ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Θεσσαλονίκη, 19/5/2016

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση (ΕΠΑΔΙΠΕ), με έδρα το ΑΠΘ, οργανώνει Ημερίδα με θέμα «Σχολείο και ανθρώπινα δικαιώματα». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 και ώρες 9:30 με 15:00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

«Πρόταγμα του σχολείου στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες, που κλυδωνίζονται από φαινόμενα εθνικισμού, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, αποτελεί η εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικό στη χώρα μας, με την έλευση μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων» αναφέρει η Πρόεδρος του ΕΠΑΔΙΠΕ, Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Παιδαγωγικής και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Αναστασία Κεσίδου.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα παρουσιαστούν διδακτικές/παιδαγωγικές δράσεις που έχουν εκπονήσει εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στη θεματική αυτή κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε ομότιτλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που το ΕΠΑΔΙΠΕ υλοποιεί πιλοτικά φέτος στην Κεντρική Μακεδονία.

Στόχος της Ημερίδας είναι να δημοσιοποιήσει τις εξαιρετικές δουλειές των εκπαιδευτικών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο σχολείο αλλά και να αναδείξει τι συγκεκριμένα δυσκολεύει, τι ενισχύει τέτοιες προσπάθειες, πως συνδέονται με το συνολικό έργο της σχολικής μονάδας, τι μένει στους μαθητές και πώς αυτό μπορεί να συνεχιστεί, έτσι ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνουν βίωμα και πεποίθηση των μαθητών στη σχολική εκπαίδευση και μέσω αυτής στην ελληνική κοινωνία.

Το ΕΠΑΔΙΠΕ αποτελεί επιστημονικό φορέα που από το 2008 αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα, σε πανελλήνιο επίπεδο, στο πεδίο της διαπολιτισμικής παιδείας και της σχολικής εκπαίδευσης, με μακροπρόθεσμο στόχο να συμβάλει σε μια δικαιότερη κοινωνία. Εδρεύει στο ΑΠΘ, ενώ οι δράσεις του τελούν υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής.