ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΕΤΟΙΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ENVELAB ΤΟΥ ΑΠΘ

 

Πόσο μεταδοτικός είναι ο κορονοϊός; Με ποιο τρόπο γίνεται η διασπορά του ; Σε ποιο βαθμό βοηθά η απομόνωση; Ποιά  είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη έχει λάβει και  σχεδιάζει να λάβει η Κυβέρνηση;

Σ’ αυτά τα σημαντικά ερωτήματα ετοιμάζεται να δώσει απάντηση η ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου HERACLESγια το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και του Εργαστήριου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Το υπολογιστικό μοντέλο θα αποτυπώνει πλήρως την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο στόχος όπως εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης είναι να προβλέψει  έγκαιρα η Κυβέρνηση και με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνει είτε αυτά είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, είτε η διεύρυνση των δειγματοληψιών και αναλύσεων και σε μη βαρέως πάσχοντες.

Ο επικεφαλής του HERACLESκαι του ENVELAB, καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης,  και η ομάδα του αξιοποιούν τη σημαντική εμπειρία που διαθέτουν στη μαθηματική μοντελοποίηση περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών δυναμικών φαινομένων δημιουργώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο το οποίο θα κατορθώσει να «πιάσει» την εξέλιξη της πανδημίας, καταγράφοντας «πόσο κολλάει», «τη μεταδοτικότητα του ιού» κι άλλες παραμέτρους, όπως ο βαθμός εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης του κινδύνου. Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τις διάφορες πολιτικές κοινωνικής «απόστασης» και απομονωτισμού  αλλά και εκτεταμένων αναλύσεων και επίταξης ερευνητικών εργαστηρίων που μελετώνται  και εφαρμόζονται από την ελληνική αλλά και άλλες κυβερνήσεις ώστε να γνωρίζουν από πριν, τη χρησιμότητά τους. Όπως δηλώνει ο κ. Σαρηγιάννης «η Κυβέρνηση παίρνει κάποια μέτρα όπως το «μένουμε σπίτι», τα οποία οδηγούν τον πληθυσμό σε αλλαγή συμπεριφοράς. Ωστόσο,  δε μένουμε όλοι σπίτι.Άλλοι συμμορφώνονται πιο πολύ κι άλλοι καθόλου. Επίσης άλλα άτομα νοσούν, άλλα έχουν τον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα κι άλλα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Με το μοντέλο μας έχουμε καταφέρει να πιάσουμε την εξέλιξη του ιού, το έχουμε μάλιστα τεστάρει στα σχετικά πολλά  διαθέσιμα δεδομένα της Κίνας, διαπιστώνουμε ότι λειτουργεί πολύ καλά και τώρα το παραμετροποιούμε για τις ελληνικές και ιταλικές συνθήκες».

https://www.enve-lab.eu/