Καλό Καλοκαίρι- Σύντομος Απολογισμός

Όπως έχουμε επισημάνει, κατ επανάληψιν, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εστιάζει τις προσπάθειές του, στην πρώτη αυτή φάση λειτουργίας του, στην εδραίωση του Συλλόγου στη συνείδηση των Αποφοίτων και της ελληνικής κοινωνίας. Επιχειρεί να τονίσει την ύπαρξή του και να προβάλλει τους τρείς, κυρίως, στόχους του: συμπαράσταση στο Πανεπιστήμιο, ενημέρωση, βοήθεια και επαφή των Αποφοίτων με το Πανεπιστήμιο και μεταξύ τους και περισσότερη επαφή με την κοινωνία.

Έτσι, η κύρια προσπάθεια κατευθύνθηκε προς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, τις οποίες, εκτός από μία της οποίας τη βιντεοσκόπηση δεν προμηθευτήκαμε εγκαίρως, μπορείτε να τις δείτε στα βίντεο που ακολουθούν:

Βαρυτικά Κύματα       Ομιλητής Κώστας Κόκοτας, καθηγητής Πανεπιστήμιο Τύμπιγκεν                  http://www.anixneuseis.gr/?p=139727

Μετάλλαξη της Παγκόσμιας οικονομίας        Ομιλητής  Άγγελος Παγκράτης   Ευρωπαϊκή Επιτροπή.                    http://www.anixneuseis.gr/?p=139176

Καλές Πρακτικές του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ 07.06.16                                                                                    http://www.anixneuseis.gr/?p=146222

Τάφος του Αριστοτέλη. Κώστας Σισμανίδης Δρ. Αρχαιολογίας.

Αποτίμηση Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια». Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου. 16.06.16                                 http://www.anixneuseis.gr/?p=146421

Κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο. Προφυλάξεις. 15.06.16                                                                                    http://www.anixneuseis.gr/?p=146432

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Στα οργανωτικά τα πηγαίνουμε μέτρια, διότι εξαιτίας μιας ερμηνείας του νόμου περί προσωπικών δεδομένων οι πληροφορίες που μπορούμε να συγκεντρώσουμε για τα μέλη και τα δυνάμει μέλη του Συλλόγου είναι περιορισμένες. Έτσι, δυσκολευόμαστε να διαμορφώσουμε ομάδες με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών ανά κατηγορία επαγγέλματος ή τόπου διαμονής κλπ. Πιστεύουμε στη νέα περίοδο, που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί με τις εκλογές του Συλλόγου την Άνοιξη, να τα καταφέρουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Στα οικονομικά λόγω της κρίσης δεν δώσαμε έμφαση. Δυστυχώς, ενώ το Δ.Σ. θα επιθυμούσε να μειώσει τη συνδρομή των μελών από 20 ευρώ σε 5 ευρώ ετησίως, το ύψος του ποσού καθορίζεται από το καταστατικό και αναζητούμε τρόπο να προχωρήσουμε στην αλλαγή χωρίς να παραβούμε το καταστατικό.

Αυτήν τη στιγμή το ταμείο του Συλλόγου διαθέτει 1069,01 ευρώ. Οι εισπράξεις κατά το 2016 (μέχρι τώρα) ήταν 190,66 ευρώ. Τα έξοδά μας μηδενικά.

Όποιος επιθυμεί να καταθέσει τη συνδρομή των 20 ευρώ το χρόνο μπορεί να το κάνει ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Συλλόγου: http://alumni-association.auth.gr/.

Μπορείτε επίσης να καταθέσετε τη συνδρομή σας στον αροθμό ογαριασμού του Συλλόγου 5272-070124-694  IBAN GR1901722720005272070124694

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στο μηδενισμό των εξόδων του Συλλόγου συνέβαλε τα μέγιστα η Πρυτανεία του ΑΠΘ με την οποία η συνεργασία υπήρξε άριστη και η βοήθεια αμέριστη. Ευχαριστούμε τον Πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες, προέδρους αλλά και το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου και δημοσίως.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Η γνώση που είχαμε για τη λειτουργία παρόμοιων Συλλόγων στο εξωτερικό ήταν θεωρητική. Προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε τη γνώση αυτή στα ελληνικά δεδομένα. Η προσπάθειά μας να γίνει γνωστός ο Σύλλογος ήταν επίμονη. Παρόλα αυτά, ακόμη συναντάμε προβλήματα. Θα κάνουμε, ωστόσο, το επόμενο βήμα, έστω και αν έχουμε λίγους μήνες ακόμη για την ολοκλήρωση της θητείας μας.

Θα φροντίσουμε περισσότερο τα οργανωτικά, όπως περιγράφηκαν παραπάνω αλλά, θα επιχειρήσουμε να συνεργαστούμε με ένα Εργαστήριο του ΑΠΘ στην αναζήτηση οικονομικής βοήθειας για την επιτυχία του στόχου του για διάχυση της επιστημονικής γνώσης  στην κοινωνία και, ιδιαιτέρως, στους μαθητές. Έτσι, η παρακάτω πρότασή μας είναι προς την κατεύθυνση αυτή.

