Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία.

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΔΡΑΜΑ.- 8ο Διεθνές Συνέδριο.  Εις μνήμην Δανιήλ Ιακώβ (1947-2014)

Κεντρική θέση στον παγκόσμιο φιλολογικό χάρτη των κλασικών σπουδών καταλαμβάνει για όγδοη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη χάρη στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για τις «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία». Το συνέδριο, με θέμα το ρωμαϊκό δράμα, διοργανώνει ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2014.

 Το συνέδριο αφιερώνεται στη μνήμη του Δανιήλ Ιακώβ, ενός από τους πλέον εμπνευσμένους και διακεκριμένους μελετητές του αρχαίου δράματος, αλλά και της πρόσληψής του από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

Στο συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως οι καθηγητές RichardHunter, AlessandroSchiesaro, StephenHarrison, GesineManuwald, DavidKonstan,DavidM. Christenson, TimMoore, NiallW. Slater, AmyRichlin,KathleenMcCarthy, CedricA.J. Littlewoodκ.ά. παγκοσμίως γνωστοί για το έργο τους στο ρωμαϊκό δράμα. Θα απευθύνουν χαιρετισμό η κα Μαρία Τσακάλη, Επίτιμος Πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα μεταφέρει και τον χαιρετισμό του κ. JohnKittmer, Πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, ο κ. Tony Buckby, Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, ο κ. Μάνος Δημητρακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), ο κ. Παντελής Σαββίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ, και ο καθ. κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Την ευθύνη και τον συντονισμό του συνεδρίου έχουν οι καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Ακαδημαϊκοί, κ.κ. Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής και Αντώνιος Ρεγκάκος. Στη συμβουλευτική επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές: Richard Hunter, Stephen Harrison και Σταύρος Φραγκουλίδης. Γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

 Το κύρος της διοργάνωσης επισφραγίζεται από το γεγονός ότι τα πρακτικά του συνεδρίου δημοσιεύονται από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Ευρώπης στις ανθρωπιστικές σπουδές, Walterde Gruyter, Berlin & Boston.

 Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ), Α.Π.Θ. (Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου). Τμήμα των εργασιών του συνεδρίου θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μανόλη Ανδρόνικου 6).

 Οι 42 διακεκριμένοι επιστήμονες που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο για το ρωμαϊκό δράμα, εκπροσωπώντας πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Νοτίου Αφρικής, θα δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με τη φύση του ελληνιστικού και ρωμαϊκού δράματος ως συνέχειας του αρχαίου ελληνικού, θα ερμηνεύσουν ποικίλα θεατρικά κείμενα από γλωσσική, λογοτεχνική, δραματολογική, ιστορική και φιλοσοφική σκοπιά και θα επιχειρήσουν να τα εντάξουν στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό τους περιβάλλον.

Αναλυτικές πληροφορίες (βιογραφικά ομιλητών, πλήρες πρόγραμμα) μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του συνεδρίου:

 http://www.lit.auth.gr/en/8th_trends

 Οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοικτές για το κοινό το οποίο θα μπορέσει να τις παρακολουθήσει μετά από συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στον ιστότοπο του συνεδρίου (http://www.lit.auth.gr/node/2216) είτε μετά από εγγραφή στη γραμματεία του συνεδρίου.

Εφόσον ζητηθούν, θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει τη σχετική φόρμα εγγραφής.

Επικοινωνία: Σταύρος Φραγκουλίδης (frangoulidis@gmail.com).

Χορηγοί της εκδήλωσης: Βρετανικό Συμβούλιο, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ΚΙΚΠΕ, Εκδόσεις Δημ. Ν. Παπαδήμα, Εκδοτικός Οίκος University Studio Press, Επιτροπή Ερευνών Α.Π.Θ., Τμήμα Φιλολογίας A.Π.Θ.