Θεσσαλονίκη, 19/5/2016
Το 14ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνέδριο για τις Επιστήμες της Γης στην Ελλάδα, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση των Γεωεπιστημών, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων από 38 χώρες, με 270 επιστημονικές εργασίες που καλύπτουν τα κύρια αντικείμενα των Επιστημών της Γης.
Στο συνέδριο συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι ομιλητές έξι (6) ξένοι (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισραήλ) και τρεις (3) Έλληνες επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης , οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα αιχμής όπως:
-η παράκτια και θαλάσσια γεωλογική έρευνα, θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα,
-η γεωλογική δομή του ελλαδικού χώρου και της Ανατολίας (Τουρκία) με έμφαση στις πρόσφατες έρευνες για τη δράση των ενεργών ρηγμάτων,
-ο ανερχόμενος κλάδος της υπολογιστικής σεισμολογίας,
– τα γεωπάρκα, ως θεσμός ανάπτυξης μέσω της διεθνούς (UNESCO) και ελληνικής εμπειρίας,
– οι μεταβολές της στάθμης της θάλασσας και η σημασία τους στην αρχαιολογική έρευνα, και
– περιβαλλοντικά γεωχημικά θέματα υγείας.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, προβολές φιλμ γεωλογικού περιεχομένου, Εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων για την παρουσίαση Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Καταγραφής δεδομένων για την Υδρογεωλογική έρευνα, Συζήτηση για θέματα Διδακτικής των Γεωεπιστημών στη Μέση Εκπαίδευση κ.α.
Προγραμματίζονται, επίσης, δυο μετασυνεδριακές επιστημονικές εκδρομές, η πρώτη στην Αμφίπολη (Γεωλογική δομή κάτω Στρυμόνα, λόφου Καστά) και η δεύτερη στον Όλυμπο.
Το 3ημερο Πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα http://easychair.org/smart-program/EGE2016/ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει θέματα όπως:
-περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λιγνιτών της Πτολεμαΐδας
– βαρέα μέταλλα στο Λαύριο και τους κήπους της Αθήνας.
-μόλυνση υπογείων υδάτων στην Ελλάδα και το Λίβανο.
-μοντέλα μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα
-προβλήματα πτώσεων βράχων και κατολισθήσεων στη Δυτ. Ελλάδα και πλημμυρών στον Έβρο.
– γεωλογικά προβλήματα (κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις εδαφών) κατά μήκος αγωγών φυσικού αερίου.
– ρευστοποιήσεις στις ακτές της Αλβανίας και Αδριατικής. Σπήλαια της Κροατίας.
-σύγχρονες γεωδαιτικές-δορυφορικές τεχνικές για τη μελέτη μικρο-μετακινήσεων σε ενεργά ρήγματα της Ελλάδας, Ρουμανίας και στο ηφαίστειο της Σαντορίνης. Η πρόσφατη σεισμο-ηφαιστειακή (2011-12) κρίση του ηφαιστείου.
-ηφαιστειακά πετρώματα στην Ελλάδα και Τουρκία, και οι θερμοκρασίες απόθεσης πυροκλαστικών στον αρχαιολογικό χώρο της Θήρας (Σαντορίνη).
-ζεόλιθοι και η χρήση τους
-μεταλλοφορία Χρυσού, Αργύρου και Χαλκού, κοιτάσματα λιγνίτη στη Βόρεια Ελλάδα.
-τα ρήγματα της πόλης της Θεσσαλονίκης.
-παλαιοσεισμολογική μελέτη ρηγμάτων της Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης και Τουρκίας.
-εκτίμηση της Σεισμικής Επικινδυνότητας της Βόλβης, Αττικής, της θάλασσας του Μαρμαρά, του Αιγαίου, Καλιφόρνιας, Ιαπωνίας και Ιμαλάϊων.
– συστήματα προειδοποίησης τσουνάμι στο Αιγαίο και Ιόνιο.
– γεωθερμικά πεδία στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Κατερίνη, Αιδηψό και Νιγρίτα Σερρών.
Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: :Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, τηλ. 2310 998494/998512 και 6944524148