ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΘ – ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται στο πανεπιστήμιο προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών προωθούν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή θα αναπτυχθεί σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και σε όλους τους τομείς που μπορεί η επιστημονική γνώση και η έρευνα να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη και υποστήριξη δημοτικών δομών.
Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης αποφασίστηκε σήμερα το μεσημέρι σε συνάντηση που είχε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημάρχους Νεάπολης – Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Θέρμη Θόδωρο Παπαδόπουλο, παρουσία των Κοσμητόρων της Πολυτεχνικής Σχολής, Κωνσταντίνου Κατσάμπαλου, της Σχολής Επιστημών Υγείας, Γιώργου Καρακιουλάκη, της Σχολής Θετικών Επιστημών Σπύρου Παυλίδη και της Σχολής Φυσικής Αγωγής, Σπύρου Κέλλη.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρύτανης του ΑΠΘ πρότεινε να διαμορφωθεί μια «ομπρέλα δράσεων» που θα βοηθήσει το πανεπιστήμιο στην προσπάθειά του για εξωστρέφεια, αλλά θα έχει και σημαντικό όφελος για τους δημότες σε όλα τα επίπεδα. «Το ΑΠΘ ως το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, καλύπτει όλα τα γνωστικά αντικείμενα, οπότε μπορεί να προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες στην κοινωνία, μέσα από ερευνητικά προγράμματα, αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό του. Η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει τους δήμους που δε διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, αλλά και το πανεπιστήμιο που από την πλευρά του παράγει τη γνώση, αλλά δε διαθέτει φορέα υλοποίησης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε σε διάφορους τομείς, στους οποίους μπορεί να βρει πρακτική εφαρμογή η συνεργασία, όπως η συμβουλευτική για την απασχόληση και την ψυχολογική υποστήριξη, οι επιδημιολογικές μελέτες για ζητήματα όπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο αθλητισμός και θέματα ενεργειακά. Και πρόσθεσε ότι η συνεργασία μπορεί να εξειδικευτεί ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν οι 38 δήμοι της περιφέρειας, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. «Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι καθημερινά δίπλα στην κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλωστε, οι συνεργασίες που κατά καιρούς έχουν γίνει μεταξύ πανεπιστημίου και δήμων έχουν αποδώσει καρπούς», τόνισε.
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι έντεκα Κοσμήτορες του ΑΠΘ και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ θα εξειδικεύσουν τους τομείς συνεργασίας, έτσι ώστε στο τέλος Μαρτίου να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί παρουσία των πανεπιστημιακών αρχών, των δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων των ΟΤΑ.