Ποιά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προτιμάς;
Ποια είναι η πρόταση σου για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη; Πως μπορούν να βελτιωθούν οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη; Τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις στην καθημερινή σου μετακίνηση και ποια καινοτόμα λύση θα πρότεινες για αυτό; Πως μπορούν να γίνουν πιο ελκυστικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πόλης;
Τον προβληματισμό τους για το μέλλον των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης αλλά και τις καινοτόμες ιδέες τους θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν οι πολίτες της πόλης, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου του ΑΠΘ. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των μετακινήσεων στην πόλη, η αύξηση της ελκυστικότητας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και έμμεσα της μείωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της δημιουργίας ενός φιλικότερου αστικού περιβάλλοντος για όλους, «με ιδέες που προέρχονται από εμάς για εμάς!».
Σκοπός του έργου είναι να εισαγάγει ένα νέο τρόπο σκέψης στον τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και καινοτόμες λύσεις για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξή τους.
Οι ιδέες θα κατατίθενται σε μια εύχρηστη πλατφόρμα, θα προβάλλονται, θα διαδίδονται, θα αξιολογούνται, θα σχολιάζονται και θα βελτιώνονται από άλλους χρήστες. Η καλύτερη ιδέα που θα προκύψει από τους πολίτες θα επιβραβευτεί, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες, που θα καταθέσουν ιδέες στην πλατφόρμα, θα συμμετέχουν σε κλήρωση δώρου για την επιβράβευση της συμμετοχής τους. Η δράση απευθύνεται σε όλους τους χρήστες και μη χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Η εκστρατεία προσέλκυσης του κοινού έχει τίτλο «Bus και Thess… να µοιραστείς την ιδέα σου για πιο καινοτόµα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη;».
«Η δράση αποτελεί ένα “πείραμα” ενεργοποίησης του κοινού που θα επιτρέψει την εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου του πληθοπορισμού σε ζητήματα αστικής διαχείρισης, διαχείρισης των μεταφορών και των μετακινήσεων. Για το λόγο αυτό ενθαρρύνεται η λειτουργία της πλατφόρμας ως ανοιχτού φόρουμ διαλόγου, πέρα από τη συμβολική διαγωνιστική διάσταση που έχει» αναφέρει ο Συντονιστής του Ερευνητικού Έργου CIPTEC, Καθηγητής Αριστοτέλης Νανιόπουλος.
Παράλληλα με τη δράση στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στη Φρανκφούρτη, στη Σιένα (Τοσκάνη) και στο Ρότερνταμ. Επιπρόσθετα, νέες καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα ΜΜΜ θα προταθούν και θα αξιολογηθούν και μέσω της υλοποίησης εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού (co-creation workshops), όπου ενδιαφερόμενοι φορείς και εμπειρογνώμονες, από πολλούς επιστημονικούς κλάδους, καθώς και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, χρήστες και μη χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, θα αναπτύξουν και θα εξελίξουν ιδέες που θα βελτιώσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ταυτότητα του Έργου
Οι παραπάνω δράσεις αξιοποίησης μεθόδων συλλογικής ευφυίας (crowdsourcing και εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού) εντάσσονται στην υλοποίηση του ερευνητικού έργου, με τίτλο «Συλλογική Καινοτομία για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες στις Ευρωπαϊκές Πόλεις (CIPTEC)» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το ΑΠΘ, με την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς και ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Αριστοτέλη Νανιόπουλο, ενεργεί ως συντονιστής εταίρος του Έργου.
Το Έργο αποτελεί μια σύμπραξη 12 φορέων από 7 Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως διεθνείς οργανισμούς/ «δίκτυα» (Ένωση Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Φορέων Μεταφορών (ΕΜΤΑ), Ένωση Ευρωπαίων Επιβατών (EPF)), φορείς δημοσίων συγκοινωνιών, ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και εξειδικευμένων εταιρειών, στους τομείς της επιστήμης των μεταφορών, του επιστημονικού μάρκετινγκ και της «διαχείρισης της καινοτομίας».
Η Πλατφόρμα όπου κατατίθενται οι ιδέες
Η πλατφόρμα πληθοπορισμού (crowdsourcing platform) έχει αναπτυχθεί και είναι διαθέσιμη προς χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδαhttp://thess.ciptec.eu
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο CIPTEC, καθώς και για τη δράση πληθοπορισμού στην ιστοσελίδα http://ciptec.eu/
Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Αριστοτέλης Νανιόπουλος, τηλ. 6944186625