Το ΑΠΘ συμμετέχει στην 84η ΔΕΘ με καινοτόμα εκθέματα και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων

Θεσσαλονίκη, 3/9/2019

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με δικό του εκθεσιακό χώρο και ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το έργο και τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου.

«Το Πανεπιστήμιό μας δίνει και φέτος δυναμικά το “παρών” στην 84η ΔΕΘ. Μέσα από την παρουσίαση πρωτότυπων και πρωτοποριακών εφαρμογών και κατασκευών, πολλές από τις οποίες έχουν διακριθεί διεθνώς, αλλά και με τη διοργάνωση επίκαιρων συζητήσεων, ομιλιών και παρουσιάσεων, στοχεύουμε στην ενίσχυση της  εξωστρέφειας του Ιδρύματος, στην ανάδειξη του πολυδιάστατου ερευνητικού έργου που παράγει η πανεπιστημιακή μας κοινότητα και στη σύνδεση του Πανεπιστημίου μας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται στο Περίπτερο 14 (Academia), stands 24, 4 & 9. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες και να συμμετάσχουν σε πρωτότυπες παρουσιάσεις και δράσεις. Συγκεκριμένα, εκτίθενται και παρουσιάζονται τα ακόλουθα: 

 • η εφαρμογή Connected Audience, που αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση της Google. Παράλληλα, θα παρουσιάζονται η πρωτότυπη δράση Ασφάλεια Δημοσιογράφων, καθώς και άλλες δράσεις του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, το οποίο έχει λάβει πιστοποίηση από τον ΟΗΕ (http://pjl.jour.auth.gr/).
 •  η SEAMX, μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων (seamxsports.com). Η εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων και τα αποτελέσματα αντίστοιχης πανεπιστημιακής έρευνας έδειξαν ότι τα αθλητικά γεγονότα μαζικής συμμετοχής είναι εξαιρετικά πολύπλοκα συστήματα παροχής υπηρεσιών. Στον χώρο αυτό, ο σχεδιασμός της εμπειρίας των πελατών και η αποδοτική διαχείριση των διοργανώσεων είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς τη χρήση προηγμένων τεχνολογικά εφαρμογών. Για αυτόν τον λόγο η SEAMX  αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων με σκοπό να βοηθήσει τους διοργανωτές να σχεδιάσουν πολύτιμες αθλητικές εμπειρίες για τους πελάτες τους, αλλά και να κεφαλαιοποιήσουν την αξία που παράγεται στις αθλητικές διοργανώσεις. Η SEAMX  έχει βραβευθεί σε τρεις διαγωνισμούς καινοτομίας (Ennovation, NBG business seeds, Papajohn Business Plan  Competition) για τα έξυπνα εργαλεία και τις εφαρμογές που παρέχει.
 • η εφαρμογή ThessHF (http://thesshf.com/), ειδικά ανεπτυγμένη για την υποστήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στη διαχείριση της νόσου τους. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται πιλοτικά από τους ασθενείς της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (3rdcardio.com). Ο συχνότερος λόγος απορρύθμισης της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η πλημμελής τήρηση της φαρμακολογικής και μη-φαρμακολογικής αγωγής. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής ασχολείται καθημερινά με τη νόσο του και αποκτά καλύτερο έλεγχο αυτής, με απότοκο τη μείωση του αριθμού εισαγωγών στο Νοσοκομείο.
 • το Ζωντανό Εργαστήριο Thessaloniki Active and Healthy Ageing Living Lab (ThessAHALL),  στο οποίο θα αναπτυχθούν συστήματα και εφαρμογές που προέρχονται από τα ερευνητικά έργα LLM Care (www.llmcare.gr, σύστημα νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης ευπαθών ομάδων) και CAPTAIN (https://www.captain-eu.org/, σύστημα εξατομικευμένης καθοδήγησης ηλικιωμένων κατ’ οίκον). Το ThessAHALL υλοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Φορέα European Network of Living Labs (ENoLL).
 • η εικαστική εγκατάσταση ARCADIA II. Πρόκειται για μια σειρά από «προηγμένα σπαράγματα», μακέτες από κολόνες, κιονόκρανα και τμήματα αυτών, τα οποία μεταγράφουν στοιχεία από την Ελλάδα των αρχαίων χρόνων και των βουκολικών εθίμων του 19ου αιώνα και τα οργανώνουν χωρικά μέσα από προηγμένες τεχνολογίες, αποτύπωσης, τεκμηρίωσης, φωτογραμμετρίας και ψηφιακής κατασκευής. Στόχος της εγκατάστασης είναι να παροτρύνει τους επισκέπτες να στοχαστούν με δημιουργικό τρόπο τόσο γύρω από την παράδοση όσο και γύρω από ζητήματα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένοι, όπως τον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό και τις προηγμένες τεχνολογίες. 
 • το νέο μη επανδρωμένο αερόχημα με κωδική ονομασία MPU RX-4, το οποίο σχεδίασε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ομάδα Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων UAV-iRC του ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ. Μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 125km/h και να απο/προσγειώνεται κάθετα, όντας ένα αερόχημα σταθερής πτέρυγας και όχι πολυκόπτερο. Η διαμόρφωση σταθερής πτέρυγας προσδίδει την ικανότητα για μεγάλη πτητική αυτονομία, έως και 2 ώρες.  Το RX-4 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ρομποτική όραση), την MLS (σταθμός εδάφους) και την GEOSENSE (καθορισμός απαιτήσεων και πτητικές δοκιμές). Θα υποστηρίζει πολλαπλού τύπου αποστολές φέροντας διαφορετικό εξοπλισμό (video και θερμικές κάμερες, αισθητήρες κ.λ.π.) καθιστώντας το ικανό να καλύψει επιχειρήσεις επιτήρησης, χαρτογράφησης, φωτογραμμετρίας και πολιτικής προστασίας, μεταξύ άλλων. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από το HCUAV RX-1 και το DELAER RX-3. Το αεροδυναμικό σχήμα του MPU RX-4 ακολουθεί την καινοτόμα φιλοσοφία σχεδιασμού ιπτάμενης πτέρυγας (flying wing). Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πειραματικού πρωτότυπου αναμένονται να ξεκινήσουν άμεσα. Το MPU RX-4 αναπτύσσεται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ, της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ).

