Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Πρόεδροι της Φιλοσοφικής ΑΠΘ.

Σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας -και, ίσως, όχι μόνον- αντιμετωπίζει η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεγονός που ανάγκασε τους Προέδρους των Τμημάτων να αποστείλουν επιστολή προς τον Πρύτανη, πριν απευθυνθούν προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Πρόβλημα με την καθαριότητα αντιμετωπίζουν όλες οι σχολές.

Η επιστολή των Προέδρων προς τον κ. Πρύτανη έχει ως εξής:

"ΠΡΟΣ

τον Πρύτανη του ΑΠΘ

καθηγητή κ. Ιωάννη Μυλόπουλο

Κοιν.

• Αναπληρωτή Πρύτανη, Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης καθηγητή κ. Ιωάννη Παντή
  • Αναπληρώτρια Πρύτανη Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού

καθηγήτρια κ. Δέσπω Λιάλιου

• Αναπληρώτρια Πρύτανη Αντιπρύτανη, Πρόεδρο Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας καθηγήτρια κ. Σοφία Κουίδου

Κοσμήτορα Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητή κ. Μιλτιάδη Παπανικολάου

Αξιότιμε κ. Πρύτανη,

Με την επιστολή αυτή, οι οκτώ Πρόεδροι των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη Φιλοσοφική Σχολή, όσον αφορά τα καίρια θέματα της καθαριότητας και της ασφάλειας των κτιρίων και να σας παρακαλέσουμε για την άμεση εξεύρεση λύσης.

Κοινή διαπίστωση όλων των μελών της Σχολής είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες καθαριότητας και φύλαξης όχι μόνο δεν είναι δυνατό να προσφέρουμε έργο (διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό) και να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας, αλλά πλέον είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάποιο ανεπανόρθωτο περιστατικό είτε εξαιτίας της ελλιπέστατης καθαριότητας είτε εξαιτίας της πλημμελούς φύλαξης.

Κατά τις τελευταίες δέκα μέρες έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία και η προσωπική ασφάλεια όλων των μελών της Σχολής (διδασκόντων, διδασκομένων και προσωπικού) και συνάδελφοι αναγκάστηκαν να σβήσουν μόνοι τους, δίκην πυροσβεστών, φωτιά σε κάδο απορριμάτων στον πρώτο όροφο του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. Σας υπενθυμίζουμε ότι απολύμανση των χώρων στα τρία κτίρια της Σχολής δεν έγινε μετά τις καταλήψεις και την απεργία του περασμένου Φθινοπώρου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, και η διαρκής αγωνία μας είναι μήπως προκληθεί κάποιο σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, όπως ήδη γνωρίζετε, για τα τρία κτίρια στα οποία στεγάζεται η Φιλοσοφική Σχολή υπάρχει ένας φύλακας ανά βάρδια και κάποιες μέρες κανένας, ενώ η πραγματικότητα αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαριότητας έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια όλων των μελών της Σχολής.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί την άμεση παρέμβασή σας, πριν ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές (Υγειονομική Υπηρεσία και Εισαγγελία), για να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο δημόσιας υγείας και ασφάλειας το οποίο αρμόζει σε έναν εκπαιδευτικό χώρο και στο οποίο θα μπορούμε αξιοπρεπώς να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας.

Με τιμή,

Οι Πρόεδροι των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής

Φιλολογίας Ιωάννης Τζιφόπουλος

Ιστορίας Αρχαιολογίας Κωνσταντίνος Κωτσάκης