Το ΑΠΘ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών
Θεσσαλονίκη, 3/3/2020
Τις γυναίκες και τους αγώνες τους τιμά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών.
Με σύνθημα «Δεν γιορτάζουμε, Διεκδικούμε», η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Αριστοτελείου διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων οι οποίες στοχεύουν στην εδραίωση μίας κουλτούρας στο ΑΠΘ που αντιτάσσεται σε όλες τις μορφές της έμφυλης βίας και προάγει υγιείς σχέσεις με έμφαση στον σεβασμό, στη συναίνεση και στην ισότητα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2020 με το σεμινάριο «Μηδενική ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού» στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ και θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 με την κεντρική εκδήλωση, με τίτλο «Όχι στην έμφυλη βία. Δεν συναινώ-αντιδρώ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στις 12.00, από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.
Η κεντρική αυτή εκδήλωση περιλαμβάνει δρώμενο το οποίο θίγει το ζήτημα της έμφυλης βίας, αφηγήσεις αληθινών ιστοριών σχετικά με γυναικοκτονίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, σκηνικό παιχνίδι γύρω από τα έμφυλα στερεότυπα, καθώς και θεατρικό αναλόγιο με μαρτυρίες γυναικών μεταναστριών στην Ελλάδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, 13.30-16.00, στο Αμφιθέατρο της Νέας Πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Σεξιστική ρητορική και έμφυλη βία».
«Πρόσκληση σε τσάι: Αφηγήσεις & επαναφηγήσεις της κουλτούρας του βιασμού» είναι ο τίτλος του βιωματικού εργαστηρίου που θα γίνει την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 14.00-16.30, στην Αίθουσα Η στο ισόγειο του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
8 Μάρτη 2020 – Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Δεν γιορτάζουμε
Στις 8 Μάρτη και κάθε μέρα διεκδικούμε: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Στο ΑΠΘ φέτος λέμε:
OXI ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙA
ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ
Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας στο ΑΠΘ που αντιτάσσεται σε όλες τις μορφές της έμφυλης βίας, δεν την ανέχεται και προάγει υγιείς σχέσεις με έμφαση στο σεβασμό, στη συναίνεση και στην ισότητα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
-ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΩ, ΑΝΤΙΔΡΩ
Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 12:00 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ
Η Κεντρική εκδήλωση διοργανώνεται από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
σε συνεργασία με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Μουσική παρέμβαση: Μουσικοπαιδαγωγική ομάδα Παιχνιδiάτορες του Πύργου.
12:00 -12:15
Ο Βιαστής είσαι Εσύ / El violador eres tu
Δρώμενο της Χιλιανής φεμινιστικής ομάδας Las Tesis που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2019 στη Χιλή εν μέσω εκτεταμένων αντικυβερνητικών διαμαρτυριών. Στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλές χώρες στον κόσμο (και στην Ελλάδα) μεταδίδοντας το μήνυμα της αντίστασης στη βία του πατριαρχιακού συστήματος της κοινωνίας μας που γεννά όλες τις μορφές βίας Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα ανέχονται /ή και υποστηρίζουν συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών στο ζήτημα της έμφυλης βίας και εμπεριέχει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της κουλτούρας του βιασμού, των γυναικοκτονιών, των βιασμών και γενικά της πατριαρχίας
12:15 -12:30
Χαιρετισμοί
• Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ
καθηγητή Νικόλαο Παπαϊωάννου
• Χαιρετισμός από την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ
Δήμητρα Κογκίδου
• Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ
Νίκο Γρηγοριάδη
12:30 -12:45
Ούτε μια λιγότερη – Θεατρικό αναλόγιο
Φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και της θεατρικής ομάδας Φτου και βγαίνω αφηγούνται αληθινές ιστορίες γυναικοκτονιών που αποτελούν την πιο ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το δρώμενο παρουσιάστηκε αρχικά απο Το Μωβ – Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων – σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες στο μετρό του Συντάγματος την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοέμβρη του 2019.
