Ημερίδα «Εκπαίδευση για τη Δημοκρατική και Διαπολιτισμική Ιδιότητα του Πολίτη»

Θεσσαλονίκη, 26/8/2019

Το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση συνδιοργανώνουν την ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση για τη δημοκρατική και διαπολιτισμική ιδιότητα του πολίτη»,  η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 και ώρα 17:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (Αμφιθέατρο ΙΙΙ).

 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του τριετούς προγράμματος «Education for Democratic Intercultural  Citizenship+ (EDIC+)», στο οποίο συμμετείχε το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Τον συντονισμό του προγράμματος είχε αναλάβει το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Ουτρέχτης (Ολλανδία), ενώ συμμετείχαν, επίσης, τα Πανεπιστήμια του Ελσίνκι (Φινλανδία), του Τάλιν (Εσθονία), της Βαρκελώνης (Ισπανία), το Bath-Spa (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Πανεπιστήμιο του Καρόλου (Τσεχία).

To «EDIC +» αποτελεί μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας για την εκπαίδευση και τη διαπολιτισμική ιθαγένεια, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών και υποψήφιων διδακτόρων.

Tα αποτελέσματα του Προγράμματος EDIC+ έχουν, επίσης, συμπεριληφθεί στο βιβλίο: Veugelers, Wiel (ed.) (2019). Education for Democratic Intercultural Citizenship. Leiden/Boston: Brill Sense (ανοικτή πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: https://brill.com/view/title/55956).

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση (ΕΠΑΔΙΠΕ) έχει ως επίκεντρο τον πολιτισμικό πλουραλισμό της ελληνικής κοινωνίας και φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, στη διεύρυνση της έρευνας στο πεδίο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και στην εισαγωγή και στήριξη καινοτομιών στο σχολείο.

Είναι επιστημονικό σωματείο, το οποίο συστάθηκε με πρωτοβουλία ερευνητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2008 και αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα ερευνητών, εκπαιδευτικών και στελεχών από όλη την επικράτεια. 

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στους συνδέσμους:

https://www.uvh.nl/university-of-humanistic-studies/studying/programmes-and-courses/education-for-democratic-intercultural-citizenship/introduction-edic &

http://paratiritirio.web.auth.gr/