Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγγραφή στο Ροή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ενημερώθηκε: πριν από 11 ώρες 2 λεπτά

Διάλεξη του Καθηγητή Πέτρου Μαραγκού

πριν από 11 ώρες 7 λεπτά

Ο Καθηγητής Πέτρος Μαραγκός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (IEEE Fellow, EURASIP Fellow, Διακεκριμένος Ομιλητής της Εταιρείας Επεξεργασίας Σημάτων του IEEE για τα έτη 2017-2018) θα δώσει διάλεξει με θέμα

"Graph-theoretic Approaches to Segmentation based on Active Contours and Randow Walk Schemes on Arbitrary Graphs"

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Πληροφορικής

www.csd.auth.gr/el/news/announcements/item/1427-lecture-profmaragos

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Τμήμα Πληροφορικής Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Πέμπτη, 31 Μάιος, 2018 - 14:00 έως 16:00 Χώρος:  στο Αμφιθέατρο Ι του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,Λεωφόρο 3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη

Κυνήγι θησαυρού στο ΑΠΘ: φοιτητική ομάδα C.o.M.v.o.S στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας

πριν από 13 ώρες 9 λεπτά

Κυνήγι Θησαυρού στο ΑΠΘ

Την Πέμπτη 24/05/2018, η ομάδα C.o.M.v.o.S (Cooperation and Motivation of Students) διοργανώνει στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας του Α.Π.Θ. και σε συνεργασία με άλλες  εθελοντικές ομάδες του πανεπιστημίου, το καθιερωμένο ως εδώ και 4 χρόνια «Κυνήγι Θησαυρού στο ΑΠΘ» που σκοπό θα έχει αυτήν την φορά να δώσει άλλη διάσταση στην έννοια του παιχνιδιού, ως εργαλείο, όχι μόνο ψυχαγωγίας αλλά και ατομικής εξέλιξης των φοιτητών και μέσω αυτών της κοινωνίας. Οι συμμετέχοντες θα αξιοποιήσουν δεξιότητες που έχουν ήδη ή θα αναπτύξουν νέες, χρησιμοποιώντας την γνώση της ιστορίας, την δική τους σοφία και φαντασία και βρισκόμενοι στο παρόν θα ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου, ούτος ώστε μέσω της συνεργασίας να καταφέρουν να αλλάξουν το μέλλον του κόσμου!

Το παιχνίδι αποτελείται από μία σειρά γρίφων και δοκιμασιών και έχει ως στόχο την ψυχαγωγία, την προσωπική πρόοδο αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεπίδρασης  μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σας περιμένουμε για να περάσουμε μια όμορφη ημέρα ψυχαγωγίας με το κατ΄εξακολούθηση  επιτυχημένο κυνήγι θησαυρού στο πανεπιστήμιο μας.

Οι υπόλοιπες ομάδες είναι οι εξής:

 • ATP: Aristotle Team of Pharmacy
 • B.A.T. : Biology AUTH Team
 • EESTEC : Electrical Engineering STudents' European association
 • ESN AUTH : Erasmus Student Network

Το Κυνήγι Θησαυρού θα ξεκινήσει στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη στις 12:00 το μεσημέρι.

Video στο YouTube : https://www.youtube.com/watch?v=22wPOD_82qE

Δηλώσεις συμμετοχής:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewmZWoKgGBsPC3h_Tr4bNR_PPVsWHpYmA2pXCGWakNaOWe0g/viewform

και στο Facebook event:

https://www.facebook.com/events/169020337120310/

Έπαθλο νικήτριας ομάδας:

1 escape room από την επιχείρηση SERIAL KEY ESCAPE ROOMS: http://www.serialkey.gr/

Οι ομάδες που θα δηλώνουν συμμετοχή θα λαμβάνουν email επιβεβαίωσης με τον αριθμό της ομάδας τους.

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Πέμπτη, 24 Μάιος, 2018 - 12:00 Χώρος:  Άγαλμα του Αριστοτέλη

3η Θερινή Συνάντηση Σημειωτικής

πριν από 13 ώρες 14 λεπτά

Το Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία διοργανώνουν την 3η Θερινή Συνάντηση Σημειωτικής αφιερωμένη στη σημειωτική της Οπτικής Επικοινωνίας με έμφαση στις Εικαστικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες. Η φετινή Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του American College of Thessaloniki (Ανατόλια) στη Θεσσαλονίκη, από 2 έως 8 Ιουλίου 2018 και τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ.
Η Συνάντηση απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Καλλιτεχνικών Σχολών, καθώς και σε αποφοίτους των παραπάνω Σχολών οι οποίοι εργάζονται ή έχουν εργαστεί στους τομείς της οπτικής επικοινωνίας, της διαφήμισης, της δημοσιογραφίας, των τεχνών και του πολιτισμού. Ο ανώτερος αριθμός των συμμετεχόντων είναι τα 30 άτομα.
Το πρόγραμμα της Συνάντησης συνδυάζει 11 εισηγήσεις και 4 καθοδηγούμενες από τους εισηγητές ομαδικές συναντήσεις ανοιχτής συζήτησης, ενώ, με την ολοκλήρωσή του δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν (στο ekourdis@frl.auth.gr) αίτηση συνοδευόμενη από βιογραφικό έως την Κυριακή 10 Ιουνίου, και θα ειδοποιηθούν για την αποδοχή τους το αργότερο μια εβδομάδα μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας.
Τα τέλη συμμετοχής στη Θερινή Συνάντηση είναι € 120 και καταβάλλονται από τους εκπαιδευόμενους στον ειδικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προθεσμίες που θα αναφέρονται στην επιστολή αποδοχής τους.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της Θερινής Συνάντησης θα ανακοινωθεί προσεχώς στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Σημειωτικής ΑΠΘ (http://www.semiolab.eu/gr/).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Φιλοσοφική Σχολή Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Δευτέρα, 2 Ιούλιος, 2018 (All day) έως Κυριακή, 8 Ιούλιος, 2018 (All day) Χώρος:  American College of Thessaloniki (Ανατόλια) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε η 2η Erasmus Εβδομάδα Επιμόρφωσης για Προσωπικό Βιβλιοθηκών στο ΑΠΘ

