Ζ. Σκούρας: Η πανεπιστημιακή κοινότητα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Μάρτιος 30, 2020 11:05 πμ

Φαίνεται ότι δεν “ξεφεύγει” η κατάσταση με τον μέχρι τώρα αριθμό κρουσμάτων συγκριτικά με άλλες χώρες, δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ζαχαρίας Σκούρας.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Μισιρλή 

Σε συνέντευξη του στο ThessToday.gr δήλωσε ότι “σύμφωνα με αυτά που ανακοινώνονται από τις επίσημες επιτροπές, καθώς και από τις συγκρίσεις με τα στοιχεία που ανακοινώνονται από άλλες χώρες, φαίνεται ότι δεν «ξεφεύγει» η κατάσταση από τα αναμενόμενα” και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί είναι στο σωστό δρόμο και φαίνεται ότι αποδίδουν.

Ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία, σύμφωνα με τον κ. Σκούρα.

Αναφορικά με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, που προειδοποιεί ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να συνεχιστεί και όταν υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας ο καθηγητής του ΑΠΘ σημείωσε ότι “παρόλο που υπάρχουν επαγωγικές σκέψεις, συγκρίνοντας τη μέχρι σήμερα (γνωστή) συμπεριφορά του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) με άλλους αναπνευστικούς ιούς (πχ γρίπης) που αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα ο νέος κορωνοϊός να εξαπλωθεί λιγότερο καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, και μέσω μιας νέας μελέτης φάνηκε (τελεί όμως υπό ανασκόπηση) ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, δεν εξαπλώθηκε τόσο αποτελεσματικά τόσο σε θερμότερες και πιο υγρές περιοχές του πλανήτη όσο και σε ψυχρότερες περιοχές, πρέπει να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί για τα μέτρα και τον τρόπο αντιμετώπισής του, καθόσον τόσο η έρευνα για τη δομή και τη λειτουργία του, όσο και η εξάπλωση του μπορεί να επιφέρουν νέες εκπλήξεις”. 

“Οι μέχρι σήμερα επιστημονικές αντιλήψεις μας (με βάση την Εξέλιξη και τη Γενετική) θεωρούν τη ζωή και τις μορφές της εξαιρετικά πολύπλοκες και ταυτόχρονα εξαιρετικά ευέλικτες. Με βάσει αυτές τις αρχές δεν θα μπορούσαν να αποκλεισθούν αλλαγές στη δομή του γενετικού του υλικού (μεταλλάξεις) και εκφράσεις νέων διαφορετικών ιδιοτήτων του ιού” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκούρας για το αν υπάρχουν ανησυχίες στο να μεταλλαχτεί ο ιός σε πιο επικίνδυνο τύπο.

“Απαιτείται λοιπόν διαρκής επαγρύπνηση, εντατική επιστημονική (εργαστηριακή, κλινική, επιδημιολογική κ.ά.), σωστή ενημέρωση των Πολιτών για την κατανόηση του μεγάλου προβλήματος, ηρεμία και τη δέουσα πειθαρχία”, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την συνδρομή της πανεπιστημιακής κοινότητας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού είπε ότι “η πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελεί τμήμα της κοινωνίας. Η κοινωνία της έχει αναθέσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση (επιστημών και ειδικεύσεων) καθώς και πολύ μεγάλο τμήμα της έρευνας σε ότι αφορά το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τις επιστήμες, την τεχνολογία, την κοινωνία. Δεν μπορεί να μη συμμετέχει στην πανδημική αυτή πρωτόγνωρη κατάσταση που περνά η ανθρωπότητα”. 

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα πρωταγωνιστεί στην παντοειδούς τύπου έρευνα, σε όλες τις επιτροπές που έχουν ορισθεί, για τον συντονισμό, την ενεργή παρακολούθηση της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. “Ταυτόχρονα, τα μέλη της με ουσιαστικές παρεμβάσεις (θεωρητικές και πρακτικές) βοηθούν στην εξομάλυνση της κατάστασης”, σημείωσε. 

“Ο πλανήτης στενάζει κάτω από το βάρος και την πίεση των ανθρωπογενών δράσεων. Να προσέχουμε”, είπε καταλήγοντας ο κ. Σκούρας.

thesstoday.gr