Τo ΑΠΘ υποδέχτηκε τους Εισερχόμενους Φοιτητές Erasmus+ για το Χειμερινό εξάμηνο 2019-2020

Θεσσαλονίκη, 4/10/2019

Η ημέρα υποδοχής των εισερχόμενων φοιτητών Erasmus+ για το Χειμερινό εξάμηνο 2019-2020 με τίτλο «Welcome Day» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση, στην οποία η προσέλευση των φοιτητριών/φοιτητών ήταν μεγάλη, συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network – ESN) του ΑΠΘ.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Στ. Κωβαίος, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Ελευθερία – Σοφία Γωνίδα, καλωσόρισαν τους φοιτητές, οι οποίοι κατόπιν ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες εγγραφής και ένταξης στο ΑΠΘ. Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, καθώς και όλων των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι εισερχόμενοι φοιτητές Erasmus+. Τέλος, παρουσιάστηκε το Δίκτυο ESN του ΑΠΘ και οι δυνατότητες συμμετοχής των φοιτητριών/φοιτητών στα διάφορα προγράμματα κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα που διοργανώνει.

Η ημέρα υποδοχής σήμανε την έναρξη της «Εβδομάδας υποδοχής εισερχόμενων φοιτητών Erasmus+», η οποία διοργανώνεται από το Δίκτυο ESN και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019. Κατά τη διάρκειά της, οι φοιτητές ξεναγούνται στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις (Φοιτητική Λέσχη, Γυμναστήριο κ.ά.). Επιπλέον, έρχονται σε επαφή και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις γνωριμίας με την πόλη της Θεσσαλονίκης (City Game, Explonica: The upper city).

Σημειώνεται ότι κατά το τρέχον χειμερινό εξάμηνο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φοιτούν 400 φοιτητές από 25 χώρες της Ευρώπης (για σπουδές και πρακτική άσκηση Erasmus+) και από 11 χώρες εκτός Ευρώπης (Γεωργία, Ιορδανία, Κίνα, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία, Ελ Σαλβαδόρ, Βραζιλία, Μεξικό) στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Erasmus+ International, Erasmus Mundus και μέσω των συνεργαζόμενων δικτύων MAUI (Mid America Universities International ) και REARI-RJ (Rede das Assessorias Internacionais das Instituições de Ensino Superior do Rio de Janeiro).

Συνολικά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, το ΑΠΘ υποδέχθηκε 720 εισερχόμενους φοιτητές από όλες τις δράσεις του προγράμματος Erasmus+.

Το ΑΠΘ συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα Erasmus από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το 1987. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών  πραγματοποιήθηκαν από και προς το ΑΠΘ περισσότερες από 25.000 ανταλλαγές φοιτητών.

Το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus της Θεσσαλονίκης είναι ενεργό μέλος του Διεθνούς Δικτύου Erasmus από τον Μάρτιο του 2010. Οι δράσεις του υποστηρίζονται από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ.

Φωτογραφίες, η αφίσα της εκδήλωσης «Welcome Day» και το πρόγραμμα της Εβδομάδας εκδηλώσεων υποδοχής φοιτητών Erasmus+ από το ESN.

 

Φωτογραφία 1: O Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Στ. Κωβαίος, καλωσορίζει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές Erasmus+

Φωτογραφία 2: H Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Ελευθερία – Σοφία Γωνίδα, χαιρετίζει την εκδήλωση

Φωτογραφίες 3 & 4: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση