Διεθνείς διακρίσεις για Νομική ΑΠΘ και Αρχιτεκτονική ΑΠΘ.

Ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, συμμετείχε στο 57ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εικονικής Δίκης (Ph. Jessup International Law Moot Court Competition) που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α., τον Απρίλιο του 2016 και κατέκτησε την 8η θέση στο γραπτό σκέλος του διαγωνισμού, ανάμεσα σε περίπου 600 Νομικές Σχολές από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για διαγωνισμό που χαρακτηρίζεται ως «Ολυμπιακοί αγώνες» του διεθνούς δικαίου και απαιτεί πολύμηνη και επίπονη προετοιμασία.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ εκπροσώπησε την Ελλάδα έχοντας επικρατήσει στο εθνικό πρωτάθλημα, τον περασμένο Φεβρουάριο. Η επιτυχία αυτή προστίθεται σε σειρά επιτυχιών που έχει να επιδείξει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό η Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Ο Κοσμήτορας και η Γενική Συνέλευση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ εξέφρασαν την επιδοκιμασία τους για τέτοιου είδους εγχειρήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν έμπρακτα αντίστοιχες προσπάθειες.

Η ομάδα απαρτίστηκε από τους προπτυχιακούς φοιτητές Αθανάσιο Φωτιάδη και Σπύρο Μακρή, και τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ναταλία Σέντσουκ, Την προετοιμασία της ομάδας ανέλαβε ο διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Γιάννης Ναζίρης, ο οποίος προετοιμάζει τις ομάδες της Νομικής Σχολής τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, με τη συνδρομή της υποψήφιας διδάκτορος Δάφνης Λίμα. Την οργάνωση του εγχειρήματος υποστήριξε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου.

Επισυνάπτεται φωτογραφία των δύο φοιτητών-αγορητών, του Θάνου Φωτιάδη και της Ναταλίας Σέντσουκ, με το βραβείο του Διαγωνισμού.

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, τηλ. 6977576762

_____________________

 ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

Tο Ινστιτούτο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στη Νέα Υόρκη GIANY (Greek Institute of Architects in New Yorκ) διοργάνωσε διαγωνισμό ιδεών, ανοικτό για αρχιτέκτονες και designers, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «A Shelter for Architecture», με θέμα «Cocoon». O διαγωνισμός επιχείρησε να διερευνήσει την έννοια του ελάχιστου καταφύγιου και την έννοια της κατοίκησης, καθώς και να διευρύνει την αντίληψη των ορίων μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού: «το βασικό δίπτυχο αειφορίας και προσαρμοστικότητας θα μπορούσε να αποτελεί την επαναδιαπραγμάτευση της ερώτησης, πώς η κατασκευή ενός καταφυγίου μπορεί να είναι σε διάλογο με το περιβάλλον».

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εκτέθηκαν στην Ελληνική Πρεσβεία της Νέας Υόρκης. Δόθηκαν 5 ισόβαθμα πρώτα βραβεία και επιλέχθηκαν να εκτεθούν 15 ακόμη προτάσεις. Οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος – Βλάσης Πακαλίδης και Σπύρος Νικολόπουλος, που διαγωνίστηκαν με διπλωματούχους αρχιτέκτονες και designers, τιμήθηκαν με ένα από τα 5 πρώτα βραβεία.

Στην πρότασή τους, με τίτλο «Homespot», οι φοιτητές του ΑΠΘ τοποθέτησαν την πρόταση τους στις ακτές όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ροές προσφύγων, αποδίδοντας έτσι στο καταφύγιο τον ρόλο της υποδοχής. Ανατρέχοντας στην ιστορία και αναλύοντας την αρχέτυπη έννοια του δοχείου αποφάσισαν να εντάξουν στο σχεδιασμό τους την αίσθηση της σπηλιάς -ως πρώτο ίχνος αρχιτεκτονικής του ανθρώπου- και τις έννοιες του νερού, της φωτιάς, του αέρα και της Γης –των τεσσάρων στοιχείων της φύσης. Στόχος τους ήταν να υπάρξει θαλπωρή για τους ταλαιπωρημένους από το ταξίδι πρόσφυγες, ώστε να οδηγηθούν σε έναν καινούριο καλύτερο κόσμο μέσω του καταφυγίου.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.giany.org/cocoon-resultshttp://www.archisearch.gr/article/2294/giany-announces-the-cocoon-competion-results.htm