται 30 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους.
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Παρασκευή, 12 Ιανουάριος, 2018 - 20:30 Χώρος:  Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Χρηματοδότηση προβολής ερευνητικών έργων για την Επανάσταση του 1821

Τετ, 10/01/2018 - 11:56

Με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2021, 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) δημοσίευσαν  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση προτάσεων προβολής, με καινοτόμες προσεγγίσεις, ερευνητικών έργων για την επίδραση της Επανάστασης του 1821 στο νεοελληνικό κράτος.

Η προκήρυξη έχει ως κύριο στόχο την υποστήριξη της προβολής επιλεγμένων ερευνητικών έργων ή δράσεων υψηλής επιστημονικής και/ή καλλιτεχνικής ποιότητας που με καινοτόμες προσεγγίσεις αναδεικνύουν την επίδραση που είχε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στη διάπλαση και εξέλιξη της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού και της πολιτικής στο νεοελληνικό κράτος, καθώς και την ευρωπαϊκή διάσταση του γεγονότος.

Ενδεικτικά, οι προτάσεις μπορούν να αφορούν την έντυπη ή ηλεκτρονική έκδοση βιβλίων και/ή δημοσιεύσεων, την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού ή αναπαράστασης με πολυμέσα και οποιαδήποτε μορφή Τέχνης που θα εξυπηρετεί τον στόχο της προκήρυξης. 

Προτάσεις θα μπορούν να υποβάλουν μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ της χώρας και ερευνητές/τριες των Ερευνητικών Κέντρων, χωρίς να αποκλείονται συνεργασίες με Ερευνητικά ή Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του εξωτερικού. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και ανεξάρτητοι ερευνητές ή καλλιτέχνες με την προϋπόθεση η πρότασή τους να έχει γίνει αποδεκτή από ανάλογο Τμήμα ΑΕΙ ή Ινστιτούτο Ερευνητικού Κέντρου.

Ο σύνδεσμος  της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος:

 http://www.elidek.gr/2017/12/29/anakinosi-prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-200-chronia-apo-tin-elliniki-epanastasi/

Δελτίο Τύπου Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Σελίδες