Ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ευρώπη και η Ελλάδα: το αποτύπωμα του Διαφωτισμού

ΔΙΑΛΕΞΗ  Pierre Briant, Καθηγητής στο Collège de France

(“Alexandre le Grand, l’Europe et la Grèce : l’empreinte des Lumières”).

 Πέμπτη 13 Μαρτίου, ώρα 19.30

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., (Αγίου Δημητρίου 159Α – 2310 247111)

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κος Christophe Le Rigoleur, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Προλογίζει η κα Χρυσούλα ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ-ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ, καθ. Αρχαιολογίας Α.Π.Θ, Ευρωβουλευτής

 Στο πλαίσιο διοργάνωσης εκδηλώσεων του προγράμματος «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., σας προτείνει την διάλεξη του κ. Pierre Briant, ομότιμου καθηγητή του Collège de France, κατόχου της έδρας Ιστορίας και πολιτισμού των Αχαιμενιδών και της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Chaire d’histoire et de civilisation du monde achéménide et de l’empire d’Alexandre).

 Έπειτα από τεράστια έρευνα σε εκατοντάδες εκδόσεις της εποχής του Διαφωτισμού, ο Pierre Briant, σκιαγραφεί στο πιο πρόσφατο βιβλίο του, το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη ματιά του 18ου αιώνα, φωτίζοντας τόσο την ιστοριογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και την πνευματική ιστορία της Ευρώπης και τις σχέσεις της με την Ανατολή.

Μεταξύ των “επιφανών ανδρών” της Αρχαιότητας, η ιστορία του Αλέξανδρου είναι σαφώς εκείνη που αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας αλλά και της εμπορικής και πολιτισμικής της εξάπλωσης. Μέσα από τις πολυάριθμες μελέτες που έχουν εκδοθεί σε όλες τις χώρες, σχετικά με την αρχαία και σύγχρονη ιστορία, τη γεωγραφία, το εμπόριο και την αποικιοποίηση, η εποχή του Διαφωτισμού ανέδειξε τον Αλέξανδρο σε σημείο αναφοράς και πρότυπο ( ή αντι-πρότυπο) της ευρωπαϊκής εξάπλωσης στη σύγχρονη εποχή. Η εικόνα αυτή κυριάρχησε κυρίως στη Γαλλία, τη Σκωτία και την Αγγλία αλλά και στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ τελικά διαδόθηκε και στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίτου του 19ου αι. Ενώ αγωνιζόταν ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία, η Ελλάδα του Διαφωτισμού ακολούθησε αυτόν τον ευρέως διαδεδομένο τρόπο ανάλυσης, ο οποίος συνήθιζε εξάλλου να εξομοιώνει το δεσποτισμό της δαρικής Περσίας με αυτόν των Σουλτάνων της Κωνσταντινούπολης.

Το Collège de France, δημόσιο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποτελεί έναν μοναδικό γαλλικό θεσμό που δεν έχει αντίστοιχό του σε άλλες χώρες. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το περίφημο αυτό ίδρυμα έχει έναν διπλό προσανατολισμό, την έρευνα και τη διδασκαλία. Συγκεντρώνει μια ομάδα επίλεκτων (γάλλων και ξένων) καθηγητών που έχουν διακριθεί με τη σπουδαιότητα και την πρωτοτυπία των ερευνών τους σε διάφορες επιστήμες, από τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και την ιατρική, τη φιλοσοφία και τη φιλολογία, τις κοινωνικές επιστήμες και την οικονομία, την προϊστορία, την αρχαιολογία και την ιστορία, τη γλωσσολογία έως τη μελέτη των μεγάλων πολιτισμών.

http://www.college-de-france.fr