Πρότυπο πανεπιστημιακού, επιστήμονα και διανοουμένου θεωρεί τον Εμμανουήλ Κριαρά η Πρυτανεία του ΑΠΘ, σε ψήφισμά της με αφορμή το θάνατό του. Στο ψήφισμα επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, πως «η πολύπλευρη προσφορά του καθηγητή Κριαρά τόσο στην επιστήμη όσο και ευρύτερα στο ελληνικό έθνος αναγνωρίστηκε πολλαπλά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2006, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον τίμησε με την ανώτατη τιμητική του διάκριση, το Χρυσό Αριστοτέλη.
»Το «Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας» του Εμμανουήλ Κριαρά, σε ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στο έργο του μεγάλου δασκάλου, συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι σήμερα από το ΑΠΘ, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα και προστίθεται πως «πρόσφατα μάλιστα, ο Πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, ο διευθυντής σύνταξης του τόμου, καθηγητής Γιάννης Καζάζης και η δεκαμελής συντακτική ομάδα επισκέφθηκαν τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ και του παρέδωσαν το χειρόγραφο του 18ου τόμου, πριν δοθεί στο τυπογραφείο.
»Ο Εμμανουήλ Κριαράς υπήρξε πρότυπο πανεπιστημιακού, πρότυπο επιστήμονα και πρότυπο διανοούμενου, καθώς εκτός από την αφοσίωση στην επιστήμη του, διακρινόταν για το κοινωνικό του όραμα και την προσήλωσή του στη Δημοκρατία. Αντιστάθηκε στη δικτατορία από την οποία και εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο και αγωνίστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής και του μονοτονικού. Με τη στάση της ζωής του δίδαξε ότι ο επιστήμονας δεν είναι ένας απλός τεχνοκράτης, αλλά πάνω από όλα υπηρέτης του κοινωνικού συμφέροντος και υπερασπιστής του δημοκρατικού πολιτεύματος.
»Η προσφορά του εκλιπόντος είναι ανεκτίμητη και η απώλειά του είναι μεγάλη για τη χώρα, τα γράμματα, την επιστήμη και το ΑΠΘ», καταλήγει το ψήφισμα των πρυτανικών αρχών».
Η ΕΣΗΕΜΘ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ προσθέτει το δικό του νεύμα αποχαιρετισμού στο κατευόδιο του Εμμανουήλ Κριαρά, που κηδεύεται αύριο, Τρίτη 26/8, στις 12.00, από τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.
Το ερευνητικό και μελετητικό έργο του Εμμανουήλ Κριαρά, κολοσσιαίο στην έκταση, τη σημασία και την επιρροή του, δεν προώθησε απλώς την επιστημονική γνώση, αλλά παρέδωσε στην εκπαίδευση και την κοινωνία μέθοδο και μέσα για να αξιοποιήσει αποτελεσματικά το πιο κρίσιμο εργαλείο της, τη γλώσσα. Παράλληλα, κόμισε ο ίδιος με αυτόν τον εφαρμοσμένο τρόπο στοιχεία και πνεύμα ανανέωσης στη γλώσσα, έγινε διαμορφωτής της εξέλιξής της, κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι των Γραμμάτων κατορθώνουν. Ευτυχώς πρόλαβε να δει το αποτέλεσμα της προσφοράς του και να χαρεί, με τον γενναιόδωρο και πάντα μετριοπαθή τρόπο του, την αναγνώριση που άξιζε στην προσωπικότητα και το έργο του.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ είχε αφιερώσει την πρώτη εκδήλωσή του, τον Φεβρουάριο του 2007, στον Εμμανουήλ Κριαρά, ως συμβολική υπόμνηση του μεγέθους, της εμβέλειας, της αποτελεσματικότητας που χρησιμεύει να έχουν ως οδηγό όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τα πεδία της επιστήμης και του πνεύματος. Είναι βέβαιο ότι η μετά θάνατον διαδρομή του έργου του αείμνηστου δασκάλου θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τα πεδία αυτά.