Παρ, 18/05/2018 - 16:47

 

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (BKΠ) του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά την Erasmus Εβδομάδα Επιμόρφωσης για Προσωπικό Βιβλιοθηκών (2nd Erasmus Library Staff Training Week), στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Οι εργασίες της 2ης Erasmus Εβδομάδας Επιμόρφωσης για Προσωπικό Βιβλιοθηκών ξεκίνησαν τη Δευτέρα 14 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, με τη συμμετοχή 42 βιβλιοθηκονόμων από 33 πανεπιστήμια από 15 χώρες. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες ήταν από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν βιβλιοθηκονόμοι από το Ισραήλ, τον Λίβανο και το Μαρόκο.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες αποτέλεσαν την αφορμή για την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σε μία πληθώρα θεμάτων, όπως ανοικτή πρόσβαση, εκπαίδευση χρηστών και δράσεις πληροφοριακής παιδείας, στρατηγικές διαχείρισης συλλογών, συστήματα βιβλιοθηκών και επιστημονική επικοινωνία. Επιπλέον, όλες οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα δικά τους πανεπιστήμια και το δικό τους αντικείμενο εργασίας.

Η 2η Erasmus Εβδομάδα Επιμόρφωσης για Προσωπικό Βιβλιοθηκών ανέδειξε ευκαιρίες για συνεργασία και εξεύρεση κοινών λύσεων, καθώς έγινε αντιληπτό ότι οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες σε όλες τις χώρες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις.

Εκτός από το επίσημο πρόγραμμα της 2ης Erasmus Eβδομάδας Επιμόρφωσης για Προσωπικό Βιβλιοθηκών, οι 42 βιβλιοθηκονόμοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μέσα από περιηγήσεις στην πόλη, ξενάγηση στη Βεργίνα και επισκέψεις σε μουσεία.

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Πίνακας

Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ γιορτάζει στη Λήμνο την Ευρωπαϊκή Hμέρα Natura 2000 και τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας με τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Έργο «Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους»

Παρ, 18/05/2018 - 16:43

Το ΑΠΘ με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας  συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο «Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους» («Νorth - Εast Meltemi, The breath of Archipelagos»- https://aegeanmeltemi.com/ )  και γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας, συμμετέχοντας  σε σειρά εκδηλώσεων Green & Blue Days, στη Λήμνο, από αύριο, Σάββατο  19 Μαΐου,  έως τη Δευτέρα  21 Μαΐου 2018. Έτσι, συμβάλλει στην έμπρακτη ενίσχυση των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων για γαλάζια οικονομία, ανάπτυξη και αειφορία, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στην αποστολή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Λήμνο συμμετέχουν 25 φοιτητές του Τμήματος.

 

Το Ευρωπαϊκό Έργο «Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους- Νorth Εast Meltemi, The breath of Archipelagos»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό και Επενδυτικό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (European Maritime and Fisheries Fund, EMFF) επενδύουν στον ναυτικό και αθλητικό τουρισμό, στην αειφόρο ανάπτυξη των ναυτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και στον υδάτινο και θαλάσσιο ναυτικό πολιτισμό και την κληρονομιά.

Το έργο MELTEMI αποτελεί ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα στο σύνολο των 52 προτάσεων που κατατέθηκαν και «χαράσσει ρότα» 420 ναυτικών μιλίων με διακρατικές θεματικές ναυτικές διαδρομές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο για την προβολή και ανάδειξη της ναυτικής κληρονομιάς και για την ενίσχυση της Γαλάζιας Τουριστικής και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Μέσα από έναν διαφορετικό «αέρα» ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό του Βορειανατολικού Αιγαίου και τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου θεματικού τουριστικού προϊόντος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Διακρατικές Θαλάσσιες Διαδρομές για την Ευρώπη» (Nautical Routes for Europe) (2017) του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) (Executive Agency for SMEs, EASME), τo Surf Club Keros , η Progressive Board LTD από την Τουρκία και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεργάζονται και δίνουν πνοή στο έργο της ΕΕ με το έργο τους συμβάλλοντας στη γαλάζια και περιβαλλοντική συνείδηση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη.

