ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 12/12/2019

H Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΠΘ διοργανώνει, για 3η συνεχή χρονιά, το «Σεμινάριο Εξειδικευμένης Θωρακοχειρουργικής», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 και ώρες 17.00-22.30, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Ο σκοπός του Σεμιναρίου είναι να αποτελέσει μια σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα, η οποία να είναι ωφέλιμη για τους θωρακοχειρουργούς που το παρακολουθούν, τόσο τους υπό ειδίκευση και τους νέους ειδικούς, όσο και τους παλαιότερους και έμπειρους θωρακοχειρουργούς. «Στον σύγχρονο κόσμο, στον οποίο η ιατρική επιστήμη, και κατ’ επέκταση η θωρακοχειρουργική επιστήμη και τέχνη, εξελίσσονται και αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς, είναι απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις, σε συνδυασμό όμως με τη γνώση που προέρχεται από την εμπειρία καθιερωμένων χειρουργών, γνώση η οποία μπορεί να αποδοθεί μόνο σε ένα οργανωμένο διαδραστικό σεμινάριο υψηλού επιπέδου» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Για το φετινό σεμινάριο έχει επιλεγεί η θεματική ενότητα των παθήσεων του μεσοθωρακίου, οι οποίες αποτελούν ένα μείγμα κακοήθων και καλοήθων νεοπλασμάτων, κύστεων και φλεγμονών, καθώς και το πάντα επίμαχο θέμα που αφορά στον ρόλο της θυμεκτομής στη θεραπεία της μυασθένειας Gravis.

Η ανάπτυξη των επί μέρους θεμάτων που έχουν επιλεγεί, θα γίνει διεξοδικά από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εμπλέκονται στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του μεσοθωρακίου, όπως θωρακοχειρουργοί, ογκολόγοι-παθολόγοι, παθολογοανατόμοι, πυρηνικοί ιατροί, επεμβατικοί ακτινολόγοι και νευρολόγοι, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη μελέτη-έρευνα, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των παθήσεων του μεσοθωρακίου.

Το Σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (MASTERCLASS SEMINAR IN THORACIC SURGERY)
ΟΓΚΟΙ, KYΣΤΕΙΣ & ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΙΟΥ – ΘΥΜΕΚΤΟΜΗ ΓΙΑ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑ GRAVIS (MEDIASTINAL TUMORS, CYSTS & INFECTIONS – THYMECTOMY FOR MYASTHENIA GRAVIS)
13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 17.00 – 22.30.
ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.

MASTERCLASS SEMINAR IN THORACIC SURGERY –
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΟΓΚΟΙ, ΚΥΣΤΕΙΣ KAI ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΙΟΥ. ΘΥΜΕΚΤΟΜΗ ΓΙΑ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑ GRAVIS
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή
Πρόεδρος:
Χριστόφορος Ν. Φορούλης
Μέλη:
Κυριάκος Αναστασιάδης
Πασχάλης Τόσιος
Πολυχρόνης Αντωνίτσης
Γεώργιος Ταγαράκης
Γεώργιος Καραπαναγιωτίδης
Σωκράτης Τσαγκαρόπουλος

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Χαιρετισμοί (17.00 – 17.10)
———————————————————————————————————–
Κυριάκος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος της
Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ
Χριστόφορος Κωτούλας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων

Εισαγωγή και σκοπός του σεμιναρίου (17.10 – 17.15)
Χριστόφορος Φορούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θωρακοχειρουργικής Α.Π.Θ.

Μέρος 1ο: Όγκοι και κύστεις του μεσοθωρακίου (17.15’ – 20.00’)
Προεδρείο: Χριστόφορος Φορούλης, Χριστόφορος Κωτούλας
Α) Ενδοκρινικοί όγκοι του μεσοθωρακίου (17.15’ – 17.45’)
α) Πρωτοπαθής και δευτεροπαθής ενδοθωρακική βρογχοκήλη. Πότε είναι απαραίτητη η συμβολή θωρακοχειρουργού στη χειρουργική αντιμετώπιση της δευτεροπαθούς ενδοθωρακικής βρογχοκήλης; Ισαάκ Κεσίσογλου, Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ. (7min)
β) Παρουσίαση τριών περιστατικών με πρωτοπαθή ενδοθωρακική βρογχοκήλη από την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ. Χριστόφορος Φορούλης (5min)
γ) Έκτοπο μεσοθωρακικό αδένωμα των παραθυρεοειδών αδένων. Συνήθεις εντοπίσεις. Με πόσες και ποιες απεικονιστικές μεθόδους θα γίνει η ακριβής εντόπισή του; Θεοδόσης Παπαβραμίδης, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ (7min)
Σύντομος σχολιασμός: Υπάρχει ρόλος για το PET/CT scan στην εντόπιση του εκτόπου μεσοθωρακικού αδενώματος των παραθυρεοειδών αδένων; Γεώργιος Άρσος, Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής ΑΠΘ. (5min)
δ) Προσπελάσεις ανάλογα με την εντόπιση στο μεσοθωράκιο. Έλεγχος της αποτελεσματικότητας της εκτομής. Χ. Φορούλης (7min)
Σχολιαστής: Αντώνης Μιχαλόπουλος, Καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ.

