ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ Ο Franz Erhard Walther,

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο εικαστικός Franz Erhard Walther, από τους σημαντικότερους, παγκόσμια αναγνωρισμένους εικαστικούς καλλιτέχνες των τελευταίων 50 χρόνων.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, στις 12:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Τον έπαινο του τιμώμενου θα εκφωνήσει ο Αν. Καθηγητής Αθανάσιος Πάλλας και μετά την αναγόρευσή του, ο τιμώμενος θα μιλήσει με θέμα:
ΟΡΓΑΝΟΝ Μέθοδος Τέχνης
Ο Franz Erhard Walther, είναι ένας από τους σημαντικότερους, παγκόσμια αναγνωρισμένους Εικαστικούς καλλιτέχνες των τελευταίων 50 χρόνων.
Σπούδασε Γλυπτική με τον Karl Otto Götz και ήταν καθηγητής Εικαστικών Τεχνών στην Ανώτατη Σχολή Εικαστικών Τεχνών του Αμβούργου, απο το 1971 έως και το 2005.
Μεταξύ των μαθητών του ήταν η Ρεμπέκα Χορν, ο Μάρτιν Κίπενμπεργκερ, ο Μίχιαελ Λίνγκνερ, η Ούτε Μέττα Μπάουερ, ο Μίχιαελ Ντόρνερ, η Μαριέλλα Μόσλερ, ο Σαντιάγκο Σιέρα, ο Κρίστιαν Γιανκόφσκι, ο Αθανάσιος Πάλλας, ο Πήτερ Πίλερ, η Λίλι Φίσερ, η Almut Linde, ο Γιόν Μποκ, και ο Τζόναθαν Μίζε.
Η παραδοσιακή έννοια του Έργου όσο και ο ρόλος του Παρατηρητή στην τέχνη επαναπροσδιορίστηκαν μέσω των Εικαστικών Στρατηγικών του Walther, όπου ο θεατής γίνεται αναπόσπαστο μέρος των Γλυπτικών εγκαταστάσεων, στις οποίες μπορεί να “παίξει” με τα αντικείμενα που την αποτελούν.
Σταθμός στην πορεία αξιολόγησής του, είναι το έργο ”1 Werksatz " το οποίο το δημιούργησε από το 1963 έως το 1969: Πρόκειται για 58 αντικείμενα κατασκευασμένα από ύφασμα, βαμβάκι, ξύλο και διάφορα άλλα υλικά, τα οποία ο θεατής καλείται να "χρησιμοποιήσει", καθώς ξεδιπλώνονται διαδραστικά και μπορούν να "χρησιμοποιηθούν" σχηματίζοντας γεωμετρικά σχήματα και χώρους.
Έζησε από το 1967 έως το 1971 στη Νέα Υόρκη και εξέθεσε εκεί στο 1969 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΜΑ), το περίφημο "1 Werksatz”. Συμμετείχε στις θρυλικές εκθέσεις «When Attitudes Become Form» του Harald Szeemann (1969-70) καθώς και τις DOCUMENTA 5, 6, 7 και 8, και το έργο του έχει λάβει μεγάλη διεθνή αναγνώριση εδώ και αρκετά χρόνια, έτσι ώστε να θεωρείται διεθνώς ως μία από τις βασικές μορφές της σύγχρονης τέχνης, με διαδοχικές μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.
Το σύνολο του Έργου του αποτελείται από Αντικείμενα, Γλυπτικές Εγκαταστάσεις, Τοιχογραφίες, Σχέδια, Δράσεις, Γραπτά, καθώς και Εικαστικά βιβλία. Γι αυτή την ”αναποφασιστικότητα" κατηγορήθηκε ο Walther πριν από πενήντα χρόνια.
Σήμερα, αυτή είναι η Ελευθερία μέσω της οποίας οι νέοι καλλιτέχνες μπορούν να προτείνουν αυτό που ονομάζουμε Εικαστικές Τέχνες.
Το 1989, η Kunsthalle Ritter στο Klagenfurt χτίστηκε σύμφωνα με τα Εικαστικά σχέδια του Walther.
Τον Μάιο του 2017, ο Franz Erhard Walther έλαβε ως, παγκόσμια καλύτερος Εικαστικός Καλλιτέχνης, το "Χρυσό Λιοντάρι" της Μπιενάλε της Βενετίας.