2η Χριστουγεννιάτικη Ημερίδα Μεταπτυχιακών Φοιτητών από το Σπουδαστήριο Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη, 9/12/2019

Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η 1η Ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε   τα Χριστούγεννα του 2018, το Σπουδαστήριο Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ διοργανώνει την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, από τις 14.00 έως τις 19.00, στο Αμφιθέατρο (Α31) του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου τη «2η Χριστουγεννιάτικη Ημερίδα Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Σπουδαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ».

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, υπεύθυνος για τη διοργάνωση της Ημερίδας, Αναστάσιος Πέτκου, «μέσα από διαχρονική παρατήρηση είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η Θεωρητική Φυσική συγκεντρώνει  το ενδιαφέρον των κορυφαίων φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Με δεδομένο ότι πολλοί από τους φοιτητές αυτούς επιλέγουν να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, στόχος της Ημερίδας είναι να μοιραστούν οι μεταπτυχιακοί αυτοί φοιτητές με τους σημερινούς φοιτητές του Τμήματος Φυσικής τις νέες επιστημονικές τους εμπειρίες και να παρουσιάσουν την έρευνά τους. Επιπρόσθετα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα πάρουν σημαντική επανατροφοδότηση για τη σημερινή ακαδημαϊκή κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικότερα στο ΑΠΘ».

Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας είναι η Ολογραφία (Holography), η Κβαντική Βαρύτητα (Quantum Gravity), η Κβαντική Πληροφορία (Quantum Information), οι Μαύρες Τρύπες (Black Holes), οι Σύμμορφες Θεωρίες Πεδίου (Conformal Bootstrap), η Θεωρία Χορδών (String Theory), καθώς και η Υπερσυμμετρία (Supersymmetry).

Στην Ημερίδα θα μιλήσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδακτορικοί ερευνητές:

 

  • Κωνσταντίνος Δεληγιάννης (Imperial College London, Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Ευάγγελος Γιάντσος (Ludwig Maximilian University Munich, Γερμανία)
  • Παντελής Φράγκος  (Ludwig Maximilian University Munich, Γερμανία)
  • Μάνθος Καρύδας (University of Illinois at Urbana-Champaign, ΗΠΑ)
  • Γιώργος Κατσιάνης  (Southampton University, Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Ηλίας Κόκκας  (University of Tennessee, Knoxville, ΗΠΑ)
  • Αδριάνα Μακρίδου (Ludwig Maximilian University Munich, Germany)
  • Στράτος Πατελούδης  (University of Regensburg, Γερμανία)
  • Alexander Τabler  (Ludwig Maximilian University Munich, Γερμανία)
  • Eυάγγελος Βαρβέλης  (Aachen University, Γερμανία)

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (panel) κατά τη διάρκεια της οποίας οι προπτυχιακοί φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ομιλητές για θέματα που αφορούν τόσο την έρευνα όσο και τις προοπτικές για καριέρα στη Θεωρητική Φυσική.      

Οι εργασίες της Ημερίδας είναι ανοιχτές για το  κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ημερίδα στον σύνδεσμο: http://petkou.webpages.auth.gr/Xmas2019/