Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Δημοσιεύτκε στις 01/12/2016Σε βίντεο ολόκληρη η ομιλία του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ στην αίθουσα τελετών και σε κείμενο τα κυριότερα σημεία. Πώς το Ισραήλ βοήθησε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και άλλες άγνωστες πτυχές του Κυπριακού Οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται ενώπιόν μας εδώ και πολλά χρόνια Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να σας πω επακριβώς ποιες…
Κάθε σελίδα με χάρτη είναι ένα έργο τέχνης
Δημοσιεύτκε στις 29/10/2016ΓΙΩΤΑ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ Ο χάρτης του Sanson «Etats de l’ Empire du Grand Seigneur des Turcs en Europe, en Asie et en Afrique», Εκδοση Schenk, Αμστερνταμ 1692. Συλλογή Τρικόγλου. Γαντοφορεμένα χέρια ξεδιπλώνουν προσεκτικά το λάβαρο του Οθωνα, τη δωδεκάφυλλη Χάρτα του Ρήγα, χειρόγραφους χάρτες του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα, σπάνια χειρόγραφα του Μπάιρον και του Σικελιανού. Κατεβάζουν από τα ράφια σπάνιες δερματόδετες εκδόσεις, το Μέγα Ετυμολογικόν του Μανούτιου του 1499…
Ασφάλεια και Αποτελεσματικότητα του Κρόκου σε ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή: Ενός έτους μονή-τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη
Δημοσιεύτκε στις 10/10/2016Θεσσαλονίκη, 10/10/2016 «Έλληνες ερευνητές και γιατροί απέδειξαν τις δυνατότητες του Ελληνικού Κρόκου Κοζάνης (saffron) ως θεραπευτική φαρμακευτική λύση για τους ηλικιωμένους ενήλικες με διάγνωση αμνησιακού τύπου Ήπια νοητική Διαταραχή (αΗΝΔ). Η ΗΝΔ είναι μια κατάσταση που συχνά προηγείται της νόσου του Alzheimer (AD) και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και ανικανότητα εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την ΗΝΔ, οι περισσότερες σύγχρονες προσπάθειες για αντιμετώπιση…
Ποιά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προτιμάτε;
Δημοσιεύτκε στις 10/10/2016Ποιά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προτιμάς; Ποια είναι η πρόταση σου για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη; Πως μπορούν να βελτιωθούν οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη; Τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις στην καθημερινή σου μετακίνηση και ποια καινοτόμα λύση θα πρότεινες για αυτό; Πως μπορούν να γίνουν πιο ελκυστικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πόλης; Τον προβληματισμό τους για το μέλλον των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης αλλά και τις καινοτόμες ιδέες…
Το περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκαινίασε η κ. Σία Αναγνωστοπούλου.
Δημοσιεύτκε στις 11/09/2016Σία Αναγνωστοπούλου: Μικρή αύξηση στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ Σεπτέμβριος 11, 2016 Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, διεύρυνση των προγραμμάτων υποτροφιών και μία συμβολική αύξηση του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση Πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις για μείωση λειτουργικών τους δαπανών, συνιστούν το πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου. Εγκαινιάζοντας την Κυριακή το περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην…
Γιατί διαμαρτύρεστε?
Δημοσιεύτκε στις 24/07/2016Άρθρο του Πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα στο “Βήμα της Κυριακής”. Θεσσαλονίκη 20.7.2016 Εδώ και δέκα μέρες έχει στηθεί στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, δίπλα στο κέντρο της πόλης, ένα σκηνικό αυθαιρεσίας που δεν μας αξίζει και δεν μας τιμά. Χωρίς να ενημερώσουν και, φυσικά, χωρίς να πάρουν άδεια από κανέναν, εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι ‘αντιεξουσιαστές’ έστησαν σκηνές, μαγειρεία και τουαλέτες σε μια σχεδόν στρατιωτική, και πάντως καθόλου άναρχη,…
Η ελευθερία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης; Περιορισμένη
Δημοσιεύτκε στις 18/07/2016του Νίκου Βαρσακέλη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ) Αντιγράφω από την Magna Charta Universitatum, που υιοθετήθηκε το 1988 στην Μπολόνια από τις αντιπροσωπείες 80 πανεπιστημίων κατά τον εορτασμό των 900 χρόνων του εκεί πανεπιστημίου.1«Η ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία είναι θεμελιώδης αρχή της πανεπιστημιακής ζωής και οι κυβερνήσεις και τα Πανεπιστήμια, στο μέτρο που εξαρτάται από αυτά, πρέπει να εξασφαλίζουν το σεβασμό αυτής της θεμελιώδους αξίωσης».…
Το ΑΠΘ εκπέμπει SOS. Αναπάντητες οι εκκλήσεις του.
Δημοσιεύτκε στις 14/07/2016ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ “Καθημερινή” Ο πρύτανης του ΑΠΘ (αριστερά) Περικλής Μήτκας αναφέρθηκε στα προβλήματα ασφαλείας που θα προκύψουν από το «No Border Camp» και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετέφερε τις ανησυχίες των πολιτών. Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το ΑΠΘ, θα μετατραπεί σε κατασκήνωση, κατειλημμένο από άγνωστα άτομα, με την πολιτεία να αγνοεί τις εκκλήσεις του. Εξωπανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα διοργανώσουν από σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης…
Ο Αριστοτέλης και η δημοκρατία [1]
Δημοσιεύτκε στις 14/07/2016του καθηγητή Γιώργου Κοντογιώργη. 1.Το ζήτημα της θέσης της δημοκρατίας στην προβληματική του Αριστοτέλη για την ορθή και, μάλιστα, για την προτιμητέα κατ’αυτόν πολιτεία έχει απασχολήσει δια μακρόν την νεώτερη στοχαστική σκέψη. Για την οικονομία του χρόνου δεν θα ασχοληθώ εδώ με τις ως τώρα διατυπωθείσες απόψεις, τις οποίες ωστόσο θεωρώ κατά βάσιν εσφαλμένες: επειδή εκκινούν από μια λάθος αφετηρία, ήτοι την αποτίμηση της προσέγγισης του Σταγειρίτη με γνώμονα τις…
Καλές Πρακτικές του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ.[Βίντεο]
Δημοσιεύτκε στις 17/06/2016Στις 7 Ιουνίου, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ σε συνεργασία με την Πρυτανεία και το Συμβούλιο, πραγματοποίησαν εκδήλωση για την αναζήτηση “καλών πρακτικων” του Συλλόγου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και συμμετείχαν στο πάνελ έλληνες καθηγητές ξένων πανεπιστημίων με εμπειρίες σχετικά με τη δράση των αποφοίτων τους. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση. Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ μελετά τις θέσεις που διατυπώθηκαν για να…