Στις 23-28 Μαϊου του 2016 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα, το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια» και αποτελεί μια δυναμική συμβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στο «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη».
Πρόκειται για ένα γεγονός παγκοσμίου εμβέλειας, το οποίο έχει αναπτύξει μία τεράστια δυναμική που αποτυπώνεται στον εντυπωσιακό αριθμό των 250 ομιλητών από 40 χώρες, καθώς και στον αριθμό των Συνέδρων, ο οποίος θα υπερβεί τους 700.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει επίσης τη στήριξη και συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών, του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών/Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να προωθήσει τη μελέτη όλων των πτυχών του Αριστοτελικού έργου, ως το κατ’εξοχήν παράδειγμα της διεπιστημονικής γνώσης, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει στον 21ο αιώνα για μια βαθύτερη κατανόηση των ιδεών και των σύγχρονων προβλημάτων.
Ακολουθώντας τους δύο τύπους διδασκαλίας του Αριστοτέλη—ακροαματικούς και εξωτερικούς λόγους –θα διοργανωθούν παράλληλες με το κεντρικό πρόγραμμα εκδηλώσεις, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, ώστε να προβληθούν οι ιδέες του Σταγειρίτη φιλοσόφου για την πολιτική, την ηθική, τις αξίες, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, για τις έννοιες της πόλης και του πολίτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης. Επιπλέον, θα προσφερθούν οι ευκαιρίες για διάλογο πάνω σε φιλοσοφικά ζητήματα που σχετίζονται με επιστήμες, όπως η Βιολογία, η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Αστρονομία, η Μετεωρολία, το Δίκαιο, η Ψυχολογία, η Ιατρική, η Τεχνολογία, η Τέχνη.
Ιδιαίτερο κύρος προσδίδει στο Συνέδριο η συμμετοχή 25 εκ των σημαντικότερων σε παγκόσμια κλίμακα ειδικών μελετητών του Αριστοτελικού έργου.
Άλλωστε, το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ είναι πρωτοπόρος της ιδέας για την ανακήρυξη του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη από την UNESCO. Ήδη από τον Αύγουστο του 2013 ανακοίνωσε τη διοργάνωση αυτού του Παγκοσμίου Συνεδρίου, κάτι το οποίο απετέλεσε το έναυσμα για την κατάθεση θεσμικά από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, της πρότασης για το Έτος Αριστοτέλη με τη στήριξη/υπογραφή (endorsement) του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προβάλει την οικουμενική ακτινοβολία του έργου του Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, και την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς όλου του κόσμου.