ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΠΘ

 

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση την ημέρα του Πολυτεχνείου, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, από τις 14.30-16.30 στο Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής.
Η εκδήλωση τελεί υπο την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ και της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε, δημοσίως, την ικανοποίησή μας για την απόφαση των Πανεπιστημιακών αρχών του ΑΠΘ να κρατήσουν ανοικτό το Πανεπιστήμιο την ημέρα εξέγερσης του ελληνικού λαού, με την πρωτοπορία της νεολαίας του, κατά της δικτατορίας.
Ακόμη και αν η κυπριακή τραγωδία είναι που σηματοδότησε το τέλος του δικτατορικού καθεστώτος, η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την αρχή της πτώσης του.
Οι αγώνες των Ελλήνων κάθε τάξης και απόχρωσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος, οι αγώνες όσων βασανίστηκαν και η μνήμη των νεκρών, τιμώνται, μόνο όταν τα πανεπιστήμια είναι ανοικτά και οι φοιτητές, οι νέοι και το σύνολο της κοινωνίας έχει τη δυνατότητα να προσέλθει στους τόπους που σηματοδότησαν τον αγώνα τους.
Οι φοιτητικές καταλήψεις τις ημέρες αυτές, αποτελούν έναν συμβολισμό που παραπέμπει στο ιστορικό γεγονός αλλά και στην αποφασιστικότητα της νεολαίας να διεκδικήσει την ύπαρξή της.
Στην εκδήλωση θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση του Πολυτεχνείου και της αντίδρασης κατά της δικτατορίας με τη χρονική απόσταση των 46 χρόνων.
Πέραν της τιμής, αναζητούμε το στίγμα μιας νέας κοινωνίας που αναδύεται από τα ερείπια της κρίσης που ταλάνισε τη χώρα. Και το στίγμα αυτό θα διαμορφωθεί μέσα από έναν ανοικτό και σε βάθος διάλογο. Όλων με όλους.
Ας ξεκινήσουμε απο τους τόπους που αποτέλεσαν το άνοιγμα της μεταπολιτευτικής αυλαίας. Η οποία έκλεισε.
Με αυτές τις σκέψεις ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ προσέρχεται στην εκδήλωση της Κυριακής.

Παντελής Σαββίδης
Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