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα υπερ-ελαφρά μη-επανδρωμένα αεροχήματα, ο πύραυλος και οι νανοδορυφόροι της φοιτητικής ομάδας Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT). Η φοιτητική ομάδα αποτελεί το φυτώριο των νέων Μηχανικών και Επιστημόνων στο ΑΠΘ στην περιοχή της Αεροδιαστημικής.

 • το RoboPacman, μία από τις μοναδικές υλοποιήσεις του γνωστού παιχνιδιού Pacman με χρήση ρομποτικής. Το σύστημα έχει υλοποιηθεί με τεχνολογίες ρομποτικής, Διαδικτύου των Πραγμάτων και Μοντελοστραφούς Μηχανικής Λογισμικού, έτσι ώστε να σχεδιάζονται στρατηγικές για τα οχήματα, ακόμη και από άτομα που δεν γνωρίζουν προγραμματισμό και ρομποτική. Το ρομποτικό φάντασμα θα λειτουργεί αυτόνομα, ενώ οι επισκέπτες του περιπτέρου θα μπορούν να τηλεκινούν τον ρομποτικό Pacman, προσπαθώντας να κερδίσουν πόντους.
 • η συστοιχία REMEDES4Alzheimer, μια νέα προσέγγιση στη νοητική αξιολόγηση ατόμων σε νοητικώς υγιείς, έχοντες υποκειμενικά νοητικά προβλήματα, έχοντες ήπιες νοητικές διαταραχές και έχοντες άνοια. Η συστοιχία αποτελείται από το σύστημα REMEDES, το οποίο φτιάχτηκε από την ομάδα R4A, και μία μπαταρία ασκήσεων που κατασκευάστηκε από ψυχολόγους της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών Διαταραχών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Στο Περίπτερο του ΑΠΘ, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά νοητικών ασκήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα βοηθήσουν σε έρευνα σχετική με την εργαζόμενη μνήμη στον ευρύ πληθυσμό.
 • Το έχασες; Θα το βρω! Εύρεση και Απογραφή Αντικειμένων μέσω Ρομπότ: Η ομάδα του RELIEF (http://relief.web.auth.gr/) σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτόνομα ρομπότ, ικανά να κινούνται σε οποιονδήποτε χώρο και να καταμετρούν συνεχώς τα γύρω προϊόντα, συνδυάζοντας τεχνολογίες ρομποτικής και RFID. Τα ρομπότ κατασκευάζουν χάρτη του χώρου, ενώ προσδιορίζουν τη θέση όλων των προϊόντων με ακρίβεια μερικών εκατοστών. Το έργο βρίσκεται στην καρδιά της εφοδιαστικής αλυσίδας και στοχεύει στην εξασφάλιση αυτόνομης συνεχούς απογραφής προϊόντων. Η δράση θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού.
 • το αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα της ομάδας Αristotle University Racing Team Electric – Arist.u.r.t.le., με το οποίο η ομάδα συμμετείχε το φετινό καλοκαίρι στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student της Ιταλίας και της Γερμανίας. Στον διαγωνισμό της Ιταλίας, ανάμεσα σε 76 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, η ομάδα κατέκτησε την 3η θέση στη γενική κατάταξη, την 1η θέση στο αγώνισμα του Business Plan Presentation, την 3η θέση στο αγώνισμα του Cost, την 3η  θέση στο αγώνισμα της αντοχής και αποδοτικότητας, την 4η θέση στο αγώνισμα της επιτάχυνσης και την 5η θέση στα αγωνίσματα Skidpad και Autocross.  Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη γενική δράση της ομάδας από τα μέλη της. 
 • το αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα της ομάδας Aristotle Racing Team – A.R.T., με το οποίο η ομάδα συμμετείχε φέτος με μεγάλη επιτυχία στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student της Ολλανδίας. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 49 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, απονεμήθηκαν στην ομάδα το βραβείο της 3ης θέσης στη γενική κατάταξη, της 3ης θέσης στο αγώνισμα του Design, της 3ης θέσης στο αγώνισμα της αντοχής. Επιπρόσθετα, η ομάδα κατέλαβε την 6η θέση στα αγωνίσματα αποδοτικότητας και επιτάχυνσης και την 7η στα αγωνίσματα Business Plan Presentation και Cost. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη γενική δράση της ομάδας από τα μέλη της. 
 • Η νανοτεχνολογία σε καθημερινά προϊόντα. Προβολή των επιτευγμάτων της έρευνας του ΑΠΘ που έγιναν πράξη μέσω του τεχνοβλαστού PLiN Nanotechnology.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/ΩΡΑ