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Δράσεις Green & Blue Days

To 1ο TEDxAUTH πραγματοποιείται στο ΑΠΘ στις 26 Μαΐου 2018

Παρ, 18/05/2018 - 16:39

Το πρώτο TEDx event με τίτλο «Έρεισμα» διοργανώνεται από την ομάδα TEDX AUTH, με την υποστήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Μαΐου 2018, από τις 10:00 έως τις 21:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

 

Με στόχο οι συμμετέχοντες «να αναλογιστούν, στην καθημερινότητά τους, την αξία του ήθους, του πάθους και του τέλους, όπως τα όρισε ο Αριστοτέλης», η ομάδα TEDX Auth επιχειρεί την ανάδειξη ιδεών, προσώπων, έργων και δράσεων και τη διάδοσή τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό.

 

Στο TEDx event συμμετέχουν 13 ομιλητές και 4 performers, διακεκριμένοι στον χώρο τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων:

 • η Στέλλα Κάσδαγλη, δημοσιογράφος και συνιδρύτρια του οργανισμού «Women On Top» για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία, καθώς και συνιδρύτρια της online λέσχης ανάγνωσης «Bookworm»

 

 • ο Γιάννης Πέτρου, αθλητής κωπηλασίας, 6ος Ολυμπιονίκης στο Ρίο και κάτοχος αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ το 2016

 

 • ο Αλέξανδρος Πονομάροβ, φοιτητής Οδοντιατρικής και ερασιτέχνης χορευτής.

 

Οι ομιλητές και οι performers θα αναπτύξουν τις ιδέες τους, τους συλλογισμούς τους και θα καταθέσουν τα προσωπικά τους βιώματα, στη βάση της λογικής και της ηθικής, έτσι ώστε αυτές οι εμπειρίες να αποτελέσουν το «όχημα» που θα εμπνεύσει τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση για ένα καλύτερο ταξίδι στη ζωή.

 

Στο πλαίσιο τoυ TEDx event, θα πραγματοποιηθούν παράλληλα workshops, που εστιάζουν στην προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων, μέσα από τη διάδοση ιδεών και τη διεύρυνση των γνώσεων των συμμετεχόντων.

 

Πληροφορίες σχετικά με το TEDxAUTH και τη διάθεση εισιτηρίων στην ιστοσελίδα www.tedxauth.com  και στη σελίδα στο Facebook.

 

Το ΤEDxAUTH στα social media

Instagram: https://www.instagram.com/tedxauth

Facebook: https://facebook.com/TEDxAUTH/

Twitter: https://twitter.com/tedxauth

Linkedin : https://www.linkedin.com/company/tedxauth

 

 

Λίγα λόγια για το TED

 

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό τη διάδοση ιδεών που έχουν στόχο να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν το ακροατήριο και να του δώσουν τη δυνατότητα να αλλάξει τρόπο σκέψης και στάση ζωής. Ξεκίνησε το 1984 στην Καλιφόρνια ως ένα συνέδριο με κεντρικό άξονα την Τεχνολογία, την Ψυχαγωγία και το Design –από τα αρχικά των λέξεων Technology, Entertainment, Design προέρχεται η ονομασία TED. Σήμερα καλύπτει πλέον όλα τα πεδία –από την επιστήμη και την τέχνη μέχρι την επιχειρηματικότητα και τα παγκόσμια ζητήματα.

 

Σχετικά με το TEDx

 

Στο πνεύμα της αποστολής του TED, «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν», το TEDx αποτελεί ένα πρόγραμμα τοπικών, ανεξάρτητων εκδηλώσεων. Το ανεξάρτητο του χαρακτήρα της οργάνωσης δηλώνεται με το x στην επωνυμία TEDx.

Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει κοντά ανθρώπους για να μοιραστούν μια TEDx εμπειρία. Παράλληλα, οι ομιλητές επιδιώκουν να συνδέσουν το κοινό μέσα από συζήτηση.

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου

«Θέλω μια χώρα» Θεατρική παράσταση από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ

Παρ, 18/05/2018 - 15:40

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΠΠΑ) του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανεβάζει για πρώτη φορά, και σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τη θεατρική παράσταση «Θέλω μια χώρα», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ανδρέα Φλουράκη.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στις 20:00, στο Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σκηνοθεσία: Νίκος Καπέλιος

Β΄ σκηνοθέτης - Ειδικός συνεργάτης: Άννα Ιωακειμίδου

Πρωταγωνιστούν: τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου του ΠΠΑ

«Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδρομή με τα παιδιά του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, εξερευνήσαμε τοπία επιθυμιών και καταστάσεων με την προσδοκία να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο», αναφέρει ο σκηνοθέτης, Νίκος Καπέλιος, ενώ η Άννα Ιωακειμίδου, υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του ΠΠΑ υπογραμμίζει: «Το ταξίδι αυτό μας έμαθε κάτι πολύ σημαντικό: Να μη φοβόμαστε, να τολμάμε!».

Το έργο «Θέλω μια χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη βασίζεται, κατά τον ίδιο τον συγγραφέα, «σε μια συνθήκη αβεβαιότητας, πρόκλησης και ανεδαφικότητας: μήπως η χώρα που έχουμε δεν είναι η κατάλληλη για να ζήσουμε και πρέπει να βρούμε μια καινούργια; Πάνω σε αυτή τη συνθήκη διαπλέκονται οι φωνές όσων καλούνται να διαμορφώσουν πλαίσια ζωής σε ένα έδαφος μεγάλων ασταθειών».

Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου από τον συγγραφέα.