Β) Όγκοι του προσθίου-ανωτέρου μεσοθωρακίου
Όγκοι του θύμου αδένα (17.45’ – 18.30’)
α) Ιστολογική ταξινόμηση και η κλινική σημασία της. Τριανταφυλλιά Κολέτσα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής ΑΠΘ (7min)
β) Διαθέσιμα συστήματα σταδιοποίησης και ποιο πρέπει να προτιμάται στο σχεδιασμό της θεραπείας; Νικόλαος Μπαλταγιάννης, Διευθυντής ΕΣΥ, Θωρακοχειρουργική Κλινική ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ» (6min)
γ) Θεραπευτικές επιλογές στο τοπικά προχωρημένο θύμωμα. Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος-Ογκολόγος (12min)
δ) Χειρουργική θεραπεία: Προσπελάσεις και ο ρόλος των σύμπλοκων εκτομών. Τζαμπραήλ Νταχάμπρε, Θωρακοχειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (12min)

Γ) Γοναδικοί όγκοι. (18.30’-19.00’)
α) Ιστολογική ταξινόμηση και η κλινική σημασία της. Σωτήριος Μπαρμπάνης, Παθολογοανατόμος, Διευθυντής ΕΣΥ, ΑΝΘ Θεαγένειο (5min)
β) Σχεδιασμός θεραπείας. Έχει ρόλο η χειρουργική θεραπεία και πότε; Αναστάσιος Μπούτης, Παθολόγος-Ογκολόγος, ΑΝΘ Θεαγένειο. (7min)
γ) Επιθετική χειρουργική με τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε όγκους του μεσοθωρακίου. Τα αποτελέσματα ευνοούν την εφαρμογή της σήμερα ή ανήκει στο παρελθόν; Δημήτριος Φιλίππου, Θωρακοχειρουργός, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. (10min)

Δ) Πρωτοπαθές λέμφωμα του μεσοθωρακίου. (19.00’-19.10’)
Ιωάννης Κωστόπουλος, Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής ΑΠΘ (7min)

Ε) Ο ρόλος των αγγειακών stents σε σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας που οφείλεται σε πρωτοπαθή όγκο του μεσοθωρακίου. (19.10’-19.20’)
Στέφανος Φοινίτσης, Επίκουρος Καθηγητής Ακτινολογίας ΑΠΘ (10min)

ΣΤ) Όγκοι του οπισθίου μεσοθωρακίου (19.20’-19.50’)
α) Όγκοι του οπισθίου μεσοθωρακίου στην παιδική ηλικία. Τραγιαννίδης Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ογκολογίας ΑΠΘ. (7min)
β) Νευρογενείς όγκοι του μεσοθωρακίου στους ενήλικες. Είναι πάντα καλοήθεις; Αγγελική Χέβα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής (7min)
γ) Προσπέλαση των όγκων του οπισθίου μεσοθωρακίου. Κριτήρια επιλογής της προσπέλασης. Παρουσίαση δύο περιστατικών νευρογενών όγκων ορμώμενων εκ του πνευμονογαστρικού νεύρου. Σωκράτης Τσαγκαρόπουλος, Επιμελητής Β΄ Χειρουργικής Θώρακα Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής ΑΠΘ. (10min)
Σύντομος σχολιασμός: Έχει ρόλο ο Νευροχειρουργός στην εκτομή των όγκων του οπισθίου μεσοθωρακίου; Αθανάσιος Σπηλιωτόπουλος, Διευθυντής ΕΣΥ, Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική ΑΠΘ (5min)
Ε) Νόσος του Castleman του μεσοθωρακίου. (19.50-20.00)
Ν. Μπαλταγιάννης, Διευθυντής ΕΣΥ, Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιώς ΜΕΤΑΞΑ (7min)
Ζ) Κύστεις του μεσοθωρακίου (20.00-20.10)
Ταξινόμηση των κύστεων του μεσοθωρακίου. Ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας και σύγχρονη χειρουργική προσπέλαση. Γεώργιος Ταγαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Α.Π.Θ. (10min)

Διάλειμμα: 20.10’-20.25’

Μέρος 2ο: Μυασθένεια Gravis (20.25 – 21.45)
Προεδρείο: Κυριάκος Αναστασιάδης, Χριστόφορος Φορούλης
α) Παθοφυσιολογία της νόσου, μορφές και διάγνωση. Βασίλειος Κιμισκίδης, Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ (10min)
β) Το μυστήριο του θύμου αδένα και ο ρόλος του στη μυασθένεια Gravis. Κ. Αναστασιάδης (10min)
γ) Ενδείξεις θυμεκτομής στη μυασθένεια Gravis. Είδη θυμεκτομής και αποτελέσματα χειρουργικής θεραπείας. Χαράλαμπος Ζήσης, Επιμελητής Α΄ Θωρακοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. (10min)
δ) Αμφιλεγόμενες απόψεις: Ποια είναι η προτιμότερη προσπέλαση για τη θυμεκτομή σε μυασθένεια Gravis;
1) Διαστερνική θυμεκτομή: Περικλής Τόμος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Θώρακος ΕΚΠΑ (7min)
2) Θωρακοσκοπική θυμεκτομή: Kοσμάς Ηλιάδης, Θωρακοχειρουργός, Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών «Υγεία» (7min)
ε) Χρειάζεται προεγχειρητική προετοιμασία σε ασθενείς με μυασθένεια Gravis που πρόκειται να υποβληθούν σε θυμεκτομή; Φάρμακα που απαγορεύονται στην περιεγχειρητική περίοδο. Βασιλική Ζούβελου, Ιατρείο Μυασθένειας, Αιγινήτειο Νοσοκομείο Αθηνών. (10min)
Σχολιασμοί: Β. Κιμισκίδης