ΤΙΤΛΟΣ

Ομιλητές / Διοργανωτές

Χώρος διεξαγωγής

 

Κυριακή 8/9

 

12:30-13:30

 

ΑΕΙ – Βιομηχανία – Άμυνα: Συνέργειες και ευκαιρίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

 

Η εκδήλωση στοχεύει στην ενίσχυση του τριγώνου συνεργασίας «ΑΕΙ-Βιομηχανία-Ένοπλες Δυνάμεις» για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν άμεση εφαρμογή στον τομέα της Άμυνας της Ελλάδας. Οι δυνατότητες των Ελληνικών ερευνητικών, παραγωγικών και επιχειρησιακών φορέων είναι εξαιρετικές και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στην αυτονομία της Ελλάδας σε θέματα Άμυνας. Η ενίσχυση του τριγώνου συνεργασίας μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στο brain gain, δεδομένου ότι εξειδικευμένο επιστημονικό και στελεχιακό δυναμικό, που εκπαιδεύεται στα Ελληνικά ΑΕΙ, θα έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί στην ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων που απαιτούν υψηλή τεχνολογία αιχμής. Παράλληλα, η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει ώστε η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και τα Αμερικανικά δεδομένα.

 

Ευστράτιος Στυλιανίδης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

 

Πέτρος Κυριαφίνης, Ταξίαρχος (Μ), Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων & Τεχνολογικής Έρευνας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

 

Ευάγγελος Βερονικιάτης, Πρόεδρος ΕΕΛΕΑΑ (Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας)

 

Αναστάσιος Ροζολής, Πρόεδρος ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού)

 

Κυριάκος Υάκινθος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ

 

Περίπτερο 1

 

Κυριακή 8/9

 

19:30-21:00

 

«Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

 

Εκδήλωση της Ερευνητικής Μονάδας για την Ενέργεια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου που εκπονήθηκε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα: «Η Ολοκλήρωση των Αγορών Ενέργειας στην Ευρύτερη Ευρώπη».

 

 •  
 • Χαιρετισμός Πρύτανη ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου
 •  
 • Παναγιώτης Γκλαβίνης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ
 •  
 • Σάββας Καλεντερίδης, Συγγραφέας
 •  
 • Παντελής Σαββίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ
 •  

 

Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

 

Δευτέρα 9/9

 

19:00-20:00

Παρουσίαση της  πρωτοβουλίας conect4children (c4c) στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο

 

Παρουσίαση της μέχρι σήμερα πορείας της πρωτοβουλίας conect4children (c4c), η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη, γρηγορότερη και ασφαλέστερη χορήγηση σκευασμάτων σε νεογνά και μικρά παιδιά.

