ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΪΟΥ, 7μμ ΟΛΥΜΠΙΟΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ- ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ: Η ΙΔΙΟΠΡΟΣΩΠΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος οργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 7 Μαίου στις 7μμ στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ  με ομιλητή τον κ. Γιώργο Πρεβελάκη Ομότιμο Καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Θέμα:

“Η ιδιοπροσωπία της Ευρώπης: Ανάμεσα στην Μεσόγειο και την Αμερική”  

Την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση με συνομιλητές τους: 

Πάνο Τζώνο, Ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ

Παντελή Σαββίδη, Δημοσιογράφο

και συντονιστή τον Φίλιο Στάγκο, Γενικό Διευθυντή ΔΕΠΘΕ.

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε μια κομβική στιγμή, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, για το ίδιο το μέλλον της, για τη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητάς της και την μελλοντική προοπτική της μέσα σε έναν ταραγμένο παγκόσμιο χάρτη.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, και καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές, η Πολιτιστική Εταιρεία προσκαλεί έναν βαθύ γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων και κορυφαίο διανοητή, τον καθηγητή της Σορβόννης Γιώργο-Στυλιανό Πρεβελάκη, για μια ομιλία με θέμα “Η ιδιοπροσωπία της Ευρώπης: Ανάμεσα στην Μεσόγειο και την Αμερική”, κατά την οποία θα θέσει και θα αναλύσει καίρια ερωτήματα για την Ευρωπαϊκή ταυτότητα, τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική παρουσία σε αυτήν.

Ο καθηγητής Πρεβελάκης, με τον ιδιαίτερα γλαφυρό, βαθυστόχαστο, αλλά ταυτόχρονα σαφή και κατανοητό λόγο του, θα δώσει μια εικόνα του σήμερα και του αύριο της Ευρώπης, ξεκινώντας από τις βαθιές ρίζες του χθες:

Οι πνευματικές ρίζες της Ευρώπης είναι μεσογειακές: Ελλάδα, Ρώμη και η Ιταλική Αναγέννηση.

Κατά τον 19ο αιώνα, η Ευρώπη αναδείχθηκε παγκόσμια δύναμη, οργανωμένη με μεσογειακό τρόπο· δηλαδή, πολιτικά διαιρεμένη, αλλά πολιτισμικά ενωμένη. Τον 20ό αιώνα, επηρεάστηκε από το πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών: μαζική παραγωγή, μαζική κοινωνία και κυριαρχία του πρακτικού πνεύματος.

Εντούτοις, οι καιροί αλλάζουν. Το αμερικανικό μοντέλο του 20ού αιώνα μοιάζει όλο και λιγότερο προσαρμοσμένο στην Παγκοσμιοποίηση, την νέα τεχνολογική επανάσταση και τα νέα διακυβεύματα των ταυτοτήτων.

  • Πρέπει η Ευρώπη να ανανεώσει τις μεσογειακές της παραδόσεις;
  • Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
  • Ποιες συνέπειες θα είχε στις εσωτερικές ευρωπαϊκές ισορροπίες και στην σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο;
  • Το 1919 ο Paul Valery εξέφρασε τον φόβο για την παρακμή της Ευρώπης. Το 1945 ο George Orwell ανήγγειλε τον Ψυχρό Πόλεμο. Έτσι και τώρα, καθώς το γεωπολιτικό πλαίσιο αλλάζει και πάλι, τίθενται θεμελιακά ερωτήματα.  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Γιώργου-Στυλιανού Πρεβελάκη

Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη (Paris 1) και ερευνητής στο CNRS (UMR Géographie–cités). Ειδικεύεται στην Γεωπολιτική της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, στην Γεωπολιτική των Διασπορών και στην Χωροταξία. Μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα (1984), κατέλαβε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις στο Παρίσι, στην Βαλτιμόρη, στην Βοστώνη (Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή, Fletcher) και στο Λονδίνο. Χρημάτισε πρέσβυς της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (2013-15). Το τελευταίο του βιβλίο στα Ελληνικά είναι: Ποιοί είμαστε. Γεωπολιτική της Ελληνικής ταυτότητας, Κέρκυρα-EconomiaPublishing, Αθήνα, 2016 και στα Γαλλικά: QuisontlesGrecs? Uneidentitéencrise, CNRS Editions, Παρίσι, 2017.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση ΕΔΩ (www.peebe.gr)

Τρίτη 7 Μαΐου 2019 @ 19:00 | Ολύμπιον
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