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2017, με την υποστήριξη  του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων που αναπτύσσει το ΠΠΑ. Η λειτουργία του βασίζεται στην πεποίθηση ότι η θεατρική αγωγή και τέχνη, ως βιωματική διαδικασία, είναι ένα αποτελεσματικό μέσο προς την προσωπική και την ομαδική ανάπτυξη.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), με κύριο στόχο την υποστήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από νόμιμες ή παράνομες ουσίες, καθώς και του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «στεγνό» (που δε χορηγεί υποκατάστατα) και ανοιχτό, του οποίου οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν. Λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2001. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Φοίβος Ζαφειρίδης, ψυχίατρος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συντονιστής των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χανίων και Σητείας είναι ο κ. Σωτήριος Λαΐνάς. Περισσότερες πληροφορίες για το ΠΠΑ στον σύνδεσμο: www.selfhelp.gr

Επισυνάπτεται η αφίσα της παράστασης.

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Αφίσα

10ος Αριστοτέλειος Δρόμος

Παρ, 18/05/2018 - 15:25

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τη “Φοιτητική Εβδομάδα” στo πλαίσιo των αθλητικών δραστηριοτήτων, διοργανώνει δρόμο υγείας 5000 μ. στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με την επωνυμία «10ος Αριστοτέλειος Δρόμος».
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση για κίνηση, φυσική δραστηριότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ημερομηνία: Σάββατο 19 Μαίου 2018
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον 10ο Αριστοτέλειο Δρόμο: http://www.gym.auth.gr/el/node/11365

Παράλληλα, σας ενημερώνουμε πως κατά το διάστημα 16:30 - 20:30 δεν θα επιτρέπεται η είσοδος και η κυκλοφορία οχημάτων εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Ελεύθεροι χώροι στάθμευσης για τους συμμετέχοντες στο δρόμο και για τους επισκέπτες και τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας θα υπάρχουν στη ΔΕΘ με είσοδο και έξοδο από την εμπορική πύλη επί της οδού Εγνατίας.

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Σάββατο, 19 Μάιος, 2018 - 18:30 Χώρος:  ΑΠΘ

Επιστημονική ημερίδα με θέμα: Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Παρ, 18/05/2018 - 14:07

Επιστημονική ημερίδα με θέμα: 'Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα'

Αξιολόγηση της ισχύουσας νομοθεσίας και πρακτικής υπό το πρίσμα των διεθνών και ευρωπαϊκών κατευθυντήριων αρχών

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 17:00

Αμφιθέατρο 'Ιωάννης Δρακόπουλος'

Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ

Πνεπιστημίο 30, Αθήνα

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Τετάρτη, 23 Μάιος, 2018 - 17:00 Συνημμένα αρχεία:  aneksarthsia_ths_diakiosynhs_sthn_ellada_program.pdf

8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας

Παρ, 18/05/2018 - 14:04

Η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – τηρώντας την μακρά παράδοση των Διεθνών Συνεδρίων Ορθοδόξου Θεολογίας που έχουν διεξαχθεί τις περασμένες δεκαετίες – διοργανώνει το 8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Το 8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 25 Μαΐου 2018. Το θέμα του συνεδρίου θα είναι: “Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα” και θα διερευνήσει την σπουδαιότητα και τις επιπτώσεις της συνοδικότητας για την Εκκλησία και την κοινωνία σε έναν πλουραλιστικό κόσμο.

Οι επίσημες γλώσσες του συνεδρίου θα είναι τα Αγγλικά και τα Ελληνικά.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε παρακάτω στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου:
8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας

Θεολογική Σχολή Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Ευαγγελία Αμοιρίδου Πρόγραμμα Συνεδρίου Πρόγραμμα Συνεδρίου (Αγγλικά) E:  eamoir@theo.auth.gr Τ:  2310997033

Εγκαίνια Έκθεσης: Η Χάρτα του Ρήγα, Τα Δύο (συν) Πρόσωπα

Παρ, 18/05/2018 - 12:49
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΦΙΣΑ Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Κυριακή, 20 Μάιος, 2018 (All day) έως Πέμπτη, 31 Μάιος, 2018 (All day) Χώρος:  Αίθουσα Τέχνης ''Θεόδωρος Στάμος'', Λευκάδα ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΦΙΣΑ

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Technology Forum στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ

Πέμ, 17/05/2018 - 17:17

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Technology Forum (www.technology-forum.eu), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Eβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Εκπαίδευσης «ThessWeek» (http://thessweek.gr/ ).

Για ακόμη μία χρονιά παρουσιάστηκαν από παραγωγικούς φορείς, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σημαντικές τεχνολογίες αιχμής, ενώ καταδείχθηκε η σημασία του Technology Forum για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών φορέων (εταιριών Πληροφορικής και Βιομηχανιών) και των ερευνητικών οργανισμών (Πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων), καθώς και η συμβολή του στην αξιοποίηση της γνώσης και των τεχνολογικών εργαλείων που αυτοί διαθέτουν.

Το Technology Forum είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Διομήδη Σπινέλλη, Καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τις τεχνολογικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και τις αντίστοιχες προκλήσεις.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, απηύθυνε η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην τεχνολογία.

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Σύνοψη παρουσιάσεων

Θερινό Σχολείο «Drone school & Workshops: Deep learning and computer vision for drone imaging and cinematography»

Πέμ, 17/05/2018 - 12:40

Το HORIZON 2020 ερευνητικό έργο Multidrone, το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ και η ερευνητική ομάδα Ίκαρος του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών, διοργανώνουν και σας προσκαλούν στο θερινό σχολείο «Drone school & Workshops: Deep learning and computer vision for drone imaging and cinematography», που θα πραγματοποιηθεί στην Αμφιθέατρο ΙΙ του Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων από 29 έως 31 Αυγούστου 2018. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται μια επισκόπηση των διαφόρων θεμάτων υπολογιστικής όρασης και μηχανικής μάθησης που συναντώνται στις εφαρμογές των drone στην κινηματογραφία. Οι διαλέξεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στα Μετέωρα, όπου θα γίνει κινηματογραφική λήψη στην περιοχή των Μετεώρων.

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

 

 • «Ηands-on programming workshop on drones, όπου θα γίνει γνωριμία με το περιβάλλον ROS, χρήση Python για εφαρμογές βαθέων νευρωνικών και πρακτικά παραδείγματα video streaming.
 • «Public Awarness Workshop on drones», όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή για το κοινό ημερίδα ευαισθητοποίησης, σε θέματα σχετικά με ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σκοπό την κινηματογράφηση, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οι βασικοί ομιλητές των διαλέξεων είναι:

 • Ιωάννης Πήτας, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • Αναστάσιος Τέφας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • Νικόλας Νικολαϊδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • Prof. Dr. Nico Heise, μέλος της ομάδας καινοτομίας της Deutsche Welle.
 • Dr. Bruno Guerreiro, Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Instituto Superior Técnico
 • Peter van Blyenburgh, Ιδρυτής & Πρόεδρος στην UVS International
 • Tim Koch, μέλος της ομάδας καινοτομίας της Deutsche Welle
 • Prof. J. R. Martínez-de Dios, Καθηγητής στο Universidad de Sevilla

Οι εγγραφές ξεκίνησαν και μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές και απόφοιτοι θετικών ή Πολυτεχνικών σχολών με μαθηματικό υπόβαθρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα εγγραφούν βάσει της ομάδα που εντάσσονται, συμβουλευόμενοι τον ακόλουθο πίνακα:

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφή (Μέχρι 30/6/2018):

Επόμενο χρονικό διάστημα ή Οn-site εγγραφή (Μετά 30/6/2018):

a) Βασική εγγραφή : 190 Euros

a) Βασική εγγραφή: 200 Euros

 1. ) Μειωμένη εγγραφή: 90 Euros για νέους επαγγελματίες (πάνω από δύο χρόνια αποφοίτησης)
 1. ) Μειωμένη εγγραφή: 100 Euros για νέους επαγγελματίες (πάνω από δύο χρόνια αποφοίτησης)
 1. ) 30 Euros για μαθητές και ανέργους
 1. ) 30 Euros για μαθητές και ανέργους

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες και εγγραφή στο θερινό σχολείο μπορούν να γίνουν στο ακόλουθο link: http://icarus.csd.auth.gr/activities/droneschool

 

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Τετάρτη, 29 Αύγουστος, 2018 - 10:00 έως Παρασκευή, 31 Αύγουστος, 2018 - 16:30 Χώρος:  Αμφιθέατρο ΙΙ του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Κ.Ε.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ URL:  http://icarus.csd.auth.gr/activities/droneschool Τ:  2310-996361

Πρόγραμμα Διδακτικής Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ για την απόκτηση επάρκειας διδασκαλίας

Πέμ, 17/05/2018 - 12:25

Όσοι/ες κάτοχοι  πιστοποίησης γλωσσομάθειας  επιπέδου Γ2 επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Διδακτικής Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ για την απόκτηση επάρκειας διδασκαλίας σύμφωνα με το ΦΕΚ324/8.2.2017, μπορούν  να ενημερωθούν από τη σχετική ανακοίνωση  http://prodi.del.auth.gr/

Προσοχή! Το πρόγραμμα απευθύνεται αυστηρά και μόνο σε όσους/ες έχουν καταθέσει στο ΥΠΠΕΘ αίτηση για απόκτηση επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών από 26/3/2014 μέχρι και 8/2/2017.

Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Ολοκληρώνεται το «AΠΘ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ» την Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Πέμ, 17/05/2018 - 11:05

Για τελευταία φορά φέτος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υποδέχεται μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, για να συμμετάσχουν στις δράσεις που εντάσσονται στον επιτυχημένο θεσμό «ΑΠΘ την Κυριακή».

Για πρώτη φορά αυτή την Κυριακή θα διεξαχθούν οι εκδηλώσεις:

Η ΤΣΙΧΛΑ: μασώ, μασάς, μασά, μασάμε, μασάτε, μασάνε; Γιατί;  (Παρουσίαση, Παιχνίδι)

Ο Περιοδικός Πίνακας (Π.Π.) στην Πλατεία Χημείου (Δημιουργικό Εργαστήριο, Παιχνίδι)

Διαγωνισμός εκτόξευσης «Πυραύλου» (Πείραμα, Δημιουργικό Εργαστήριο, Παιχνίδι, Επίδειξη)

Μουσικό Καφέ της Επιστήμης (BLUE SCIENCE CAFÉ)
Διασχίζοντας την Κοιλάδα του Θανάτου: Από την Έρευνα στην Παραγωγή
(Παρουσίαση, Παιχνίδι, Επίδειξη)