 

Εμμανουήλ Ροηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

 

 

Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

 

Τρίτη 10/9

 

19:00-20:00

 

Χρήση μειγμάτων ινδικών βοτάνων στη διατροφή των ζώων

 

Παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τη συνεργασία της εταιρείας Ayurvet (Ινδία) με το Εργαστήριο Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με κύριο στόχο τη διερεύνηση της προσθήκης εξειδικευμένων μιγμάτων Ινδικών βοτάνων στη διατροφή  κρεοπαραγωγών ορνιθίων και άλλων παραγωγικών ζώων.

 

 

Ηλίας Γιάννενας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

 

Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

 

 

Τετάρτη 11/9

 

19:15-20:15

 

Έδρα Jean Monnet European Tax Policy and Administration: ελεύθερο μάθημα για τη φορολογική συνείδηση και τη φορολογική συμμόρφωση

 

Ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του κοινού για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και τις επιπτώσεις του στην κοινωνία.

 

 

Αικατερίνη Σαββαΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ

 

Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

 

Πέμπτη 12/9

 

19:00-20:00

 

Παρουσίαση διακρατικού προγράμματος INTERREG «Προστασία του πληθυσμού των προβάτων της αυτόχθονης φυλής Πελαγονίας στη διασυνοριακή περιοχή – PAPESHE»

 

Παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο στοχεύει στη διάσωση, προστασία και αξιοποίηση των πληθυσμών της φυλής προβάτων Πελαγονίας στη Διασυνοριακή Περιοχή Ελλάδα-Β. Μακεδονία.

 

 

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

 

 

 

Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

 

Παρασκευή 13/9

 

20:15-21:15

 

Διαδραστικοί χάρτες του διωγμού των Ποντίων

 

Ο Διωγμός των Ποντίων παρουσιάζεται με διαδραστικό τρόπο μέσα από δύο διαδικτυακούς χάρτες.

 

Νικόλαος Λαμπρινός, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

 

Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

 

 

Σάββατο 14/9

 

19:15-20:15

 

Νέες Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Ερευνητικών Προγραμμάτων

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των εργαλείων αναζήτησης ευκαιριών χρηματοδότησης από τους ερευνητές και να παρουσιαστούν οι άμεσες ευκαιρίες χρηματοδότησης, όπως αυτές προκύπτουν από δύο σημαντικούς εθνικούς φορείς: τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΛΙΔΕΚ.

Χαιρετισμός Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης

 

Έρευνα @ ΑΠΘ. Αναζήτηση Ευκαιριών Χρηματοδότησης:

Ηλιάνα Μπουσιάκη, Γραφείο Υποβολής Προτάσεων, Τμήμα Προγραμματισμού και Υποστήριξης Έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ

 

Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας. Innovation Clusters:

Ιωάννα Μυλωνά, Διεύθυνση Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας, Προϊσταμένη Τμήματος Γ΄ Καινοτομίας, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας

 

Το ΕΛ.I.Δ.Ε.Κ. ως μοχλός ανάπτυξης των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα:

Δρ. Κατερίνα Κουραβέλου, Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Ερευνητικών Έργων ΕΛΙΔΕΚ.

 

Ερωτήσεις-Συζήτηση

 

*Συντονισμός: Δρ. Έρη Τόκα, Γραφείο Υποβολής Προτάσεων, Τμήμα Προγραμματισμού και Υποστήριξης Έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ

 

Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

 

 

Κυριακή 15/9

 

 

11:00-12:00

 

 

Καινοτόμες Ερευνητικές & Φοιτητικές Ομάδες του ΑΠΘ

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν καινοτόμες ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες στην ανάπτυξη των εγχειρημάτων τους, καθώς και ο αντίκτυπος σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο.

