Επίτιμος διδάκτορας

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris–Sorbonne (Paris IV), Bernard Flusin. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 και ώρα 12.30, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύντομο Βιογραφικό Τιμώμενου

Ο Kαθηγητής Bernard Flusin αποφοίτησε από την École normale supérieure de la rue d’Ulm (1968) και σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. To 1979 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα «Θαύματα και ιστορία στο έργο του Κυρίλλου Σκυθοπολίτη» (Miracle et histoire dans l’oeuvre de Cyrille de Schythopolis) και επιβλέποντα τον διαπρεπή καθηγητή A. Guillaumont (École Pratique des Hautes Études), ενώ το 1988 υποστήριξε την υφηγεσία του με θέμα «Ο άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης και η ιστορία της Παλαιστίνης στις αρχές του 7ου αι.» (Saint Anastase le Perse et l’histoire de la Palestine au début du VIIe siècle).

Υπήρξε υπότροφος της Fondation Thiers (1975-1978), ερευνητής στο Institut de recherche et d’histoire des Textes του Centre national de la recherche scientifique και από το 1989 είναι καθηγητής της Βυζαντινής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και παράλληλα, από το 1990, διευθυντής σπουδών στην École Pratique des Hautes Études, Section des Sciences religieuses (Christianisme byzantin). Είναι ακόμη μέλος της εκδοτικής επιτροπής των περιοδικών Revue des études byzantines, Revue d’histoire des textes, Revue des études arméniennes και Βyzantinische Zeitschrift, και των σειρών Corpus Christianorum. Series Graeca (Leuven), Monographies du Centre d’histoire et civilisation de Byzance (Collège de France) και Travaux et Mémoires του ίδιου κέντρου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πολυετής ερευνητική ενασχόλησή του με ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της βυζαντινής γραμματείας, το έργο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου «Περὶ βασιλείου τάξεως», του οποίου αναμένεται η κριτική έκδοση και η γαλλική μετάφραση.