Θεσσαλονίκη: Οι απόφοιτοι του ΑΠΘ, περισσότεροι από τους κατοίκους του Βόλου και του Ηρακλείου μαζί, δικτυώνονται και «ανοίγουν» το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη, Greece 08/06/2016

Είναι περισσότεροι από τους κατοίκους της Πάτρας, του Ηρακλείου, του Βόλου ή του Πειραιά. Είναι μία ολόκληρη κοινωνία από μόνοι τους. Ζουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Εργάζονται ή και είναι άνεργοι. Κάποιοι διαπρέπουν εκτός ελληνικών συνόρων, κάποιοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα. Άλλοι διοικούν υπουργεία και οργανισμούς και άλλοι μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Όλοι μαζί είναι η ζωντανή ιστορία του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Είναι οι απόφοιτοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μία κοινότητα με τεράστια -και μόνο λόγω αριθμητικού μεγέθους- δυναμική, που τα τελευταία τρία χρόνια ξεκίνησε μία οργανωμένη προσπάθεια να συνδέσει τα μέλη της μεταξύ τους, με το Πανεπιστήμιο και με την κοινωνία στην οποία ζουν και εργάζονται.

“Ο Σύλλογος των Αποφοίτων σήμερα περιλαμβάνει πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των αποφοίτων του Πανεπιστημίου, περίπου 3.000 μέλη. Το ΑΠΘ από ιδρύσεώς του έχει χορηγήσει 350.000 πτυχία, όλων των τύπων. Αν υπολογιστεί ότι ένα ποσοστό της τάξης 90% των αποφοίτων βρίσκονται εν ζωή, εν δυνάμει ο Σύλλογος θα μπορούσε να αριθμεί περισσότερα από 300.000 μέλη”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, απόφοιτος και ο ίδιος, το 1985, της Πολυτεχνικής Σχολής του Ιδρύματος.

“Πιστεύουμε ότι οι δράσεις των αποφοίτων πρέπει να αποβαίνουν καταρχήν προς όφελος των ίδιων, δημιουργώντας καλύτερη δικτύωση, ενδυναμώνοντας τις κοινωνικές σχέσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης των νέων αποφοίτων και στήριξης του ίδιου του Πανεπιστημίου, μέσω της δημιουργίας συστήματος υπερηφάνειας”, επισήμανε ο κ.Μήτκας, προσθέτοντας, όμως, ότι στην Ελλάδα η κουλτούρα των αποφοίτων είναι διαφορετική από αυτή στα Πανεπιστήμια της Β.Αμερικής και της Μ.Βρετανίας, καθώς οι περισσότεροι δεν διατηρούν ενεργή σχέση με το Πανεπιστήμιο, αλλά βρίσκονται μέσα από παρέες παλιών συμφοιτητών και οργανώνουν συναντήσεις επετειακού χαρακτήρα, για να αναβιώσουν στιγμές από τα φοιτητικά τους χρόνια.

“Ανώριμες οι συνθήκες για αναζήτηση χορηγιών”

Η διάθεση για συμπόρευση προς όφελος των αποφοίτων και του Πανεπιστημίου ήταν ο λόγος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ. Ο Σύλλογος των Αποφοίτων, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου και η Πρυτανεία αναζήτησαν από κοινού αυτό που διεθνώς αποκαλείται “Καλές Πρακτικές”. Επιχείρησαν να τις αναλύσουν ο ομότιμος καθηγητής στο Ohio State University Χαρίσιος Μπουντούλας, ο καθηγητής στο University οf Southern California Κωνσταντίνος Σιούτας, ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ Γεώργιος Ζαλίδης και μέσω Skype ο Γεώργιος Κορφιάτης, καθηγητής στο Stevens Institute of Technology.

“Ακούσαμε πώς οι σύλλογοι βοηθούν οικονομικά τα Πανεπιστήμια, μέσα από αναζήτηση χορηγιών, όμως είναι ακόμη ανώριμες οι συνθήκες, για να βάλουμε εμείς τέτοιο ζήτημα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ, Παντελής Σαββίδης. “Εκείνο που επιδιώκουμε τώρα είναι να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Πρυτανεία και το Συμβούλιο, ώστε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε το Πανεπιστήμιο, να στηρίξουμε τους αποφοίτους, μέσα από προγράμματα και μετεκπαιδεύσεις και να διατηρήσουμε την επαφή με την κοινωνία, με μεγάλη έμφαση σε ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες από την πλευρά της Πρυτανείας ο κ.Μήτκας διευκρίνισε ότι τα επόμενα βήματα είναι να δημιουργηθεί μία πλήρης βάση δεδομένων με τα ονόματα και σημεία επαφής των αποφοίτων, να δημιουργηθούν παραρτήματα του συλλόγου αποφοίτων και σε άλλες πόλεις εντός και εκτός Ελλάδας και να ενταθεί η συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου, του Πανεπιστημίου και του Συμβουλίου, ώστε οι δράσεις που πραγματοποιούνται να έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. “Η προσέλκυση πόρων και χορηγιών είναι το τελευταίο στάδιο. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και όφελος για το Πανεπιστήμιο θα είναι η αίσθηση ότι υπάρχει δίκτυο που τα μέλη του αλληλουποστηρίζονται, βοηθάει τους αποφοίτους και τους φοιτητές, στηρίζει και διαφημίζει το Πανεπιστήμιο και δημιουργεί κοινωνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις ανοιχτές σε όλη την κοινωνία. Θέλουμε να δείξουμε να αποδείξουμε ότι απόφοιτοι του ΑΠΘ είναι παντού”, επισήμανε ο πρύτανης.

Αίτηση εγγραφής στον Σύλλογο αποφοίτων του ΑΠΘ μπορεί να γίνει και μέσα από τον ιστότοπο http://alumni-association.auth.gr/registration_form

Σμαρώ Αβραμίδου