ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ σε συνεργασία με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου πραγματοποιούν εκδήλωση με αφορμή την πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων, τα οποία προέβλεψε ο Αϊνστάιν με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο Κτήριο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Κόκκινο Κτήριο) επι της 3ης Σεπτεμβρίου, δίπλα από τη Φοιτητική Λέσχη. Θα αρχίσει στις 6.30 μμ.

κοκκοταςΟμιλητής θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκοτας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν.

Η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας διατυπώθηκε, ακριβώς, 100 χρόνια πριν, το 1916.

Ποιός είναι ο ομιλητής:

Κώστας Κόκκοτας

Κατέχει την `Εδρα “Θεωρητικής Αστροφυσικής” στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν της Γερμανίας από το 2007. Υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσ/νίκης (ΑΠΘ) με αντικείμενο τη “Θεωρία Σχετικότητας απ’ όπου παραιτήθηκε το 2014. Από το 2010 είναι Καθηγητής (Adjunct) και στο Georgia Institute of Technology των ΗΠΑ.

Γεννήθηκε το 1959 στη Θεσ/νίκη  και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το ΑΠΘ, στη συνέχεια Μάστερ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Αστρονομία από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και Διδακτορικό απο το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Υπηρέτησε από το 1982 το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ διαδοχικά σ’ όλες τις βαθμίδες (Επιστ. Συνεργάτης, Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και Καθηγητής). Εξελέγη το 2006 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, Γερμανίας και το 2007 στη Θεσ/νίκη.

Είναι εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας για Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία, Πρόεδρος (2010-14) της «Ελληνικής Εταιρείας για την Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία», αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας» (2004-6) και μέλος σε πολλές εθνικές και διεθνείς επιστημονικές ενώσεις.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την εφαρμογή της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας στη μελέτη της δυναμικής των αστέρων νετρονίων και των μελανών οπών αλλά και τις διαδικασίες παραγωγής βαρυτικών κυμάτων.

Εργασίες

190 δημοσιευμένες εργασίες

5700 αναφορές

87 ομιλίες σε διεθνή συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής

46 ομιλίες σε Πανεπιστήμια/Ινστιτούτα

50+ οργάνωση εθνικών και διεθνών συνεδρίων

34 επιστημονικά περιοδικά – κριτής

διδακτορικές διατριβές (επίβλεψη)

25 μετα-διδακτορικοί ερευνητές (επίβλεψη)

3.200.000 ευρώ επιχορήγηση έρευνας (ΕΕ, Γερμανία)

  • Επιστημονικός υπεύθυνος για την Ελλάδα Ευρωπαϊκού δικτύου για έρευνα στα «Βαρυτικά Κύματα» (1999-2003).
  • Επιστημονικός υπεύθυνος (για όλη την Ευρώπη) στον τομέα της «Θεωρίας Βαρυτικών Κυμάτων» το δικτύου ILIAS (2004-9).
  • Αναπληρωτής υπεύθυνος του Γερμανικού δικτύου «Πηγές Βαρυτικών Κυμάτων» (2008-14).

Επιστημονικός εκδότης του περιοδικού Journal of Modern Physics D (από το 2009)

Βραβείο/έπαθλο Ιδρύματος Εμπειρίκου 1997 για την καλύτερη επιστημονική εργασία στις Θετικές Επιστήμες