Προτάσεις με αφορμή το «Θεσσαλονικέων Πόλις»

Του Παντελή Σαββίδη, προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ

Όπως είναι γνωστό, η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος εκδίδει εδώ και δεκατέσσερα χρόνια το περιοδικό «Θεσσαλονικέων Πόλις», το οποίο καταγράφει σημαντικές εξελίξεις γύρω από την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης.Τελευταία η Εταιρεία που το εκδίδει αποφάσισε να το κάνει πιο ζωντανό, κάτι που φάνηκε στο τελευταίο τεύχος του.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε το περιοδικό και διατυπώθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί για το πώς μπορεί να γίνει πόλος συσπείρωσης σε δύσκολους καιρούς για την ανάταξη -τουλάχιστον την πολιτισμική- της πόλης.

Το ευχάριστο είναι πως ο πρόεδρος της Εταιρείας, φαντάζομαι και πολλά μέλη της, αντιλαμβάνεται το ρόλο που διαδραμάτισαν ιστορικά σε δύσκολους καιρούς οι ευεργέτες αυτού του τόπου. Σε μία ανάλογη δύσκολη στιγμή βρίσκεται η Ελλάδα και ο Ελληνισμός σήμερα. Και χρειάζεται και η χώρα και ο λαός της τη βοήθεια ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν. Το περιοδικό είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά πρέπει εκτός από τη συσπείρωση των δυνάμεων της διανόησης και της τέχνης να υπάρξει και μία παράλληλη δραστηριότητα συσπείρωσης φορέων που κινδυνεύουν να εκλείψουν και που η παρουσία τους προσέφερε και προσφέρει στην πόλη και τον πολιτισμό της.

Σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση η παρέμβαση της προέδρου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ήταν μία κραυγή υπαρξιακής αγωνίας. Κάτι πρέπει να γίνει, ώστε με τη συσπείρωση των δυνάμεων της πόλης, την καλή θέληση και την ορθολογική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται όχι μόνον να επιβιώσουν σημαντικοί θεσμοί που έχει η πόλη, αλλά και να εντείνουν τη δραστηριότητά τους.

Ένας από αυτούς τους νεοσύστατους θεσμούς που επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις είναι ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος θα προσπαθήσει να αναπτύξει τις δραστηριότητές του με τις οικονομικές δυνατότητες που θα του παρέχουν και τη σωστή διαχείρισή τους οι συνδρομές των μελών του, αν και δεν είναι αρνητικός σε οικονομική υποστήριξη κάποιων εκδηλώσεών του.

Εκείνο όμως που θα επιδιώξει επιμόνως να υπογραμμίσει προς την κοινωνία, τους αποφοίτους και την επιχειρηματική κοινότητα είναι το πνεύμα της χορηγίας προς τα πανεπιστήμια, που διέπει όλες τις δυτικές κοινωνίες. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην οικονομική ανάγκη που έχει σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για να επιτελέσει το εκπαιδευτικό του έργο και να διαμορφώσει τη δημόσια εικόνα του, που δυστυχώς παραπέμπει σε τριτοκοσμικά προάστια. Βεβαίως μία τέτοια προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσής του πρέπει να συμβαδίζει με την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του και το σεβασμό των υποδομών του. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να «πετάει» τα χρήματά του. Και αυτό το έχουν υπόψη οι πανεπιστημιακές αρχές.

Στην προσπάθειά μας λοιπόν να αρχίσουμε ως Σύλλογος να εργαζόμαστε και προς αυτήν την κατεύθυνση, επιδιώκουμε μία πρώτη επαφή των φορέων της πόλης με τις αρχές του πανεπιστημίου σε εκδήλωση που οργανώνουμε με αφορμή την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Εκδήλωση που θα θέλαμε να την καθιερώσουμε στην αρχή κάθε εκπαιδευτικού έτους. Το Σάββατο λοιπόν, στις 7.30 το βράδυ, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, θα υποδεχθούμε τις νέες αρχές του ΑΠΘ και θα ευχαριστήσουμε τις απελθούσες για τις υπηρεσίες που προσέφεραν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η παρουσία της κοινωνίας της πόλης σε αυτήν την εκδήλωση θα βοηθούσε τις προσπάθειές μας, όπως τις περιέγραψα παραπάνω.

Θα επανέλθουμε πολύ σύντομα με προτάσεις που θα καλύψουν κενά τόσο σε ό,τι αφορά μία σύγχρονη δεξαμενή σκέψης, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με μία πρόταση που μπορεί να καλύψει σε εθνικό επίπεδο το κενό της ενημέρωσης που άφησε η κατάργηση της κρατικής τηλεόρασης.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Μακεδονία στις 6 Οκτωβρίου 2014