Παίζουμε-τραγουδάμε Τριβιζά; «Ο πόλεμος της χαμένης παντόφλας» & «Τα τρία μικρά λυκάκια» (Δημιουργικό Εργαστήριο, Παρουσίαση, Παιχνίδι)

Παλιά παιχνίδια στη γειτονιά του ΑΠΘ (Παιχνίδι)

Από χείλη σε χείλη το μαθαίνουν χίλιοι... (Παρατήρηση, Παρουσίαση, Παιχνίδι, Επίδειξη)

Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών για τις Φυσικές Επιστήμες (Παρουσίαση)

Παιχνίδι στον κόσμο των τροφίμων (Παιχνίδι)

Δασικές Πυρκαγιές. Μέτρα Αυτοπροστασίας, Ομάδα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Καταστροφών ΑΠΘ (Παρουσίαση)

Πώς φτιάχτηκε το Ηλιακό Σύστημα;  (Παρουσίαση)

 

Θα επαναληφθούν οι επιτυχημένες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες Κυριακές:

 

Πολυγλωσσικά και Πολυπολιτισμικά Παιχνίδια (Παιχνίδι)

Γνωρίζοντας τους Σεισμούς (Δημιουργικό Εργαστήριο, Παρουσίαση, Παιχνίδι, Επίδειξη)

Σεισμοί: Γνώση και προστασία (Δημιουργικό Εργαστήριο, Παρουσίαση, Επίδειξη)

Μαγικά πειράματα Χημείας – Παίζοντας με τη Χημεία (Πείραμα, Παρατήρηση, Δημιουργικό Εργαστήριο)

Αξιολόγηση της απόδοσης αθλητών/τριών (Πείραμα, Δημιουργικό Εργαστήριο)

Μικροί Ανθοκόμοι (Παρατήρηση, Δημιουργικό Εργαστήριο, Επίδειξη)

Τα παιχνίδια της Γης (Παρατήρηση, Δημιουργικό Εργαστήριο, Παρουσίαση, Μουσείο - Αρχείο - Συλλογή, Παιχνίδι, Επίδειξη)

Στα ίχνη του προϊστορικού ανθρώπου (Παρατήρηση, Δημιουργικό Εργαστήριο, Παιχνίδι, Επίδειξη)

Φυσικά Μαγικά (Πείραμα, Δημιουργικό Εργαστήριο, Παρουσίαση, Παιχνίδι)

Ποιο είναι το οικολογικό μου αποτύπωμα (Παρουσίαση, Παιχνίδι)

Σωματίδια: ο αόρατος εχθρός της υγείας μας (Πείραμα, Παρουσίαση)

Πρασινίζω και ανθίζω το Πολυτεχνείο (Δημιουργικό Εργαστήριο, Επίδειξη)

Η βιοπληροφορική στην υπηρεσία της περιβαλλοντικής υγείας και υγιεινής (Πείραμα, Παρουσίαση, Επίδειξη)

Ηλιακές Παρατηρήσεις με το Διοπτρικό Τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου Αστρονομίας (Παρατήρηση)

 

Το «ΑΠΘ την Κυριακή» θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία με τίτλο «Ο Τσιτσάνης συναντά τον Louis Armstrong», Συναυλία κάτω από τ’ άστρα από την Ορχήστρα του ΑΠΘ, την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στις 21:00, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, που αποτελεί μια συνδιοργάνωση των δύο επιτυχημένων θεσμών «ΑΠΘ την Κυριακή» και «Φοιτητική Εβδομάδα».

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επισυνάπτoνται η αφίσα και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 20.5.2018, με πληροφορίες και τα στοιχεία επικοινωνίας των υπευθύνων των δράσεων, καθώς και η αφίσα της συναυλίας «Ο Τσιτσάνης συναντά τον Louis Armostrong».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του «ΑΠΘ την Κυριακή» είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο https://www.auth.gr/sites/default/files/authonsundays_2018_1.pdf

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αφίσα_ ΑΠΘ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Αφίσα Συναυλίας

Διημερίδα «Όλα τα παιδιά διαφορετικά και όλα ίσα στο σχολείο»

Πέμ, 17/05/2018 - 08:55

 

«Όλα τα παιδιά διαφορετικά και όλα ίσα στο σχολείο» είναι ο τίτλος της διημερίδας που διοργανώνουν τα Τμήματα Νομικής και Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Μαΐου 2018, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα θρησκευτικά, πολιτικά και ατομικά δικαιώματα όλων των παιδιών, τα παιδιά πρόσφυγες στα σχολικά θρανία μετά τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τα «διαφορετικά» παιδιά αλλά και οι παρεμβάσεις οργανώσεων που ασχολούνται με δικαιώματα παιδιών είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διημερίδα.

Οι εισηγήσεις της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν από πανεπιστημιακούς καθηγητές που εξειδικεύονται στα προαναφερόμενα θέματα, από εκπαιδευτικούς που έχουν εργαστεί και εργάζονται ως Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) στις δομές φιλοξενίας ή στον αστικό ιστό, καθώς και από εκπροσώπους οργανώσεων και ΜΚΟ.

Η οργανωτική επιτροπή της διημερίδας αποτελείται από την Αν. Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος «Έχω δικαιώματα στο σχολείο», Λίνα Παπαδοπούλου, την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Ελένη Χοντολίδου και τον Ερευνητή και Υπ. Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στέφανο Κατσούλη.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν e-mail στο: hodol@edlit.auth.gr μέχρι τις 23 Μαΐου 2018.

