Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού στην Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» 26.732 επισκέπτες από τον Οκτώβριο έως σήμερα.

Σ

Θεσσαλονίκη, 25/2/2020

Mε μια νέα διάλεξη, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, συνεχίζεται ο Α΄ Κύκλος Διαλέξεων με τίτλο «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» που διοργανώνουν τo Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ) και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), στο πλαίσιο της ομότιτλης έκθεσης που φιλοξενείται στον νέο χώρο του Μουσείου (Προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Διακεκριμένοι ομιλητές μιλούν για τη χρήση των ορυκτών, τον ρόλο τους στην κυκλική οικονομία, αλλά και τη σημασία των υδρογονανθράκων για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η διάλεξη έχει θέμα «Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες της Ευρώπης με έμφαση στις Σπάνιες Γαίες – Critical Raw Materials (CRM) in the and related Rare Earth Elements (REE) potential» και ομιλητής είναι ο Δρ. Κοιτασματολογίας, Οικονομικής Γεωλογίας στη Γεωλογική Υπηρεσία της Σουηδίας (SGU), πρώην Διευθυντής παραρτήματος Θεσσαλονίκης στο ΙΓΜΕ, Νικόλαος Αρβανιτίδης.

Η διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του ΑΜΦΙΘ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό,ξεκινά στις 19.00.

Μετά την ολοκλήρωση του Α΄ Κύκλου Διαλέξεων στις 19 Μαρτίου 2020, θα ακολουθήσει ο Β΄ Κύκλος με τίτλο «Ορυκτά, ανθρωπογενή υλικά και περιβΙδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν την επισκεψιμότητα της  έκθεσης «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», η οποία διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στους 4,5 μήνες λειτουργίας της έκθεσης (Οκτώβριος 2019 έως σήμερα) την επισκέφτηκαν 26.732 άτομα. Από αυτά 9.935 ήταν παιδιά (οργανωμένες επισκέψεις μαθητών της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας, όλων των βαθμίδων), 14.318 ήταν ενήλικες (ελεύθεροι επισκέπτες και οργανωμένες επισκέψεις πολλών Συλλόγων, Σωματείων, Ομάδων κ.ά.) και, τέλος,  2.479 ήταν αλλοδαποί επισκέπτες –τουρίστες.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2020.

Επισυνάπτονται αρχείο με την περίληψη της διάλεξης, με τίτλο «Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες της Ευρώπης με έμφαση στις Σπάνιες Γαίες», και το σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή Νικολάου Αρβανιτίδη, καθώς και φωτογραφία.

 

Φωτογραφία:  Σπάνιες γαίες από την έκθεση στο ΑΜΦΙΘ «Ορυκτά και Άνθρωπος»