Το περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκαινίασε η κ. Σία Αναγνωστοπούλου.

Σία Αναγνωστοπούλου: Μικρή αύξηση στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, διεύρυνση των προγραμμάτων υποτροφιών και μία συμβολική αύξηση του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση Πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις για μείωση λειτουργικών τους δαπανών, συνιστούν το πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου.Εγκαινιάζοντας την Κυριακή το περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην 81η ΔΕΘ, η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι «δεν κάναμε θεαματικές κινήσεις, δεν θελήσαμε να αλλάξουμε το DNA των Πανεπιστημίων από τη μια στιγμή στην άλλη, θελήσαμε να τα κρατήσουμε όρθια», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως «ούτε ανάπτυξη, ούτε παραγωγική ανασυγκρότηση θα έλθει, εάν δεν φέρουμε πίσω τα σημαντικά μυαλά που έχουν φύγει έξω».

Για το θέμα της υποστελέχωσης των ιδρυμάτων και της αναπλήρωσης πανεπιστημιακού προσωπικού, η αν. υπουργός διευκρίνισε: «Δώσαμε 500 θέσεις τον Απρίλιο, προχθές ανακοινώθηκαν και θα κατανεμηθούν άλλες 500 και άλλες 500 στο τέλος του 2017, συνολικά δηλαδή 1.500 θέσεις μέσα σε διάστημα δύο χρόνων, όταν δεν είχε προσληφθεί κανένας άνθρωπος σε διάστημα έξι χρόνων, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε τα Πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ σε φτωχοποίηση».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σημείωσε: «Μπορούμε να το ανακοινώσουμε σήμερα για πρώτη φορά, ότι στον νέο προϋπολογισμό δεν θα έχουμε περικοπές, όπως είχαμε από το 2010 και μετά, αντιθέτως θα έχουμε μία μικρή αύξηση, που δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα Ανώτατα Ιδρύματα». Πρόσθεσε ακόμη ότι καταβάλλονται προσπάθειες να συρρικνωθούν οι λειτουργικές δαπάνες των Πανεπιστημίων, με παρεμβάσεις όπως ειδικές συμφωνίες με τη ΔΕΗ.

Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας για την ανακοπή της φυγής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό συγκαταλέγεται το πρόγραμμα τριετούς και τετραετούς διάρκειας υποτροφιών για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, για ερευνητικά προγράμματα και μεταδιδακτορικά προγράμματα για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενώ όπως γνωστοποίησε η κ. Αναγνωστοπούλου «επιπλέον από τον προϋπολογισμό για τη φοιτητική μέριμνα προβλέπονται 2.700 υποτροφίες για 4 χρόνια, από 500 ευρώ τον μήνα για τους φοιτητές στο όριο της φτώχειας».

Πηγη: naftemporiki.gr