Εκ βαθέων

Του Παντελή Σαββίδη

Οι Πανεπιστημιακές Αρχές του ΑΠΘ και ένας σημαντικός αριθμός καθηγητών και άλλων αποφοίτων του Πανεπιστημίου, αποφάσισαν, πριν δύο περίπου χρόνια, να δημιουργήσουν έναν Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ με σκοπούς σχετικούς, ανάλογων συλλόγων πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Η διαδικασία προχώρησε και προχωράει αλλά, με αργά βήματα.

Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες επηρεάζουν το Σύλλογο να βρει το ρυθμό του και να υλοποιήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τους στόχους του.

Αν θέλετε, μερικοί εκ των αποφοίτων θέτουν πρωταρχικού είδους ζητήματα, όπως, τι είναι σήμερα το πανεπιστήμιο, ποια σχέση μπορεί να έχει με την κοινωνία, τι μπορεί να είναι ένας σύλλογος αποφοίτων και άλλα παρόμοια.

Όλα αυτά μπορεί να ξεπεραστούν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον συμμετοχής στις συναντήσεις του Συλλόγου.

Δυστυχώς, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν ευνοεί κοινωνική ανταπόκριση σε προσκλήσεις μαζικών φορέων- και ο Σύλλογος είναι ένας τέτοιος φορέας. Υπάρχει μια δυσπιστία σε ό,τι έχει το χαρακτήρα συλλογικού.

Ο Σύλλογος, όμως, έχει όλα τα χαρακτηριστικά να ξεπεράσει αυτού του είδους τη δυσπιστία, με μόνη προϋπόθεση τη συμμετοχή. Αν δεν υπάρξει συμμετοχή, τέτοιες προσπάθειες γραφειοκρατικοποιούνται και στο τέλος οδηγούνται στην αποτυχία και την εξαφάνιση. Νομίζω, δεν αξίζει μια τέτοια τύχη στο Σύλλογο Αποφοίτων.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο, έχουμε όλη την καλή διάθεση να διαχειριστούμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας, τις υποθέσεις του Συλλόγου ανοικτά και συναινετικά. Με μοναδικό στόχο το τρίπτυχο: άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην κοινωνία, επαφή των Αποφοίτων μεταξύ τους, διευκόλυνση των αποφοίτων στις περαιτέρω εκπαιδευτικές, μορφωτικές και επαγγελματικές τους προοπτικές.

Αντιλαμβάνεστε ότι- και επιμένω σ αυτό- όλα αυτά προϋποθέτουν συμμετοχή.

Ξεπερνώντας, (ή, μάλλον, ακόμη δεν τις ξεπεράσαμε όλες), γραφειοκρατικές δυσκολίες, πριν ένα μήνα, περίπου, αρχίσαμε να υλοποιούμε σιγά σιγά, με κατάλληλες εκδηλώσεις και συναντήσεις, τους στόχους του Συλλόγου.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 19 Μαρτίου, θα κάνουμε μια πρώτη συνάντηση στον Ιανό (7 μμ) με ομιλητή τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής κ. Μιλτιάδη Παπανικολάου για τη σύγχρονη τέχνη. Θα ακολουθήσει, στις 28 Μαρτίου, η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων με τις πανεπιστημιακές αρχές των σχολών και εκπροσώπους φορέων (η πρώτη με τη Σχολή Θετικών επιστημών), με στόχο και την επαφή των αποφοίτων μεταξύ τους και την ενημέρωσή τους για εκπαιδευτικά και επαγγελματικά ζητήματα.

Τον Απρίλιο θα επιδιώξουμε μια ευρεία συζήτηση για τη σχέση επιστήμης και φιλοσοφίας ή ευρύτερα επιστήμης και ανθρωπιστικών σπουδών και παράλληλα τη δεύτερη συνάντησή μας με μια άλλη σχολή.

Θα συναντηθούμε για να συζητήσουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας Σχολείου Αρχαίας Ελληνικής, ή, για να προσκαλέσουμε κορυφαίους έλληνες ή διεθνείς επιστήμονες για να μας μιλήσουν για την πρώτη γραμμή των ερευνών της επιστήμης τους.

Ίσως αποκορύφωμα της φετινής δραστηριότητας να είναι η οργάνωση μιας εκδήλωσης τον Ιούνιο, κατά την οποία θα παρουσιασθούν πρωτοπόρες ερευνητικές δραστηριότητες από καθηγητές, φοιτητές και αποφοίτους του ΑΠΘ.

Όλα αυτά, όμως, δεν έχει κανένα νόημα να γίνουν χωρίς την παρουσία των Αποφοίτων ή και ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας.

Δεν έχουμε καμιά άλλου είδους επιδίωξη πέραν της υλοποίησης των στόχων του Συλλόγου, όπως προσδιορίσθηκαν από το καταστατικό του.

Η παρέμβαση αυτή αποτελεί και ένα είδος έκκλησης για συμμετοχή. Μπορεί να υπάρχουν παράπονα από την ανταπόκρισή μας ως τώρα στις αιτήσεις σας και στα ερωτήματά σας. Λάβετε υπόψη σας, όμως, πως φτιάχνουμε κάτι από την αρχή με πολλά γραφειοκρατικά και άλλου είδους προβλήματα.

Ο Σύλλογος διαθέτει ιστολόγιο στο οποίο καλέσαμε να αρχίσει μια συζήτηση για δημιουργία Επιτροπών που θα αναλάβουν δραστηριότητες στο πλαίσιο του Συλλόγου ώστε να αποσυγκεντρωθούν οι διάφορες ενέργειες.

Δυστυχώς, η συμμετοχή είναι μηδενική. Αν αυτή είναι η συμμετοχή και στις εκδηλώσεις τότε, αντιλαμβάνεστε πως η πορεία μας θα είναι προδιαγεγραμμένη.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια νέα αρχή. Δεν υποσχόμαστε θαύματα. Αλλά, οι θαυματοποιοί εξέλιπαν.

Σας περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις δυσκολίες.