“Η έρευνα στο ΑΠΘ» Εκδήλωση από τη φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ IEEE AUTH Student Branch

Θεσσαλονίκη, 4/10/2019

Με στόχο την ανάδειξη του σπουδαίου ερευνητικού έργου που πραγματοποιείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η φοιτητική ομάδα IEEE AUTH Student Branch διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Η Έρευνα στο ΑΠΘ», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, στις 14:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (Αμφιθέατρο Ι – ισόγειο).

Εκπρόσωποι ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Φυσικής και Πληροφορικής του ΑΠΘ θα παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο πάνω στις σύγχρονες τεχνολογίες και θα ενημερώσουν τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΑΠΘ για τις δυνατότητες ενεργής συμμετοχής τους στις δράσεις της ομάδας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ημέρας «IEEE Day 2019», που εορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ο εορτασμός καθιερώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια και συμβολίζει την πρώτη φορά που μέλη της IEEE συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν τις ιδέες τους για την τεχνολογία, το 1884 (http://www.ieeeday.org). Το φετινό θέμα της «ΙΕΕΕ Day» είναι «Leveraging Technology for a Better Tomorrow / Αξιοποιώντας την τεχνολογία για ένα καλύτερο αύριο».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) αποτελεί τη μεγαλύτερη επαγγελματική ένωση στον κόσμο η οποία είναι αφιερωμένη στην προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και της αριστείας προς όφελος της ανθρωπότητας. Το IEEE και τα μέλη της έχουν ως στόχο να εμπνέουν την παγκόσμια κοινότητα μέσω υψηλά αναφερόμενων δημοσιεύσεων, συνεδρίων, προτύπων τεχνολογίας και επαγγελματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ (Aristotle University of Thessaloniki IEEE Student Branch, https://www.facebook.com/IeeeAuthSB/) είναι ενεργό μέλος της φοιτητικής κοινότητας του ΑΠΘ τα τελευταία 20 χρόνια και τα μέλη του σήμερα είναι περισσότερα από 200. Στόχος της ομάδας είναι να υποστηρίξει τη συμμετοχή των φοιτητών σε δράσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων, workshops, events, διαγωνισμών και εκπαιδευτικών εκδρομών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η Ιστορία του ΙΕΕΕ

Το IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), μια ένωση αφιερωμένη στην προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής αριστείας προς όφελος της ανθρωπότητας, είναι το μεγαλύτερο τεχνικό επαγγελματικό ινστιτούτο στον κόσμο. Έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί επαγγελματίες που ασχολούνται με όλες τις πτυχές των ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και υπολογιστικών πεδίων και συναφείς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας που αποτελούν τη βάση του σύγχρονου πολιτισμού.
Οι ρίζες του IEEE ξεκινάνε το 1884, όταν η ηλεκτρική ενέργεια άρχισε να ασκεί σημαντική επιρροή στην κοινωνία. Υπήρχε ήδη μια μεγάλη καθιερωμένη ηλεκτρική βιομηχανία, το τηλεγράφημα, το οποίο από τη δεκαετία του 1840 έφτασε να συνδέει τον κόσμο με ένα ταχύτατο σύστημα επικοινωνιών δεδομένων. Η τηλεφωνική και η ηλεκτρική βιομηχανία είχαν μόλις ξεκινήσει.
Την άνοιξη του 1884, μια μικρή ομάδα ηλεκτρικών επαγγελματιών συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Δημιούργησαν μια νέα οργάνωση για να υποστηρίξουν τους επαγγελματίες στον τομέα τους και να τους βοηθήσουν στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν την καινοτομία για τη βελτίωση της ανθρωπότητας – το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή ΑΙΕΕ. Τον Οκτώβριο, η AIEE πραγματοποίησε την πρώτη τεχνική συνάντησή της στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν πολλές σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Τόμας Έντισον ως αντιπρόσωπος του τομέα ενέργειας και ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ως αντιπρόσωπος της βιομηχανίας του τηλεφώνου.
Η ηλεκτρική ισχύς εξαπλώθηκε γρήγορα, ενισχυμένη από καινοτομίες όπως ο κινητήρας επαγωγής εναλλασσόμενου ρεύματος, η μετάδοση AC σε μεγάλες αποστάσεις και μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΑΙΕΕ επικεντρώθηκε όλο και περισσότερο στην ηλεκτρική ενέργεια και στην ικανότητά της να αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων μέσω των πρωτοφανών προϊόντων και υπηρεσιών που θα μπορούσε να προσφέρει. Υπήρξε δευτερεύουσα εστίαση στην ενσύρματη επικοινωνία, τόσο στον τηλέγραφο όσο και στο τηλέφωνο. Μέσω τεχνικών συναντήσεων, εκδόσεων και προώθησης προτύπων, η ΑΙΕΕ οδήγησε στην ανάπτυξη του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου, ενώ μέσω τοπικών τμημάτων και φοιτητικών κλάδων έφερε τα πλεονεκτήματά της σε μηχανικούς σε ευρεία κλίμακα.
Μια νέα βιομηχανία ξεκίνησε από τα πειράματα ασύρματης τηλεγραφίας του Guglielmo Marconi το 1895-1896. Αυτό που ονομαζόταν αρχικά «ασύρματο» τηλεγράφημα έγινε το ραδιόφωνο με τις δυνατότητες ηλεκτρικής ενίσχυσης που ενυπάρχουν στους σωλήνες κενού που εξελίχθηκαν από τη δίοδο του John Fleming και το triode του Lee de Forest. Με τη νέα βιομηχανία ήρθε μια νέα κοινωνία το 1912, το Ινστιτούτο Ραδιομηχανών (IRE). Το IRE μοντελοποιήθηκε από το AIEE, αλλά ήταν αφιερωμένο στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια γενικά στα ηλεκτρονικά.
Με τη βοήθεια της ηγεσίας των δύο κοινωνιών και με τις εφαρμογές των καινοτομιών των μελών τους στη βιομηχανία, η ηλεκτρική ενέργεια έτρεξε πιο βαθιά σε κάθε γωνιά της ζωής, μέσω της τηλεόρασης, των ραντάρ, των τρανζίστορ και των υπολογιστών. Όλο και περισσότερο, τα συμφέροντα των κοινωνιών επικαλύπτονταν. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1940, το IRE αυξήθηκε ραγδαία και την 1η Ιανουαρίου 1963, το AIEE και το IRE συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE). Κατά τη σύστασή του, το IEEE είχε 150.000 μέλη.
Κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι κοινωνικοί ρόλοι των τεχνολογιών υπό την αιγίδα του IEEE εξακολούθησαν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο και να φτάνουν σε όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Οι επαγγελματικές ομάδες και τα τεχνικά συμβούλια των προηγούμενων ιδρυμάτων εξελίχθηκαν σε IEEE Societies. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, το IEEE εξυπηρετούσε τα μέλη και τα ενδιαφέροντά του με 39 παραρτήματα, 130 περιοδικά, συναλλαγές και περιοδικά, περισσότερα από 300 συνέδρια ετησίως και 900 ενεργά πρότυπα.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.facebook.com/events/2460721594013923/