 

 

HEARartTEC: Κωνσταντίνος Παστιάδης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

 

bialoom: Δρ. Δημήτρης Τσιώκος, Ιδρυτής, Μέλος της ερευνητικής ομάδας PhosNET

 

Cor-IS: Δρ. Σωτήρης Ευγενίδης, Μέλος της Ερευνητικής ομάδας Πολυφασικής Δυναμικής

 

iCry2Talk: Αναστασία Ντράχα, Συνιδρύτρια, Φοιτήτρια TΗΜΜΥ 

 

Arist.u.r.t.le (Aristotle University Racing Team Electric): Παύλος Bασιλείου

 

A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team), Δημήτριος Ασβεστάς

 

ART (Aristotle Racing Team), Γεώργιος Γκέσιος

 

* Συντονισμός: Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος

 

 

 

Περίπτερο 12  –  Digital Greece, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

 

Κυριακή 15/9

 

12:00-13:00

Το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας: Παρόν & Μέλλον

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί η παρούσα κατάσταση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας, τα επιτεύγματα και οι ανάγκες που έχουν προκύψει και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα προκειμένου να συνεχίσει και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων. 

 

Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ,  Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Ευστράτιος Στυλιανίδης

 

Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης,  Σίμος Μπενσασσών, Επικεφαλής ΟΚ!Thess

 

Εθνική Τράπεζα – NBG Business Seeds,  Σπύρος Αρσένης, Συντονιστής NBG Business Seeds,

 

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος ΑΖΚ

 

Thermi Group, Νίκος  Τακάς, Αντιπρόεδρος

 

SEAMXΝίκος Θεοδωράκης, Αν. Καθηγητής  Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σέρρες), Ιδρυτής SEAMX

                                                                                                                                        

* Συντονισμός: Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος

 

 

Περίπτερο 12  –  Digital Greece, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

 

Κυριακή 15/9

 

13:00-14:00

Καινοτόμες Διεπιστημονικές Ομάδες του ΑΠΘ στο πλαίσιο  του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας & Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ)

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί η διεπιστημονική έρευνα του ΑΠΘ που διεξάγεται στους χώρους του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) και η αμφίδρομη σχέση των ερευνητικών ομάδων του ΚΕΔΕΚ με την κοινωνία και την οικονομία.

 

UAV-iRC – Ερευνητικό Κέντρο Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων:

Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Κυριάκος Υάκινθος

 

WinPhos – Ασύρματα και Φωτονικά Συστήματα και Δίκτυα: Αν. Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαος Πλέρος

 

PlantCult – Πολιτισμοί της Διατροφής στην Αρχαία Ευρώπη: Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη

 

ATLAS – Κατασκευή Ανιχνευτών Στοιχειωδών Σωματιδίων: Αν. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Δημήτριος Σαμψωνίδης                                                                                                                            

                                                                                                                                                                      * Συντονισμός: Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος

 

 

Περίπτερο 12  –  Digital Greece, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

 

Κυριακή 15/9

 

19:00-20:00

BEAM – A stratospheric experiment

 

Η εκδήλωση αφορά προσομοίωση διαστημικής αποστολής και πιο συγκεκριμένα ένα πείραμα αποστολής δεδομένων μέσω ελικοειδούς κεραίας, με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

 

 

Ομάδα διαστημικής τεχνολογίας B.E.A.M. του ΑΠΘ (Beyond Earth Aristotle Missions), Γιάννης Ιωάννου και Έλλη Λουκαρίδου, Εκπρόσωποι ομάδας

 

 

Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

 

 

 

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους:

ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ:

Connected Audience & Ασφάλεια Δημοσιογράφων

Νικόλαος Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, τηλ. 6945775352, 2310 992058, e-mail: npanagiotou@jour.auth.gr

SEAMX  – Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων

Νικόλαος Θεοδωράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του ΑΠΘ, τηλ.  6934256888, e-mail: ndtheo@phed-sr.auth.gr, website: demo.seamxsports.com

ThessHF

Βασίλειος Βασιλικός, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, τηλ. 6944599868, e-mail: vvassil@med.auth.gr

Τάσος Τσαρουχάς, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, τηλ. 6986666432, e-mail: tasos.tsarouchas@gmail.com     

website: 3rdcardio.com & http://thesshf.com/

Thessaloniki Active and Healthy Ageing Living Lab (ThessAHALL)

Δέσποινα Μάντζιαρη, Ερευνητική Συνεργάτιδα Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, τηλ. 6944608531, e-mail: mantziad@gmail.com, website:https://www.captain-eu.org/, www.llmcare.gr

Εικαστική εγκατάσταση ARCADIA II

Αναστάσιος Τέλλιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

του ΑΠΘ, τηλ. 697651327, e-mail: ttellios@arch.auth.gr

Μη επανδρωμένο αερόχημα, σταθερής πτέρυγας, καθέτου απο/προσγείωσης  Παρουσίαση έργων της ομάδας Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT)

