ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ & ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

                                                                                        Θεσσαλονίκη, 27/02/2019 

 

Μαθήματα Φύλου και Ισότητας θα πραγματοποιηθούν, για πρώτη φορά σε φοιτητές της Σχολής Επιστημών Υγείας (Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και Κτηνιατρική) του ΑΠΘ. Οι εισηγητές του διατμηματικού μαθήματος: «Φύλο και ισότητα: κοινωνική προσέγγιση διαμέσου των βιολογικών επιστημών» είναι επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στα γνωστικά αντικείμενα των βιολογικών επιστημών, της ψυχολογίας, των διεθνών και ευρωπαϊκών επιστημών, της παιδαγωγικής και της νομικής.

 

Με αφορμή την έναρξη του νέου μαθήματος, η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με την υποστήριξη της Κοσμητείας της Σ.Ε.Υ. διοργανώνουν εκδήλωση, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Καθηγητή Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του ΑΠΘ, Γιώργο Χ. Παπαδόπουλο, με τίτλο: «Εγκέφαλος και φύλο: αμοιβαίες εξαρτήσεις».

 

«Η αναζήτηση της σχέσης του φύλου μας με το μυαλό μας είναι ένα ευαίσθητο θέμα, πλημμυρισμένο από ιδεολογικά προτάγματα και ποικίλες προσωπικές και συλλογικές ανασφάλειες» αναφέρει ο νευροεπιστήμονας Καθηγητής Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος. Στην εισήγησή του θα αναλύσει τη διαδικασία νευρωνικής διαφοροποίησης των φύλων, με σκοπό την κατανόηση και τον σεβασμό της νευρωνικής ιδιαιτερότητας των «εναλλακτικών εκδοχών μας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ και εντάσσεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο «Brain Awareness Week» που υποστηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το εξής:

 

18.00   Έναρξη/Χαιρετισμός από τη συντονίστρια της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας, Καθηγήτρια Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, Μαρία Τσανταρλιώτου.

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητή Θεόδωρο Ι. Δαρδαβέση.

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου.

 

18.10   Χαιρετισμός/παρουσίαση από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, Επίκ. Καθηγήτρια Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Αναστασία Τσιγκοτζίδου.

 

18.15   «Εγκέφαλος και φύλο: αμοιβαίες εξαρτήσεις» Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ Γεώργιος Παπαδόπουλος.

18.50   Ερωτήσεις – Συζήτηση

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.