Ώρες διεξαγωγής της διημερίδας:

17:00 -21:00, την Παρασκευή 25 Μαΐου

10:00-13.:30, το Σάββατο 26 Μαΐου

Στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Επισυνάπτονται η αφίσα και το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας.

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Αφίσα Πρόγραμμα

Αγωγή Υγείας: "Ενα Πολύτιμο Δώρο Ζωής από τον Δάσκαλο στον Μαθητή"

Πέμ, 17/05/2018 - 08:53

Η Επιτροπή Υγείας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Αγωγής Υγείας και περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης της χώρας και υποστηριζόμενη από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου μας συνδιοργανώνει Προσυνεδριακή Ημερίδα του σχετικού Πανελλήνιου Συνεδρίου με τίτλο:

«ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ: Ένα Πολύτιμο Δώρο Ζωής από τον Δάσκαλο στον Μαθητή.

Η Συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό Χώρο και τις Υπηρεσίες Υγείας»

Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο ΝΟΗΣΙΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη,  την Κυριακή 20 Μαίου 2018 ώρες: 09:00-18:00.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες ανάλογα με τον τρόπο και τύπο εμπλοκής τους. Επισυνάπτεται η Αφίσα και το Πρόγραμμα της Ημερίδας.

Πληροφορίες για την Εκπαιδευτική Κοινότητα: Ελένη Καβαζίδου, 28210 47 335, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εθνικού Δικτύου Αγωγής Υγείας «Μαθαίνω για τη Ζωή συνθέτοντας τις Ψηφίδες της Υγείας μου».

Πληροφορίες για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα: Ελένη Παταζιού, 2310 9953 60, Επιτροπή Υγείας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

E:  socialcom@ad.auth.gr Τ:  2310995360 Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Επιτροπή Υγείας F:  2310995386 Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Νίκου Δημήτριος, Διοικητικό Προσωπικό (Διεύθυνση Συντονισμού και Ακαδημαϊκών Μονάδων) Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Κυριακή, 20 Μάιος, 2018 - 09:00 έως 18:00 Χώρος:  Αμφιθέατρο ΝΟΙΣΙΣ, ΕΚΕΤΑ, Θεσσαλονίκη Συνημμένα αρχεία:  afisa_synedrioy.jpg

Αναγόρευση του Μακαριώτατου Πατριάρχη κ. Θεόδωρου Β' σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ

Τετ, 16/05/2018 - 17:02

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεόδωρος Β΄. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, «ο τιμώμενος αποτελεί μία εξέχουσα προσωπικότητα με μέγιστη προσφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στον χριστιανικό κόσμο, στην Αφρικανική Ήπειρο και στον ελληνισμό. Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεόδωρος Β’, εργάζεται και μοχθεί για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών, λαών, ανθρώπων και πολιτισμών στην Αφρική».

Το πρόγραμμα της τελετής:

Έναρξη - Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητή Παναγιώτη Ι. Σκαλτσή

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητή Μιλτιάδη Δ. Κωνσταντίνου

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητή Παναγιώτη Ι. Σκαλτσή

Έπαινος από τον Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας, Αιδεσιμολογιότατο π. Βασίλειο Ι. Καλλιακμάνη

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητή Παναγιώτη Ι. Σκαλτσή

Επίδοση του διασήμου από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητή Μιλτιάδη Δ. Κωνσταντίνου

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεόδωρο Β΄, με θέμα: «Η ιεραποστολή στην Αφρική εν έργω και αληθεία»

Μουσική αποφώνηση από τον Βυζαντινό Χορό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Παπαεμμανουήλ.

https://www.auth.gr/news/events/25408

Δελτίο Τύπου

Την πρώτη θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Μηχανικής κατέκτησε η Oμάδα Μηχανικής S.V.A.M. του ΑΠΘ

Τετ, 16/05/2018 - 16:24

 

Την πρώτη θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Μηχανικής, που αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού EBEC (European BEST Engineering Competition), κατέκτησε η Ομάδα Μηχανικής S.V.A.M. του ΑΠΘ. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Άνω Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2018.

Η ομάδα αποτελείται από τους Στέργιο Μπατακόια (τριτοετή φοιτητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών), Βασίλειο Σιδέρη (τριτοετή φοιτητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών), Αναστασία Παυλίδου (τεταρτοετή φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και Αναστάσιο-Μάρκο Παυλίδη (τριτοετή φοιτητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών).

Οι φοιτητές, που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία Team Design, κλήθηκαν να επιλύσουν ένα τεχνικό πρόβλημα με τη δημιουργία μιας κατασκευής από απλά υλικά μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, κατάφεραν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν με επιτυχία ένα μηχανισμό που αποτελούνταν από δύο μέρη σε μόλις 16 ώρες!

Το πρώτο μέρος της κατασκευής τους ήταν ένας αυτόματος πωλητής (vending machine), ο οποίος λειτουργούσε μόνο με πενηντάλεπτα. Σε περίπτωση που ο χρήστης έριχνε άλλο κέρμα, αυτό επιστρεφόταν πίσω. Ο μηχανισμός έπρεπε να λειτουργεί επαναλαμβανόμενα χωρίς να παρεμβαίνει ο χρήστης.