ΓΡΑΜΜΑ- ΠΡΟΤΑΣΗ

Σας ενημερώνουμε για μια ενδιαφέρουσα πρόταση που έκανε προς το Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ το Εργαστήριο Σωματιδιακής και Πυρηνικής Φυσικής για τη διάχυση  της επιστημονικής γνώσης στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στους Έλληνες μαθητές.

Είναι απαραίτητη η διάχυση αυτή για πολλούς λόγους.

Πρώτον διότι ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν παιδείας- όπως λέει ο κ. Γιανναράς- ανέρχεται.

Δεύτερον διότι από τα μαθητικά χρόνια προσελκύεται το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών στην έρευνα και την εποπτική διδασκαλία.

Τρίτον διότι καλλιεργείται στην ελληνική δημόσια σφαίρα μια επιστημονική και ερευνητική αντίληψη και διάθεση. Διαμορφώνεται μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που βοηθά την έρευνα και την επιστημονική γνώση.

Τέταρτον διότι συνδέεται περισσότερο το πανεπιστήμιο με την κοινωνία.

Οι ανακαλύψεις και οι επιστημονικές πρόοδοι δεν προκύπτουν ως μάνα εξ ουρανού. Είναι προϊόντα μακράς παιδείας και διαλόγου, ακόμη και στη δημόσια σφαίρα.

Με αυτούς- και άλλους- συλλογισμούς, ο Σύλλογος Αποφοίτων καλεί όσα από τα μέλη του έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην προσπάθεια που περιλαμβάνει η πρόταση. Απευθυνόμαστε, κυρίως, προς τα μέλη του Συλλόγου που έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμβάλλουν. Διαβάστε προσεκτικά την πρόταση, ολοκληρωμένη όπως βρίσκεται στην επιστολή του καθηγητή Τζαμαρία στα επισυναπτόμενα.

Ο Σύλλογος θα επανέλθει στο θέμα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ. ΣΤΑ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ

Το Εργαστήριο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΑΠΘ προτείνει στο Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ συνεργασία για να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά οι οργανολογικές εγκαταστάσεις του τηλεσκοπίου κοσμικών ακτίνων HELYKON  και να συμβάλλουν στη μεταφορά του επιστημονικού επιτεύγματος στην κοινωνία.

Το Εργαστήριο προτείνει, ως πρώτη φάση συνεργασίας µας, την εγκατάσταση και λειτουργία των 3 σταθµών στην Πανεπιστηµιούπολη του ΑΠΘ ή άλλο φυλασσόµενο χώρο, µε στόχο αυτή η τηλεσκοπική συστοιχία να αποτελέσει την πρώτη φάση ανάπτυξης εκπαιδευτικού κέντρου από όπου θα εκπονούνται οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράµµατος HELYCON.

Οι δράσεις αυτές αναφέρονται στην άµεση εκπαιδευτική αξιοποίηση των τριών σταθµών HELYCON (συµπεριλαµβανοµένων διαλέξεων, hands on δραστηριοτήτων, θερινών σχολείων κτλ που θα συνδιοργανωθούν µε τον Σύλλογο Αποφοίτων) και σε µελλοντικές κατασκευές νέων σταθµών όπου θα προσφέρει εκπαίδευση και επιµόρφωση στις διαδικασίες κατασκευών, βαθµονοµήσεων, ειδικών πειραµάτων και µετρήσεων, τεχνολογικών εφαρµογών κτλ, όπως αναφέρονται στην επισυναπτόμενη ανάλυση του καθηγητή Σ.Ε.Τζαμαρία.

Επειδή στην παρούσα φάση δεν προβλέπονται προκηρύξεις ερευνητικών ή εκπαιδευτικών προγραµµάτων για να καλύψουν τα έξοδα εγκατάστασης και προµήθειας του απαραίτητου οργανολογικού εξοπλισµού για την άµεση εγκατάσταση των τριών σταθµών και επειδή το κόστος οργάνων και εγκατάστασης δεν ξεπερνά το ποσό των 20000 ευρώ το Εργαστήριο προτείνει στο Σύλλογο να βοηθήσει στην εξεύρεση του ποσού από δωρεές ή ερευνητικά δάνεια.

Θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και διασφάλιση των οικονομικών στοιχείων μέσω του Πανεπιστημίου.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Τέλος, σας πληροφορούμε ότι την Άνοιξη ολοκληρώνεται η θητεία μας ως Διοικητικού Συμβουλίου. Θα πραγματοποιηθούν εκλογές. Όσοι ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε από τη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου το Σύλλογο, καλόν είναι να προετοιμάζεστε.

Καλό Καλοκαίρι από το Διοικητικό Συμβούλιο.