ΤΟ ΑΠΘ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

 

Εκδήλωση παρουσίασης των 11 υποψηφίων Αντιπρυτάνεων

 

                                                                                               Θεσσαλονίκη, 4/6/2019

 

Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας θα εκλέξει, ύστερα από πέντε χρόνια, νέες Πρυτανικές Αρχές, καθώς την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του Πρύτανη και των τεσσάρων Αντιπρυτάνεων.

 

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενόψει των πρυτανικών εκλογών, διοργανώνει την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 και ώρα 13:00, στο αμφιθέατρο «Κ. Τριαρίδης» του Γ.Π.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», εκδήλωση παρουσίασης των 11 υποψηφίων Αντιπρυτάνεων.

 

Το ιδιαίτερο βάρος της ψήφου των μελών της Σχολής Επιστημών Υγείας

 

Η Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ είναι η μεγαλύτερη σχολή σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στο ΑΠΘ. Κατά συνέπεια, μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος βρίσκεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας και γι αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η ψήφος των μελών της, στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος των εκλογών. Για να γίνει εύκολα αντιληπτό, αναφέρεται ότι σε μία μόνο σχολή (Σχολή Επιστημών Υγείας ΑΠΘ) βρίσκονται 553 μέλη ΔΕΠ (Καθηγητές & Λέκτορες) από τα 1.495 που βρίσκονται διάσπαρτα στις υπόλοιπες 10 σχολές του ΑΠΘ.

 

Η σημασία των θέσεων των 11 για την 11η Ιουνίου

 

Στις εκλογές της 11ης Ιουνίου ο Πρύτανης θα εκλεγεί σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους Αντιπρυτάνεις, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται ο νέος Πρύτανης να κληθεί να διοικήσει το πανεπιστήμιο με Αντιπρυτάνεις με τους οποίους θα έχουν πιθανόν διαφορετικούς στόχους ή διαφορετική προσέγγιση σε σημαντικά ζητήματα, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο κ.ά. Το ενδεχόμενο αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις θέσεις του κάθε υποψήφιου Αντιπρύτανη.

 

Κατ’ ευθείαν στο ψητό…

 

Λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων και καθώς έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα οι θέσεις των υποψηφίων, για τη συντόμευση της διαδικασίας, το κοινό θα θέσει τις ερωτήσεις του χωρίς να προηγηθούν εισηγήσεις των υποψηφίων. Κατά αλφαβητική σειρά του επιθέτου τους οι υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που θα τεθούν από τους εκλέκτορες, επικεντρωμένα, κατά κύριο λόγο, σε θέματα που αφορούν στα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας.

 

Τα SOS…

 

Το άσυλο και η ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι από τα θέματα που προβλέπεται ότι θα συμπεριληφθούν στη θεματολογία του debate, ενώ η συζήτηση αναμένεται να αναδείξει θέματα που έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την πανεπιστημιακή κοινότητα της Σχολής Επιστημών Υγείας, όπως η νέα διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει βαρύτατες ποινές στους κατόχους άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής που απασχολούν με οποιαδήποτε σχέση πανεπιστημιακούς ιατρούς, οι συγχωνεύσεις μονομελών κλινικών και εργαστήριων κ.ά.

 

Τι αλλάζει στην εκλογική διαδικασία

 

Η εκλογή του νέου Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων θα γίνει από δύο ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια: το πρώτο θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψήφιων πρυτάνεων και το δεύτερο όλων των υποψηφίων αντιπρυτάνεων, σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4485/2017.

 

Επαναφορά της κάλπης

 

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με κάλπη την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 (ώρες 8.00 με 18.00) για τους υποψήφιους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις.

 

Οι 11

 

Οι έντεκα Καθηγητές που έθεσαν υποψηφιότητα για το αξίωμα του αντιπρύτανη είναι, κατά αλφαβητική σειρά, οι εξής: Μαρία Αλμπάνη, Καθηγήτρια και πρ. Αναπληρώτρια Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Καθηγητής Τμήματος Χημείας και πρ. Αντιπρύτανης, Αγγελική Κοιλιάρη, Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Δημήτριος Κωβαίος, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Νικόλαος Μαγγιώρος, Αν. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας, Αιμίλιος Μαυρουδής, Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας, Παναγιώτης Πρίνος, Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Ευστράτιος Στυλιανίδης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Φείδας, Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Κωνσταντίνος Χρυσάφης, Καθηγητής και πρ. Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής.

 

Η νέα θητεία

 

Η νέες Πρυτανικές Αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1/9/2019 και η θητεία τους θα ολοκληρωθεί στις 31/8/2022.