Παύλος Καπαρός-Τσάφος, τηλ. 2310 990659,  e-mail: pkaparos@auth.gr, website: lfmt.gr

RoboPacman & REMEDES4Alzheimer

Ανδρέας Συμεωνίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, τηλ.  2310 994344, e-mail: asymeon@eng.auth.gr

website: https://issel.ee.auth.gr/proswpiko/andreas-l-symeonidis/

Το έχασες; Θα το βρω! Εύρεση και Απογραφή Αντικειμένων μέσω Ρομπότ

Τραϊανός Γιούλτσης, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, τηλ. 2310 995930, e-mai: traianos@auth.gr

Δρ. Αντώνιος Δημητρίου, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, τηλ.  6978896350, 2310 994370, e-mail: antodimi@auth.gr , website: http://relief.web.auth.gr/

Αristotle University Racing Team Electric – Arist.u.r.t.le.

Απόστολος Δεληζώνας, Φοιτητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, τηλ.  6981760038, e-mail: teamcaptain@aristurtle.gr, Website: http://aristurtle.gr/index.php/en/

Aristotle Racing Team – A.R.T.

Νικόλαος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, τηλ.  2310 995891, e-mail: nmichail@eng.auth.gr, website: aristotleracing.gr

Η νανοτεχνολογία σε καθημερινά προϊόντα

Νικόλαος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ,  τηλ. 2310 995891, e-mail: nmichail@eng.auth.gr

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

ΑΕΙ – Βιομηχανία – Άμυνα: Συνέργειες και ευκαιρίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Ευστράτιος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής, τηλ. 2310 995140, 6972334595

Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Παναγιώτης Γκλαβίνης, Καθηγητής Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, τηλ. 2310 996611, e- mail: glavinis@law.auth.gr

Παρουσίαση της πρωτοβουλίας conect4children (c4c) στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο

Εμμανουήλ Ροηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, τηλ. 6937442644

Χρήση μειγμάτων ινδικών βοτάνων στη διατροφή των ζώων

Ηλίας Γιάννενας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, τηλ. 6977629197, 2310 999937, e- mail: igiannenas@vet.auth.gr

Έδρα Jean Monnet European Tax Policy and Administration – Βελτίωση φορολογικής συνείδησης

Αικατερίνη Σαββαΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, τηλ. 6945261602, e-mail: k.savvaidou@yahoo.gr

Παρουσίαση διακρατικού προγράμματος INTERREG «Προστασία του πληθυσμού των προβάτων της αυτόχθονης φυλής Πελαγονίας στη διασυνοριακή περιοχή – PAPESHE»

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, τηλ. 2310 999953, e-mail: alextheod@vet.auth.gr, http://papeshe.vet.auth.gr/, website: http://papeshe.vet.auth.gr/

Διαδραστικοί Χάρτες του διωγμού των Ποντίων

Νικόλαος Λαμπρινός, Καθηγητής Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, τηλ. 6932211428, e-mail: labrinos@eled.auth.gr, website: http://www.digital-earth.edu.gr/index.php/el/

Νέες Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Ερευνητικών Προγραμμάτων

Δρ. Έρη Τόκα, Γραφείο Υποβολής Προτάσεων/Τμήμα Προγραμματισμού και Υποστήριξης Έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ, τηλ 2310 994011, 6945330042

Καινοτόμες Ερευνητικές & Φοιτητικές Ομάδες του ΑΠΘ

Μανόλης Χατζηγιάννης, Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας /Τμήμα Προγραμματισμού και Υποστήριξης Έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ, τηλ 2310 994021, 6971899285

Το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας: Παρόν & Μέλλον

Σοφία Τσακίρη, Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας /Τμήμα Προγραμματισμού και Υποστήριξης Έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ, τηλ 2310 994034, 6947 255116

Καινοτόμες Διεπιστημονικές Ομάδες του ΑΠΘ στο πλαίσιο του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας & Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ)

Δημήτριος Κατσούρας, Γραφείο Δημοσιότητας & Διοργάνωσης Συνεδρίων, Τμήμα Προγραμματισμού και Υποστήριξης Έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ, τηλ 2310 994013, 6948527757

BEAM

Γιάννης Ιωάννου, φοιτητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, τηλ. 6976710316, e- mail: iaioannou2@gmail.com, website: http://beam.web.auth.gr/  & https://www.facebook.com/beamauth/