Η μετάλλαξη της παγκόσμιας οικονομίας, η Ε.Ε. και η Ελλάδα

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 6.30 μμ    ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ σε συνεργασία με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, πραγματοποιούν εκδήλωση ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ με θέμα: «Η μετάλλαξη της Παγκόσμιας Οικονομία και οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας».

Ομιλητής θα είναι ο κ. Άγγελος Παγκράτης, Ειδικός Συντονιστής (με βαθμό Γενικού Διευθυντού), υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (κόκκινο κτήριο επι της 3ης Σεπτεμβρίου, δίπλα από τη Φοιτητική Λέσχη).

Θα αρχίσει στις 6.30 μμ Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση με τους ακροατές.

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

 

Ο Κος Παγκράτης είναι από τον Σεπτέμβριο του 2015, Ειδικός Συντονιστής (με βαθμό Γενικού Διευθυντού), υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Συμμετέχει επίσης από τον Ιανουάριο του 2016 στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ήταν Πρέσβης και Επικεφαλής της Μονίμου Αντιπροσωπείας  της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από το 2011 έως το 2015. Στην περίοδο αυτή η ΕΕ είχε ηγετικό ρόλο στην ανασύσταση της διαπραγματευτικής λειτουργίας του ΠΟΕ μετά το πολύ σοβαρό αδιέξοδο της Υπουργικής Συνεδρίασης του Δεκεμβρίου 2011. Τουλάχιστον δύο παγκοσμίου σημασίας διαπραγματεύσεις έκλεισαν επιτυχώς κατά την περίοδο αυτή: Πρώτα το «πακέτο Μπαλί» στην Υπουργική Συνεδρίαση του ΠΟΕ τον Δεκέμβριο του 2013, μέρος του οποίου ήταν η Συμφωνία Εμπορικής Διευκόλυνσης. Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη Πολυμερής Συμφωνία από δημιουργίας του ΠΟΕ. Δεύτερον, τον Ιούλιο του 2015, η αποφασιστική πρόοδος για την επέκταση της Συμφωνίας για προϊόντα  Τεχνολογιών της Πληροφορικής, η οποία αναμένεται ότι θα επιτρέψει την οριστικοποίηση της Συμφωνίας στην επόμενη Υπουργική Συνεδρίαση στο Ναϊρόμπι (Δεκέμβριος 2015), η οποία θα είναι η πιο σημαντική συμφωνία μειώσεως δασμών παγκοσμίως για τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το διεθνές εμπόριο που θα καλυφθεί από την συμφωνία αυτή ανέρχεται σε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2011 ήταν επίσης Επιτετραμμένος της Αντιπροσωπίας της ΕΕ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Υπηρέτησε, από τον Αύγουστο του 2005 έως το 2010 σαν Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ. Ήταν Επιτετραμμένος της ΕΕ στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2010. Μετά την θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισσαβόνας (Δεκέμβριος 2009) εισήγαγε στην Ουάσιγκτον μια διαδικασία πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των Κρατών-Μελών της ΕΕ η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δράση της ΕΥΕΔ σε τρίτες χώρες. Την ίδια περίοδο αντιπροσώπευσε την ΕΕ ως Μόνιμος  Παρατηρητής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

Ήταν Πρέσβης και Προϊστάμενος της Αντιπροσωπείας στην Αργεντινή (Φεβρουάριος 2003 – Αύγουστος 2005), κατά την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης μετά την χρεοκοπία του 2002. Κατά την περίοδο αυτή ο ρόλος και οι δραστηριότητες της ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά.

Υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Προϊστάμενος Αντιπροσωπίας στην Νότιο Αφρική κατά την πρώτη κυβέρνηση  Μαντέλα, όπου ανέπτυξε και εφάρμοσε το πρώτο συνεργατικό πρόγραμμα  υποστήριξης ιδιωτικού τομέα και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ σε αναπτυσσόμενη χώρα.

Ήταν Αναπληρωτής Προϊστάμενος Αντιπροσωπίας στην Κορέα (1990-1994) κατά την μετάβαση από στρατιωτικούς σε πολιτικούς Προέδρους. Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε στην Κορέα το πρώτο παγκοσμίως Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ με απευθείας συμμετοχή Ευρωπαϊκών εταιρειών.  Πήρε ανάλογες πρωτοβουλίες αργότερα στην Κίνα και την Αργεντινή. Τόσο στο Πεκίνο όσο και στη Σεούλ τα Εμπορικά Επιμελητήρια της ΕΕ είναι σήμερα εξαιρετικά σημαντικοί πυλώνες της οικονομικής και εμπορικής παρουσίας της ΕΕ.

Υπηρέτησε στις Βρυξέλλες ως Προϊστάμενος Μονάδος υπεύθυνος για τις σχέσεις με την Κίνα (1998-2003), κατά την περίοδο που οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας γνώρισαν γρήγορη επέκταση.

Ήταν Προϊστάμενος της Μονάδος Προσωπικού και Προϋπολογισμού της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής (1997-1998) καθώς επίσης υπεύθυνος για την διαχείριση του δικτύου Αντιπροσωπειών της ΕΕ σε όλο τον κόσμο.

Υπήρξε προϊστάμενος Ομάδων Ελέγχου  του Τμήματος Αντι-Ντάμπιγκ (1987-1990), θέση από την οποία διεύθυνε ορισμένες από τους πιο σημαντικούς ελέγχους της εποχής.

Από το 1981 έως το 1986 υπηρέτησε στο Τμήμα Εξαγωγικών Πιστώσεων και Προώθησης Εξαγωγών. Ήταν επικεφαλής διαφόρων αποστολών προώθησης στην Κορέα, στις χώρες του Κόλπου και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

 Ο κύριος Παγκράτης τα τελευταία 12 χρόνια, έδωσε διαλέξεις σε πάνω από 50 Πανεπιστήμια και πολύ περισσότερα ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Σχολής Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ στο Carlisle της Τρανσυλβανίας. Συνεντεύξεις του, ομιλίες και αποσπάσματα σεμιναρίων έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες χώρες.

Ο Άγγελος Παγκράτης γεννήθηκε στο νησί της Κέρκυρας, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Μιλάει Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Ισπανικά. Απέκτησε Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Paris I, Pantheon-Sorbonne, σε Διεθνή Οικονομία, Νομισματικές Πολιτικές και Οικονομικά.