Συντονισμός, σκηνοθεσία: Εύα Παπαγεωργίου, Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
12:45 -13:10
Α-Βίαστες Σκέψεις
Τέσσερις φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ παρουσιάζουν ένα εικοσάλεπτο σκηνικό παιχνίδι μέσα από το οποίο προσπαθούν να σκεφτούν α-βίαστα σχετικά με την έμφυλη βία, την ανδρεξήγηση (mansplaining), το στιγματισμό της γυναικείας σεξουαλικής ελευθερίας /σεξουαλικότητας (slut shaming), τα προσωπικά τους ερωτήματα αλλά και τις σκέψεις του κοινού πάνω σ’ αυτά τα θέματα, τις στερεοτυπικές απεικονίσεις των φύλων στα περιοδικά, τις μορφές που τα στερεότυπα αυτά παίρνουν στον δημόσιο λόγο και χώρο, καθώς κι έναν άλλον κόσμο όπου όλα αυτά δεν υπάρχουν…
Συντονισμός, σκηνοθεσία: Δανάη Θεοδωρίδου, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου
Βοηθός σκηνοθεσίας: Μάγδα Δήμου
Παίζουν: Γιάννης Μαυρόπουλος, Σταύρος Μόσχης, Λέλα Μεντεκίδου, Δέσπω Πύρτσιου
Η περφόρμανς είναι βασισμένη σε δύο παραστάσεις που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Υποκριτική VI (2019). Ευχαριστούμε τις/τους δημιουργούς τους που μας δάνεισαν τις ιδέες τους
13:10 -13:45
Ίσια Δικαιώματα – Θεατρικό αναλόγιο
Τα Ίσια Δικαιώματα της Μαρίας Τσιμά είναι ένα κείμενο για το πέρασμα από τη μια πατρίδα στην άλλη, την ετερότητα, τη μοναξιά αλλά και για τα νέα ξεκινήματα, τη μητρότητα, την αισιοδοξία και τη γυναικεία ταυτότητα. Σήμερα που η νέα γενιά λόγω της κρίσης μεταναστεύει και οι προσφυγικές ροές αυξάνονται διερευνούμε τη σχέση των γυναικών με το ταξίδι και τη μετακίνηση από τον οίκο, την πατρίδα, την εστία μέσα από τις μαρτυρίες επτά γυναικών μεταναστριών στην Ελλάδα
Η παράσταση παρουσιάστηκε στο θέατρο VAULT το 2016 σε σκηνοθεσία της Ελένης Γεωργοπούλου και επαναλήφθηκε το 2017. Το βιβλίο Ίσια Δικαιώματα – Αλλοδαπές γυναίκες μιλούν της Μαρίας Τσιμά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στερέωμα το 2019.
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ντίνα Μιχαηλίδη, Μαρία Μπενάκη, Έφη Σταμούλη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και η συγγραφέας Μαρία Τσιμά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
1. Σεμινάριο: Μηδενική ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού (πραγματοποιήθηκε)
Οργάνωση: Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ.
Υπεύθυνη: Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ.
Πότε: Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, 12:00 – 14:30
Που: Παιδαγωγική Σχολή, Λυόμενο Κτήριο, Αίθουσα 1.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάλυση της έννοιας της ‘’κουλτούρας του βιασμού’’ που περιλαμβάνει τις πολιτισμικές πρακτικές που αποδέχονται, αιτιολογούν, υποστηρίζουν -με άμεσο ή έμμεσο τρόπο-, ή/και ανέχονται την έμφυλη βία. Στη συνέχεια, θα αναλυθεί η πυραμίδα της κουλτούρας του βιασμού και θα συζητηθούν παραδείγματα αυτής της κουλτούρας –σε ατομικό και θεσμικό επίπεδο. Τέλος, θα συζητήσουμε για το πώς θα αντιταχθούμε στην κουλτούρα του βιασμού, δεν θα την ανεχόμαστε, δεν θα την καλλιεργούμε αλλά θα προάγουμε μια κουλτούρα συναίνεσης.
2. Βιωματικό εργαστήρι: Σεξιστική ρητορική και έμφυλη βία
Οργάνωση: Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ.
Συντονισμός: Χριστίνα Αθανασιάδου, αναπλ. καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ.
Συμμετέχουν: Αναστασία Φλούλη, συμβουλευτική ψυχολόγος, υποψήφια διδακτόρισσα του Τμήματος Ψυχολογίας
Α.Π.Θ. και Γεωργία Τερζόγλου, ψυχολόγος, μέλος της ομάδας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης.
Πότε: Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, 13:30 – 16:00,
Που: Αμφιθέατρο της Νέας Πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής.
Απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες του Α.Π.Θ.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχουσών/όντων σε θέματα σεξιστικής ρητορικής, άμεσων και έμμεσων έμφυλων διακρίσεων στον προφορικό λόγο (π.χ. σεξιστικό χιούμορ, πείραγμα στο δρόμο) καθώς και στην έμφυλη βία, τις μορφές της, τα προειδοποιητικά σημάδια και την αντιμετώπισή της.
3. Βιωματικό εργαστήρι: Πρόσκληση σε τσάι: Αφηγήσεις & επαναφηγήσεις της κουλτούρας του βιασμού
Οργάνωση: Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Αφηγηματικής Έρευνας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κατερίνα Κίτση-Μυτάκου, καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ.
Πότε: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 14:00-16:30
Που: Αίθουσα Η, Ισόγειο Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής
Είναι η συναίνεση τόσο απλή όσο το τσάι; Πώς ορίζεται η σεξουαλική παρενόχληση; Ποιο φύλο αφορά; Τι είναι η πυραμίδα της κουλτούρας του βιασμού; Πως συνδέονται οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με τα έμφυλα στερεότυπα ή/και τις ανατροπές τους;
Στόχος του βιωματικού αυτού εργαστηρίου είναι να προσεγγίσει τα παραπάνω ερωτήματα μέσα από αφηγήσεις και αυτοσχεδιασμούς. Θα μοιραστούμε καθημερινές ιστορίες που βιώνουμε και θα τις επαναφηγηθούμε με σκοπό να αντιληφθούμε καλύτερα πως κατασκευάζονται τα κυρίαρχα έμφυλα μοντέλα που ενισχύουν πολιτικές σωματικής ή λεκτικής βίας, και πως επίσης μπορούμε να έχουμε ενεργό ρόλο στην αντιμετώπισή τους.
Για τη συμμετοχή σας στο εργαστήρι είναι απαραίτητη η συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας: https://forms.gle/PBMF3jRfe1TMnbqi9 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020.