Στο δεύτερο μέρος της κατασκευής τους, με την είσοδο πενηντάλεπτου, ένας βόλος θα έπρεπε να ελευθερωθεί από τον αυτόματο πωλητή και να ακολουθήσει μια διαδρομή τύπου «roller coaster». Ύστερα από μια περίπλοκη διαδρομή, o βόλος, κατά την έξοδό του, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει ένα άλμα, το βεληνεκές του οποίου θα καταγραφόταν.

Η στιβαρότητα της κατασκευής τους και η ορθή διαχείριση των διαθέσιμων υλικών προσμετρήθηκαν θετικά στην εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας της ομάδας.

«Η εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων στην πράξη ήταν ο κύριος λόγος που αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό. Η καλή συνεργασία, ο καταμερισμός της εργασίας που υπήρξε εντός της ομάδας, καθώς και οι γνώσεις μας σε βασικές αρχές της Μηχανικής συνετέλεσαν στην τελική διάκριση και κατάκτηση της πρώτης θέσης τόσο στο τοπικό (11/12/17-13/12/17) όσο και στο εθνικό επίπεδο (4/5/18-7/5/18) του διαγωνισμού», εξήγησε ο Βασίλης Σιδέρης και πρόσθεσε ότι η ομάδα ονομάστηκε S.VA.M. από τα αρχικά των ονομάτων τους.

 

Σχετικά με  τον διαγωνισμό

Το BEST (Board οf European Students of Technology) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη πολιτικός, φοιτητικός εθελοντικός οργανισμός. Από το 1989 προσφέρει ευκαιρίες για επικοινωνία, συνεργασία και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ φοιτητών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δραστηριοποιείται μέσω 95 τοπικών ομάδων BEST σε 34 χώρες, οι οποίες δημιουργούν ένα αναπτυσσόμενο, άριστα οργανωμένο, ισχυρό, νεανικό και καινοτόμο δίκτυο φοιτητών. Με περισσότερα από 3.400 μέλη να απασχολούνται σε καθημερινή βάση πανευρωπαϊκά με την ανάπτυξη των υπηρεσιών του BEST και μέσω των διοργανώσεών του, απευθύνεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο φοιτητές.

Στο πλαίσιο της αποστολής του, το BEST οργανώνει μια σειρά από σεμινάρια, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις, παρέχοντας έτσι στους φοιτητές συμπληρωματική εκπαίδευση.

Το EBEC (European BEST Engineering Competition) είναι ο μεγαλύτερος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός μηχανικών, διοργανώνεται σε 32 χώρες, 85 εκπαιδευτικά ιδρύματα και συγκεντρώνει πάνω από 6.500 συμμετοχές.

O διαγωνισμός διεξάγεται σε τρία επίπεδα (τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό), με ομάδες των τεσσάρων ατόμων, και έχει δύο κατηγορίες, το Team Design και το Case Study. Οι νικήτριες ομάδες κάθε τοπικού γύρου προκρίνονται στον εθνικό, όπου διεκδικούν μια θέση για τον τελικό γύρο του διαγωνισμού.

Φέτος ο διαγωνισμός διοργανώθηκε σε δύο επίπεδα, τοπικό και εθνικό (EBEC Challenge). Οι νικήτριες ομάδες των τοπικών γύρων της Ελλάδας ήταν από την Αθήνα, την Πάτρα , τα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ).

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Φωτογραφία 2 Φωτογραφία 3

Θεατρική παράσταση «Θέλω μια Χώρα» του Προγράμματος Προαγωγή Αυτοβοήθεια

Τετ, 16/05/2018 - 13:11
Θεατρική Παράσταση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας «Θέλω μια Χώρα»

 

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας παρουσιάζει την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στις 20:00, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης την θεατρική παράσταση «Θέλω μια Χώρα».   

Με αφετηρία το ομώνυμο έργο του Ανδρέα Φλουράκη, ο Νίκος Καπέλιος (ΚΘΒΕ) σκηνοθετεί μια παράσταση σε συνεργασία με την Άννα Ιωακειμίδου (ΠΠΑ) στην οποία  πρωταγωνιστές είναι τα μέλη της ομάδας του θεατρικού εργαστηρίου του Προγράμματος. Άνθρωποι με διαφορετικές διαδρομές αλλά με ένα  αίτημα επί σκηνής:

«Θέλω μια Χώρα»:

– Μια χώρα σαν παραμύθι της γιαγιάς.

– Να μπορώ να κοιμάμαι ήρεμος τα βράδια.

– Ν’ ακουμπώ το κεφάλι μου στη χώρα.
– Να βουλιάζω πάνω της μαλακά.

– Χωρίς την παραμικρή ανησυχία.

Πρόκληση και χαρά η κατάθεση προβληματισμών μέσω της ελευθερίας που παρέχει η θεατρική πράξη, θέτοντας ερωτήματα και αναδεικνύοντας κοινές ανάγκες.

Είσοδος Ελεύθερη

Mε την ευγενική παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου από τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη

Με την Ευγενική Υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Πρόσωπα επικοινωνίας: Αλέξανδρος Γεωργίου- Άννα Ιωακειμίδου  2310 500 477

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Τμήμα Ψυχολογίας ΟΚΑΝΑ Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Παρασκευή, 25 Μάιος, 2018 - 20:00 Χώρος:  Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης Τ:  2310 500 477 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σελίδες